POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Sobota [03.04.2021, 23:14:33] • Polska

Nie tylko z majonezem – 3 wyjątkowe sosy do jaj i wędlin na Wielkanoc

Nie tylko z majonezem – 3 wyjątkowe sosy do jaj i wędlin na Wielkanoc

fot. Organizator

To już naprawdę ostatnia prosta do tegorocznych świąt! Przygotowania trwają, lista zakupów spożywczych z brakującymi produktami się tworzy. Teraz jest właśnie moment, by w wielkanocnym menu, oprócz klasycznego majonezu i chrzanu, zagościły jeszcze ciekawe sosy i dipy do jajek, wędlin czy pasztetów.

Trzy inspiracje na ciekawe dodatki do wielkanocnych smakołyków pochodzą z kolekcji „Sosy na Wielkanoc. Dodatki do jaj i wędlin”, dostępnej na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®.

Francja elegancja na świątecznym stole

Pierwsza propozycja na szybki, nietuzinkowy sos idealny do jaj na twardo oraz pachnących, soczystych wędlin to gribiche – klasyczny, francuski sos serwowany na zimno. Jego bazę – poza majonezem – stanowią jaja na twardo, korniszony, kapary i szczypiorek. To idealny, wyrazisty w smaku dodatek do wędlin, ale też jarzynowych zakąsek czy ryb.

SKŁADNIKI
2 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w ćwiartki
150 g ogórków konserwowych, pokrojonych na kawałki
20-30 g kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
10 g szczypiorku, świeżego, drobno posiekanego
10 g musztardy francuskiej
1 żółtko
60-80 g oliwy z oliwek lub 60-80 g majonezu
15 g białego octu winnego lub 15 g octu jabłkowego
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

SOS GRIBICHE


Przygotowanie

1. Do naczynia miksującego włożyć jajka, rozdrobnić 3 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć ogórki, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
3. Do naczynia miksującego włożyć kapary, szczypiorek, musztardę, dodać żółtko, oliwę, ocet, sól i pieprz, wymieszać 10 s/ /obr. 5.
4. Dodać rozdrobnione jajka i rozdrobnione ogórki, wymieszać 10 s/ /obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min.
5. Sos gribiche podawać jako dodatek do jajek, wędlin i mięs.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:

1. Jajka rozdrobnić lub zblendować.
2. Ogórki pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki.
3. Kapary, szczypiorek, musztardę, żółtko, oliwę, ocet, sól i pieprz wymieszać.
4. Dodać rozdrobnione jajka i rozdrobnione ogórki i ponownie wymieszać. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min.
5. Sos gribiche podawać jako dodatek do jajek, wędlin i mięs.

Chrzan w ciekawym towarzystwie

Na wielkanocnym stole nie może oczywiście zabraknąć chrzanu, ale kto powiedział, że musi on występować solo? Dodatek kremowego awokado, aromatycznych listków bazylii i soku z cytryny nada tradycyjnemu bohaterowi świąt ciekawego charakteru, trochę we włoskim stylu. Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI
15-20 g bazylii, świeżej, tylko liście
300 g awokado, bardzo dojrzałego, miękkiego, pokrojonego na kawałki
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
80 g chrzanu tartego, śmietankowego, ze słoika
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

DIP CHRZANOWY Z AWOKADO I BAZYLIĄ


Przygotowanie

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć bazylię, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Bazylię zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

2. Dodać awokado, rozdrobnić 5 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

3. Dodać sok z cytryny, chrzan, sól i pieprz, wymieszać 10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min.

4. Dip chrzanowy z awokado i bazylią podawać jako dodatek do jajek, wędlin i serów.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:

1. Bazylię posiekać, przełożyć do blendera.
2. Dodać awokado, rozdrobnić.
3. Dolać sok z cytryny, chrzan, sól i pieprz, wymieszać. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min.
4. Dip chrzanowy z awokado i bazylią podawać jako dodatek do jajek, wędlin i serów.

Odrobina słodyczy

Ostatnia propozycja to coś dla fanów połączenia wytrawnych smaków i delikatnej słodyczy. Przygotowany na bazie jogurtu dip, z dodatkiem żurawiny i przyprawy curry to opcja na całkiem lekki dodatek, który świetnie skomponuje się z wędliną, ale też wielkanocnym pasztetem.

SKŁADNIKI
1-2 ząbki czosnku
200 g jogurtu naturalnego
50 g majonezu
30 g żurawiny, do mięs, ze słoika
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
½ łyżeczki curry, mielonego

DIP JOGURTOWY Z ŻURAWINĄ I CURRY

Przygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodać jogurt, majonez, żurawinę, sól, pieprz i curry, wymieszać 15 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min.
3. Dip jogurtowy z żurawiną i curry podawać jako dodatek do jajek, serów, wędlin i mięs.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:
1. Czosnek przecisnąć przez praskę.
2. Dodać jogurt, majonez, żurawinę, sól, pieprz i curry, wymieszać Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min.
3. Dip jogurtowy z żurawiną i curry podawać jako dodatek do jajek, serów, wędlin i mięs.

VORWERK POLSKA


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Nowy rok szkolny 2025/2026 rozpoczęło łącznie 4330 uczniów uczęszczających do szkół, dla których organem prowadzącym jest Gmina Miasto Świnoujście. Wśród nich 323 dzieci po raz pierwszy przekroczyło próg szkoły podstawowej, rozpoczynając tym samym swoją przygodę z edukacją. Z kolei naukę w szkołach ponadpodstawowych rozpoczęło 195 uczniów. Do miejskich przedszkoli przyjęto również 255 nowych przedszkolaków w wieku od 3 do 6 lat. We wszystkich placówkach oświatowych podlegających pod Urząd Miasta Świnoujście pracuje 811 osób. W tym gronie znajduje się 577 nauczycieli wspierających dzieci i młodzież na każdym etapie edukacji, a także 234 pracowników obsługi i administracji, dbających o sprawne funkcjonowanie szkół i przedszkoli ■