POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [30.05.2021, 09:13:27] • Polska

Ryż parboiled z kurczakiem w sosie pomarańczowym

Ryż parboiled z kurczakiem w sosie pomarańczowym

fot. Organizator

Lekki cytrusowy smak i aromat to zaskakujący i pyszny element przepisu na sypki ryż parboiled marki Britta z kurczakiem w sosie pomarańczowym. Niecodzienne połączenie smaków z pewnością będzie zaskakujące dla każdego, kto spróbuje dania.

Składniki:
• 1 saszetka ryżu parboiled (np. marki Britta)
• 1 filet z kurczaka
• 1 dymka ze szczypiorkiem
• 2 pomarańcze
• 2 łyżki jasnego sosu sojowego
• 2 łyżki cukru
• 1 łyżka soku z cytryny
• 4 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
• 1/4 szklanki wody rozmieszanej z łyżeczką skrobi kukurydzianej
• Łyżka sezamu
• Olej
• Sól i pieprz

Przygotowanie:
1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Dymkę posiekać, kurczaka pokroić w paski, wymieszać z jedną łyżką sosu sojowego, doprawić solą i pieprzem.
3. Kawałki kurczaka obtaczać w skrobi i smażyć w rozgrzanym oleju.
4. Z pomarańczy wycisnąć sok. Wymieszać z wodą, sokiem z cytryny, cukrem i pozostałym sosem sojowym.
5. Rozgrzać odrobinę oleju obsmażyć dymkę bez szczypiorku, wlać sos i poczekać aż zgęstnieje.
6. Dodać kurczaka i wymieszać. Podawać z szczypiorkiem, sezamem i ryżem.

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Z powodu awarii jednego z promów typu „Bielik” obsługujących przeprawę „Warszów” pomiędzy wyspami Uznam i Wolin, kursowanie promów odbywa się obecnie w trybie nieregularnym. Zarząd Dróg Miejskich i Żeglugi informuje, że zespół techniczny pracuje nad jak najszybszym usunięciem usterki i przywróceniem promu do eksploatacji. Do czasu zakończenia naprawy pasażerów obsługuje wyłącznie jeden prom typu „Karsibór”. Oznacza to, że czas oczekiwania na przeprawę może się wydłużyć, szczególnie w godzinach szczytu ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwała zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 zł, 176,97 euro, 2 korony czeskie i żeton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkają się 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anioła – to coroczna okazja, by powrócić wspomnieniami do czasów, gdy zakład zatrudniał tysiące osób i tętnił życiem. W przeddzień Dnia Rybaka będzie czas na rozmowy, uśmiechy i integrację przy grillu ■