POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Sobota [03.04.2021, 23:14:33] • Polska

Nie tylko z majonezem – 3 wyjątkowe sosy do jaj i wędlin na Wielkanoc

Nie tylko z majonezem – 3 wyjątkowe sosy do jaj i wędlin na Wielkanoc

fot. Organizator

To już naprawdę ostatnia prosta do tegorocznych świąt! Przygotowania trwają, lista zakupów spożywczych z brakującymi produktami się tworzy. Teraz jest właśnie moment, by w wielkanocnym menu, oprócz klasycznego majonezu i chrzanu, zagościły jeszcze ciekawe sosy i dipy do jajek, wędlin czy pasztetów.

Trzy inspiracje na ciekawe dodatki do wielkanocnych smakołyków pochodzą z kolekcji „Sosy na Wielkanoc. Dodatki do jaj i wędlin”, dostępnej na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®.

Francja elegancja na świątecznym stole

Pierwsza propozycja na szybki, nietuzinkowy sos idealny do jaj na twardo oraz pachnących, soczystych wędlin to gribiche – klasyczny, francuski sos serwowany na zimno. Jego bazę – poza majonezem – stanowią jaja na twardo, korniszony, kapary i szczypiorek. To idealny, wyrazisty w smaku dodatek do wędlin, ale też jarzynowych zakąsek czy ryb.

SKŁADNIKI
2 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w ćwiartki
150 g ogórków konserwowych, pokrojonych na kawałki
20-30 g kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
10 g szczypiorku, świeżego, drobno posiekanego
10 g musztardy francuskiej
1 żółtko
60-80 g oliwy z oliwek lub 60-80 g majonezu
15 g białego octu winnego lub 15 g octu jabłkowego
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

SOS GRIBICHE


Przygotowanie

1. Do naczynia miksującego włożyć jajka, rozdrobnić 3 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć ogórki, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
3. Do naczynia miksującego włożyć kapary, szczypiorek, musztardę, dodać żółtko, oliwę, ocet, sól i pieprz, wymieszać 10 s/ /obr. 5.
4. Dodać rozdrobnione jajka i rozdrobnione ogórki, wymieszać 10 s/ /obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min.
5. Sos gribiche podawać jako dodatek do jajek, wędlin i mięs.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:

1. Jajka rozdrobnić lub zblendować.
2. Ogórki pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki.
3. Kapary, szczypiorek, musztardę, żółtko, oliwę, ocet, sól i pieprz wymieszać.
4. Dodać rozdrobnione jajka i rozdrobnione ogórki i ponownie wymieszać. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min.
5. Sos gribiche podawać jako dodatek do jajek, wędlin i mięs.

Chrzan w ciekawym towarzystwie

Na wielkanocnym stole nie może oczywiście zabraknąć chrzanu, ale kto powiedział, że musi on występować solo? Dodatek kremowego awokado, aromatycznych listków bazylii i soku z cytryny nada tradycyjnemu bohaterowi świąt ciekawego charakteru, trochę we włoskim stylu. Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI
15-20 g bazylii, świeżej, tylko liście
300 g awokado, bardzo dojrzałego, miękkiego, pokrojonego na kawałki
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
80 g chrzanu tartego, śmietankowego, ze słoika
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

DIP CHRZANOWY Z AWOKADO I BAZYLIĄ


Przygotowanie

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć bazylię, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Bazylię zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

2. Dodać awokado, rozdrobnić 5 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

3. Dodać sok z cytryny, chrzan, sól i pieprz, wymieszać 10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min.

4. Dip chrzanowy z awokado i bazylią podawać jako dodatek do jajek, wędlin i serów.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:

1. Bazylię posiekać, przełożyć do blendera.
2. Dodać awokado, rozdrobnić.
3. Dolać sok z cytryny, chrzan, sól i pieprz, wymieszać. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min.
4. Dip chrzanowy z awokado i bazylią podawać jako dodatek do jajek, wędlin i serów.

Odrobina słodyczy

Ostatnia propozycja to coś dla fanów połączenia wytrawnych smaków i delikatnej słodyczy. Przygotowany na bazie jogurtu dip, z dodatkiem żurawiny i przyprawy curry to opcja na całkiem lekki dodatek, który świetnie skomponuje się z wędliną, ale też wielkanocnym pasztetem.

SKŁADNIKI
1-2 ząbki czosnku
200 g jogurtu naturalnego
50 g majonezu
30 g żurawiny, do mięs, ze słoika
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
½ łyżeczki curry, mielonego

DIP JOGURTOWY Z ŻURAWINĄ I CURRY

Przygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodać jogurt, majonez, żurawinę, sól, pieprz i curry, wymieszać 15 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min.
3. Dip jogurtowy z żurawiną i curry podawać jako dodatek do jajek, serów, wędlin i mięs.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:
1. Czosnek przecisnąć przez praskę.
2. Dodać jogurt, majonez, żurawinę, sól, pieprz i curry, wymieszać Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min.
3. Dip jogurtowy z żurawiną i curry podawać jako dodatek do jajek, serów, wędlin i mięs.

VORWERK POLSKA


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Nie będzie punktu szczepień na Prawobrzeżu Świnoujścia. O losie mieszkańców Warszowa, Przytoru, Łunowa, Ognicy i Karsibora zdecydowali bliżej nieokreśleni specjaliści w tym ze Szpitala, WSPL oraz Uzdrowiska ■ Prezydent Andrzej Duda podziękował pracownikom szpitala w Świnoujściu za ich wytężoną pracę. Zobacz film! ■ Wielkanoc - czas nadziei i budzenia się do życia W tym roku, z racji na pandemię koronawirusa, życzenia zdrowia niech będą najważniejsze. Spokoju, pięknych chwil spędzonych w gronie najbliższych, nadziei na lepszy czas, miłości wobec wszystkiego, co nas otacza oraz radości ze zmartwychwstania Chrystusa. Wszystkim Czytelnikom życzymy, aby te w święta docenili najdrobniejsze okruchy dobra i optymizmu ■ Niepokojąca cisza zapadła nad miejscem budowy tunelu. Od wtorku, pod placem budowy stałej przeprawy pod kanałem, zapadła martwa cisza. I nie wiadomo jak długo potrwa, ani jakie są jej przyczyny? Tak czy inaczej, czujemy się zaniepokojeni tą ciszą. I będziemy nasłuchiwać odgłosów z placu budowy sztandarowej narodowej inwestycji, która w końcu przyłączy Świnoujście do Polski ■ Łączność z bliskimi tylko przez telefony i komunikatory W związku z sytuacją epidemiczną nie można odwiedzać swoich bliskich hospitalizowanych w Szpitalu Miejskim. Jest z nimi jakiś kontakt? - W związku z sytuacją epidemiczną nie ma odwiedzin w szpitalu - informuje Dorota Konkolewska, prezes zarządu Szpitala Miejskiego im. Jana Garduły w Świnoujściu. - Pacjenci kontaktują się z rodziną telefonicznie, wykorzystując telefony komórkowe własne lub stacjonarne szpitala. W szpitalu jest ogólnodostępny internet. - Istnieje możliwość nawiązania kontaktu za pomocą komunikatorów zainstalowanych na laptopach, tabletach, telefonach. Personel pomaga obsłużyć urządzenia – zapewnia prezes. ■