POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Czwartek [01.04.2021, 21:25:13] • Polska

Przygotuj tradycyjny żurek na Wielkanoc? Poznaj nasze przepisy

Przygotuj tradycyjny żurek na Wielkanoc? Poznaj nasze przepisy

fot. Organizator

Święta wielkanocne, podobnie jak w zeszłym roku, będą inne od tych, jakie wszyscy pamiętamy. Jednak o normalności mogą przypomnieć nam smaki tradycyjnych potraw. Do takich należy żurek – prawdziwy wielkanocny must-have. Uwielbiamy tą gęstą i aromatyczną zupę o lekko kwaśnym smaku. W różnych regionach Polski gotuje się ją trochę inaczej. Wypróbuj nasze dwa przepisy na żurek w tradycyjnym wydaniu.

Żurek jest jedną z najstarszych polskich zup. W pierwotnej wersji był znany jako barszcz biały i żywili się nim głownie ludzie na wsiach. Zgodnie z pierwszym znanym przepisem przyrządzało się go z gotowanych roślin: barszczu zwyczajnego, lebiody i komosy. Później zaczęto go podawać z ziemniakami i zyskał miano zalewajki, czyli właśnie żuru. Zupa szybko zyskała popularność na terenie całego kraju.

Regionalne odmiany żurku

Dziś w wielu regionach można zetknąć się z różnymi odmianami żurku. Zupę można przygotować na wywarze warzywnym lub mięsnym (podstawą są kiełbasy i wędzonki). I tak żurek świętokrzyski podaje się z jajkiem pokrojonym na cztery części, chrzanem i bułką, ozdobiony koperkiem. Natomiast na Kujawach i Mazowszu oraz położonym tam regionie Kurpi prym wiedzie tradycyjny żurek z białą kiełbasą i jajkiem – serwuje się go w wydrążonym chlebie lub bułce. Z kolei Benedyktyni w Tyńcu podają żurek z kiełbasą i twarogiem. Na Podhalu najbardziej znana jest tradycyjna wersja tej zupy na zakwasie z kiełbasą wiejską i majerankiem oraz dodatkiem wędzonego oscypka. A czym charakteryzuje się żurek żeniaty? Ta śląska wersja żurku jest bardzo sycąca – przyrządza się go na bazie wędzonych żeberek i wędzonego boczku, a podaje się z ziemniakami i kiełbasą.

Zakwas – podstawa dobrego żurku
Dobry zakwas to podstawa żuru. Oczywiście najlepiej przygotować go samemu – wtedy mamy pewność, że jest zdrowy i nie zawiera sztucznych dodatków. Często spotykamy się ze sporami dotyczącymi rodzaju mąki odpowiedniej do idealnego zakwasu. Nie ma jednej konkretnej odpowiedzi, ponieważ w każdym regionie przepis jest inny. Na Górnym Śląsku zakwas przygotowywany jest z żytniej mąki razowej, w Małopolsce i na Podlasiu używa się mąki owsianej, a na Lubelszczyźnie mąki gryczanej. Oskar Kolberg, znany etnograf, opisywał z kolei tradycyjny żur jadany na Kujawach: Na śniadanie: żur z kartoflami. Jest to śniadanie zwykłe. (...) Żur robi się z ukwaszonej mąki żytniej (razowej) w wodzie, i zaklepany bywa mąką żytnią, czyli pytlową.

Jaką kiełbasę wybrać do żurku?
W tradycyjnej wersji żurku nie może zabraknąć białej kiełbasy. Zamienie można też użyć kiełbasy wiejskiej, śląskiej, myśliwskiej, jałowcowej lub Kurpiowskie Specjały. Oprócz ulubionej kiełbasy do żurku powinno się także dodać wędzonki, np. kawałek boczku – nada wielkanocnej zupie wyjątkowy smak i aromat. Jednak bez względu na to, jaki żurek przygotowujemy, pamiętajmy o składnikach wysokiej jakości. Warto zwrócić uwagę na jakość mięsa i wędlin, których używamy.

