POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Sobota [03.04.2021, 23:14:33] • Polska

Nie tylko z majonezem – 3 wyjątkowe sosy do jaj i wędlin na Wielkanoc

Nie tylko z majonezem – 3 wyjątkowe sosy do jaj i wędlin na Wielkanoc

fot. Organizator

To już naprawdę ostatnia prosta do tegorocznych świąt! Przygotowania trwają, lista zakupów spożywczych z brakującymi produktami się tworzy. Teraz jest właśnie moment, by w wielkanocnym menu, oprócz klasycznego majonezu i chrzanu, zagościły jeszcze ciekawe sosy i dipy do jajek, wędlin czy pasztetów.

Trzy inspiracje na ciekawe dodatki do wielkanocnych smakołyków pochodzą z kolekcji „Sosy na Wielkanoc. Dodatki do jaj i wędlin”, dostępnej na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®.

Francja elegancja na świątecznym stole

Pierwsza propozycja na szybki, nietuzinkowy sos idealny do jaj na twardo oraz pachnących, soczystych wędlin to gribiche – klasyczny, francuski sos serwowany na zimno. Jego bazę – poza majonezem – stanowią jaja na twardo, korniszony, kapary i szczypiorek. To idealny, wyrazisty w smaku dodatek do wędlin, ale też jarzynowych zakąsek czy ryb.

SKŁADNIKI
2 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w ćwiartki
150 g ogórków konserwowych, pokrojonych na kawałki
20-30 g kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
10 g szczypiorku, świeżego, drobno posiekanego
10 g musztardy francuskiej
1 żółtko
60-80 g oliwy z oliwek lub 60-80 g majonezu
15 g białego octu winnego lub 15 g octu jabłkowego
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

SOS GRIBICHE


Przygotowanie

1. Do naczynia miksującego włożyć jajka, rozdrobnić 3 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć ogórki, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
3. Do naczynia miksującego włożyć kapary, szczypiorek, musztardę, dodać żółtko, oliwę, ocet, sól i pieprz, wymieszać 10 s/ /obr. 5.
4. Dodać rozdrobnione jajka i rozdrobnione ogórki, wymieszać 10 s/ /obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min.
5. Sos gribiche podawać jako dodatek do jajek, wędlin i mięs.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:

1. Jajka rozdrobnić lub zblendować.
2. Ogórki pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki.
3. Kapary, szczypiorek, musztardę, żółtko, oliwę, ocet, sól i pieprz wymieszać.
4. Dodać rozdrobnione jajka i rozdrobnione ogórki i ponownie wymieszać. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min.
5. Sos gribiche podawać jako dodatek do jajek, wędlin i mięs.

Chrzan w ciekawym towarzystwie

Na wielkanocnym stole nie może oczywiście zabraknąć chrzanu, ale kto powiedział, że musi on występować solo? Dodatek kremowego awokado, aromatycznych listków bazylii i soku z cytryny nada tradycyjnemu bohaterowi świąt ciekawego charakteru, trochę we włoskim stylu. Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI
15-20 g bazylii, świeżej, tylko liście
300 g awokado, bardzo dojrzałego, miękkiego, pokrojonego na kawałki
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
80 g chrzanu tartego, śmietankowego, ze słoika
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

DIP CHRZANOWY Z AWOKADO I BAZYLIĄ


Przygotowanie

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć bazylię, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Bazylię zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

2. Dodać awokado, rozdrobnić 5 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

3. Dodać sok z cytryny, chrzan, sól i pieprz, wymieszać 10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min.

4. Dip chrzanowy z awokado i bazylią podawać jako dodatek do jajek, wędlin i serów.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:

1. Bazylię posiekać, przełożyć do blendera.
2. Dodać awokado, rozdrobnić.
3. Dolać sok z cytryny, chrzan, sól i pieprz, wymieszać. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min.
4. Dip chrzanowy z awokado i bazylią podawać jako dodatek do jajek, wędlin i serów.

Odrobina słodyczy

Ostatnia propozycja to coś dla fanów połączenia wytrawnych smaków i delikatnej słodyczy. Przygotowany na bazie jogurtu dip, z dodatkiem żurawiny i przyprawy curry to opcja na całkiem lekki dodatek, który świetnie skomponuje się z wędliną, ale też wielkanocnym pasztetem.

SKŁADNIKI
1-2 ząbki czosnku
200 g jogurtu naturalnego
50 g majonezu
30 g żurawiny, do mięs, ze słoika
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
½ łyżeczki curry, mielonego

DIP JOGURTOWY Z ŻURAWINĄ I CURRY

Przygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodać jogurt, majonez, żurawinę, sól, pieprz i curry, wymieszać 15 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min.
3. Dip jogurtowy z żurawiną i curry podawać jako dodatek do jajek, serów, wędlin i mięs.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:
1. Czosnek przecisnąć przez praskę.
2. Dodać jogurt, majonez, żurawinę, sól, pieprz i curry, wymieszać Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min.
3. Dip jogurtowy z żurawiną i curry podawać jako dodatek do jajek, serów, wędlin i mięs.