– Wybierając kiełbasę lub boczek zdecydujmy się na wędlinę od zaufanego producenta. Po rozcięciu, biała kiełbasa powinna mieć dość zwięzłą strukturę z widocznymi przyprawami. Warto sięgnąć, np. po białą kiełbasę z szynki z linii Kurpiowskie Specjały, która została przygotowana z 95 proc. mięsa z szynki wieprzowej. Nie zawiera glutenu, a swój charakterystyczny smak i aromat zyskała dzięki dodatkowi takich przypraw jak: majeranek, czosnek, pieprz i innych – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Wielkanocny żurek kurpiowski z białą kiełbasą z szynki Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
Składniki:
• 0,5 kg białej kiełbasy z szynki Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
• 0,5 kg kości wędzonych od schabu
• 1 średniej wielkości marchew
• ½ średniej wielkości selera
• ok. 3 litry wody
• 3 liście laurowe
• 5-6 ziarenek ziela angielskiego
• 500 ml zakwasu na żurek
• 1 cebula
• 300 ml kwaśnej śmietany 18%
• 3 ząbki czosnku
• sól, pieprz do smaku
• jajka ugotowane na twardo

Jak przygotować:
Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Następnie kości wyciągnąć, obrać z mięsa, pokroić i dodać do wywaru. Połączyć zakwas na żurek ze śmietaną, zahartować i dodać do wszystkiego. Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor, pokroić w cząstki i dodać do zupy. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Żurek podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Nasza rada: Przed podaniem warto dodać do zupy łyżkę chrzanu, który wspaniale podkreśli jego smak i aromat. Żurek można podawać w wydrążonym i podgrzanym w piekarniku chlebie.

Wielkanocny żurek z kiełbasą zapiekaną w cieście


Składniki:
- 1 laska kiełbasy Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
- 200 g wędzonego boczku
- plaster ciasta francuskiego
- 1 litr bulionu drobiowego
- 0,5 litra zakwasu żytniego na żurek
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki chrzanu
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka kminku
- sól i pieprz do smaku
- 4 jajka
Jak przygotować:
Pokrój ciasto na paski o szerokości 1,5 cm, owiń paskami kiełbasę i piecz przez 15-20 minut w piekarniku, w temperaturze 200 stopni. Do bulionu wlej zakwas, zagotuj i gotuj przez ok. 20 minut. Dopraw solą, pieprzem, kminkiem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Boczek pokrój w paski i usmaż na patelni tak, aby się zaczął zwijać. Żurek podawaj z boczkiem, łyżeczką chrzanu do każdej porcji oraz z kiełbasą w cieście i jajkiem.

Anna Rogoźnicka
Senior PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Nie będzie punktu szczepień na Prawobrzeżu Świnoujścia. O losie mieszkańców Warszowa, Przytoru, Łunowa, Ognicy i Karsibora zdecydowali bliżej nieokreśleni specjaliści w tym ze Szpitala, WSPL oraz Uzdrowiska ■ Prezydent Andrzej Duda podziękował pracownikom szpitala w Świnoujściu za ich wytężoną pracę. Zobacz film! ■ Wielkanoc - czas nadziei i budzenia się do życia W tym roku, z racji na pandemię koronawirusa, życzenia zdrowia niech będą najważniejsze. Spokoju, pięknych chwil spędzonych w gronie najbliższych, nadziei na lepszy czas, miłości wobec wszystkiego, co nas otacza oraz radości ze zmartwychwstania Chrystusa. Wszystkim Czytelnikom życzymy, aby te w święta docenili najdrobniejsze okruchy dobra i optymizmu ■ Niepokojąca cisza zapadła nad miejscem budowy tunelu. Od wtorku, pod placem budowy stałej przeprawy pod kanałem, zapadła martwa cisza. I nie wiadomo jak długo potrwa, ani jakie są jej przyczyny? Tak czy inaczej, czujemy się zaniepokojeni tą ciszą. I będziemy nasłuchiwać odgłosów z placu budowy sztandarowej narodowej inwestycji, która w końcu przyłączy Świnoujście do Polski ■ Łączność z bliskimi tylko przez telefony i komunikatory W związku z sytuacją epidemiczną nie można odwiedzać swoich bliskich hospitalizowanych w Szpitalu Miejskim. Jest z nimi jakiś kontakt? - W związku z sytuacją epidemiczną nie ma odwiedzin w szpitalu - informuje Dorota Konkolewska, prezes zarządu Szpitala Miejskiego im. Jana Garduły w Świnoujściu. - Pacjenci kontaktują się z rodziną telefonicznie, wykorzystując telefony komórkowe własne lub stacjonarne szpitala. W szpitalu jest ogólnodostępny internet. - Istnieje możliwość nawiązania kontaktu za pomocą komunikatorów zainstalowanych na laptopach, tabletach, telefonach. Personel pomaga obsłużyć urządzenia – zapewnia prezes. ■