VORWERK POLSKA


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Posiedzenie Komisji Zdrowia i Spraw Społecznych zostało odwołane. O nowym terminie zostaną Państwo powiadomieni. Z poważaniem Grzegorz Koss Przewodniczący Komisji Zdrowia i Spraw Społecznych ■ Rok temu, 24 marca, tragiczne wydarzenie wstrząsnęło mieszkańcami: śmierć trzynastoletniego ucznia Szkoły Podstawowej nr 6 (przy ulicy Kościuszki) pozostaje zagadką, budząc pytania o bezpieczeństwo i sprawiedliwość. Trzy tygodnie przed tym nieszczęśliwym porankiem, chłopiec doświadczył przemocy ze strony kolegi z klasy na terenie dawnej "Penelopy", zdarzenie to zostało zarejestrowane przez kamery. Bójkę oglądało i nagrywało wielu uczniów. Następstwa tego zdarzenia były na tyle poważne, że matka chłopca zdecydowała się na wyjazd do Szczecina na wykonanie tomografii komputerowej głowy dziecka. Lekarz wydał zaświadczenie zwalniające 13-latka z zajęć wf. Chłopiec nadal się źle czuł. ■ Linie 5 i 5T wracają na stałą trasę "Komunikacja Autobusowa” Sp. z o.o. informuje, że od piątku 22 marca 2024 r.: · linie 5 i 5T wracają na stałą trasę w związku z otwarciem ul. Mostowej dla ruchu pojazdów samochodowych, · tymczasowa linia 5O przestanie kursować, · rozkłady jazdy dostępne będą na stronie: www.ka.swinoujscie.pl Szczegółowych informacji udziela całodobowo dyspozytor Spółki pod numerami telefonów: 91 321 45 40 lub 797 403 504. Zachęcamy pasażerów o dokonywanie zakupu biletów i karnetów: · z wykorzystaniem aplikacji GoPay, mPay; · poprzez kasowniki – biletomaty do płatności bezgotówkowych; · w wyznaczonych punktach sprzedaży biletów ■ Od teraz w nocy za dyżur aptek uważane są te pełnione przez kolejne 2 godziny zegarowe między 19:00 a 23:00. Zarządzeniem Prezydenta Miasta Świnoujście Nr 168/2024 z 11 marca 2024 roku określono, że dyżury w porze nocnej na terenie miasta w 2024 roku w godzinach 21:00 – 23:00, będą pełnione przez Aptekę „Centrum Zdrowia” przy ul. Grunwaldzka 21, zaczynając od 16 marca 2024 roku ■ Kradzież aut w Polsce w 2023 to wzrost prawie 36 proc. do poprzedniego roku ■ Premier Donald Tusk po ujawnieniu przez "Newsweeka" nieprawidłowości w Collegium Humanum zarządził przyjrzenie się dyplomom kandydatów do spółek Skarbu Państwa. Nikt z dyplomem tej uczelni nie ma szans na stanowisko. Wśród polityków i działaczy obecnej większości rządzącej zaczęło się ukrywanie związków z Collegium Humanum ■ W sobotę, 2 marca, około godziny 18:00, na ogrodach działkowych, wjazd na końcu ulicy Krzywej, doszło do brutalnego ataku na kobietę. Zdarzenie miało miejsce kilkadziesiąt metrów za świetlicą ogródków działkowych. Ofiara, która doznała obrażeń głowy oraz klatki piersiowej, została niezwłocznie przewieziona do szpitala w Świnoujściu. Niestety, mimo usilnych starań, kobieta zmarła ■ Dostaliśmy list od Mieszkańca Ognicy na temat remontu ulicy Mostowej. "Witam serdecznie Panie redaktorze. Zwracam się z prośbą o zainteresowanie remontem ulicy Mostowej. W ciągu tej drogi występuje mostek na rzece Ognica. Mostek jest w stanie agonalnym. Odpowiada za odwodnienie znajdujących się w około łąk, pastwisk. Z obserwacji wynika że firma, która wykonuje remont nie zamierza poprawić naprawić zapadnięty mostek i dzięki temu udrożnić przepływ wody. Wprost przeciwnie w wyniku zagęszczania ziemi i tłucznia betonowego przepusty pod mostkiem są coraz bardziej zagłębiane. Jeśli tak ma wyglądać remont to lepiej byłoby nie ruszać tej drogi. Proszę o zainteresowanie. Pozdrawiam. Mieszkaniec Ognicy." ■ Jarosław Siergiej nowym prezesem Zarządu Morskich Portów Szczecin i Świnoujście. Spółka Zarząd Morskich Portów Szczecin-Świnoujście jest odpowiedzialna za zarządzanie dwoma ważnymi portami w województwie zachodniopomorskim. Port w Szczecinie oraz port w Świnoujściu odgrywają kluczową rolę w obsłudze morskiego transportu towarowego ■ W środę w Bibliotece Narodowej w Warszawie ogłoszono wyniki 22. konkursu o Nagrody „Magazynu Literackiego KSIĄŻKI”. Jednym z laureatów został Jarosław Molenda i jego książka „Nienacki. Skandalista od Pana Samochodzika”, którą opublikowało Wydawnictwo Prószyński i S-ka. ■ Projekt pod wodą: Dlaczego Park Zdrojowy w Świnoujściu nie wytrzymał deszczu? Park Zdrojowy w Świnoujściu jest znanym miejscem wypoczynku i rekreacji. Obszar pomiędzy ulicami Sikorskiego a Chrobrego został zalany wodą, co stanowi znaczny problem dla terenu, który jeszcze niedawno przechodził proces rewitalizacji. Ostatni, trzeci etap renowacji miał na celu odnowienie i przywrócenie blasku tej zielonej przestrzeni. Jednak pomimo zapewnień o kompleksowym podejściu do projektu, dzisiaj widoczne są poważne niedociągnięcia. Brak odpowiedniego systemu odwodnienia jest najbardziej widoczny w chwili, gdy deszcz pada; nie muszą to być ulewy, aby teren parku zamienił się w rozlewisko ■ W ostatni weekend (3,4 luty) zespoły ratownictwa medycznego udzielały pomocy 18 razy. Były to wezwania do zaburzeń i problemów kardiologicznych, zasłabnięć, duszności, infekcji, krwawienia z przewodu pokarmowego, udaru, jednego zdarzenia drogowego i złego samopoczucia ■