POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Wtorek [27.10.2020, 17:50:01] • Polska

To jest nasz drób! Wysoka gwarancja – Europejska gwarancja

To jest nasz drób! Wysoka gwarancja – Europejska gwarancja

fot. Organizator

Za nami już 4 miesiąc działań prowadzonych w ramach kampanii informacyjno-promocyjnej: „To jest nasz drób! Wysoka jakość - europejska gwarancja”, której celem jest wzmocnienie wśród konsumentów i specjalistów, zaufania do jakości unijnego drobiu. Od tego czasu działo się dużo smacznego i nadal się dzieje.

Mięso drobiowe jest lubiane i powszechnie konsumowane – mieszkaniec UE spożywa średnio 25,3 kg mięsa drobiowego rocznie. Jednak niewielu konsumentów wie, że rygorystyczne unijne regulacje gwarantują jakość i bezpieczeństwo spożywanego drobiu, zapewniają wysoki poziom dobrostanu zwierząt oraz zrównoważony rozwój produkcji. To właśnie sprawia, że możemy zaufać mięsu drobiowemu, pochodzącemu z krajów unijnych i spożywać je bez obaw.

Ambasadorzy biorą na warsztat europejski drób

Szefowie kuchni Cristina Catese i Sebastian Krauzowicz, czyli ambasadorzy kampanii, prowadzili spotkania oraz eventy, podczas których promowali uniwersalność mięsa drobiowego oraz walory smakowe różnych gatunków drobiu. Pierwsze dwa eventy skierowane do mediów oraz influencerów odbyły się na początku września w Akademii Kulinarnej Whirlpool, gdzie pod okiem ambasadorów, 20 zaproszonych gości, podzielonych na grupy, gotowało polskie i włoskie dania m.in. z kaczki, indyka i kurczaka.

W menu znalazły się:
- Ravioli z ragout z kaczki wypełnione ziemniakami i ricottą.
- Florenckie tradycyjne crostini z pâté z kurzych wątróbek.
- Roladki z indyka faszerowane grzybami w sosie na bazie śmietany, białego wina i winogron, podane z pęczakiem z pietruszką i oscypkiem.
- Kurczak po polsku pieczony w całości glazurowany miodem pitnym, z warzywami królowej Bony w sosie własnym oraz ziemniakami z gzikiem.

– Mięso drobiowe jest lekkostrawne, smaczne i szybkie do przyrządzenia na wiele sposobów. Jest po prostu uniwersalne, a dodatkowo stanowi źródło pełnowartościowego białka. Bez wahania włączam je do swojej diety, bo po ten rodzaj mięsa możemy sięgać każdego dnia – mówi ambasadorka kampanii Cristina Catese.

„To jest nasz drób! Wysoka jakość – europejska gwarancja” na targach Polagra Food 2020

Stoisko To jest nasz drób! Wysoka jakość – europejska gwarancja na targach Polagra Food 2020 w Poznaniu cieszyło się bardzo dużo popularnością. Nie tylko ze względu na obecność Cristiny Catese i Sebastiana Krauzowicza, którzy swoją energią niczym magnes przyciągali tłumy, ale także z powodu smacznych dań, które każdego dnia serwowali gościom odwiedzającym targi. W menu znalazły się m.in. pate z wątróbek z kurczaka po toskańsku, smażone eskalopki z indyka z salsą z ananasa i mięty oraz makaron rigatoni z aromatycznym ragout z kaczki z warzywami.

– Drób to mięso wysokiej jakości i takie właśnie wybieram – nieważne, czy gotuję dla siebie czy w restauracji. Zawsze sięgam po świeże produkty sprawdzonych producentów. Dużym plusem wykorzystywania mięsa drobiowego w kuchni są jego walory smakowe i łatwość przygotowania. Do tego wysoka zawartość białka. Moją uwagę szczególnie przyciągają podroby drobiowe, z których tworzę niebanalne dania, które stale zaskakują moją rodzinę i przyjaciół – podkreśla ambasador kampanii Sebastian Krauzowicz.

Jesień/zima 2020 – działania komunikacyjne

Kampania promująca europejski drób, rozpoczęła się w styczniu br. roku. Realizowana jest w ramach dwuletniego programu, równolegle na rynkach Polski, Francji, Niemiec, Włoch i Holandii. Do tej pory, w ramach działań promocyjnych, odbyły się eventy połączone z warsztatami gotowania. We wrześniu i październiku ambasadorzy kampanii Cristina Catese i Sebastian Krauzowicz gotowali również na targach Polagra Food 2020 oraz na Targu Śniadaniowym na warszawskim Żoliborzu. Do końca roku, oprócz wydarzeń połączonych z live cooking, działania prowadzone w ramach kampanii będą obejmowały: prasę, online oraz radio. Ponadto na bieżąco aktualizowana jest o nowe przepisy i porady strona internetowa dedykowana kampanii: www.eu-poultry.eu.

Czy chciałbyś dowiedzieć się więcej o dobrostanie zwierząt i zrównoważonej produkcji mięsa drobiowego w UE, o korzyściach żywieniowych wynikających ze spożywania mięsa drobiowego lub o różnych sposobach jego przyrządzania? Z przyjemnością prześlemy Ci najnowszy zestaw materiałów prasowych w formie elektronicznej.

Anna Skwierzyńska
Project Manager


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ W dniu 18 czerwca o godz. 11.00 w Auli SP1 przy Narutowicza 10 odbywa się gala finałowa Miejskiego Konkursu Fotograficznego na 80- lecie SP1. ■ Joanna Agatowska uzyskała absolutorium z tytułu wykonania budżetu miasta za rok 2024 ■ Po rozpatrzeniu raportu o stanie gminy miasto Świnoujście Prezydent Joanna Agatowska uzyskała votum zaufania od Rady Miasta ■ Pełna przejezdność drogi S3 przed wakacjami jest zagrożona, wykonawcy apelują do Premiera ■ Ryszard Grobelny; "bardzo niepokojącym zjawiskiem, także w Świnoujściu, jest stale spadający przyrost naturalny" ■ Nową formułę prezentacji raportu o stanie miasta omówił specjalny gość sesji - Ryszard grobelny. Raport dostępny jest w formie strony internetowej ■ Z powodu awarii jednego z promów typu „Bielik” obsługujących przeprawę „Warszów” pomiędzy wyspami Uznam i Wolin, kursowanie promów odbywa się obecnie w trybie nieregularnym. Zarząd Dróg Miejskich i Żeglugi informuje, że zespół techniczny pracuje nad jak najszybszym usunięciem usterki i przywróceniem promu do eksploatacji. Do czasu zakończenia naprawy pasażerów obsługuje wyłącznie jeden prom typu „Karsibór”. Oznacza to, że czas oczekiwania na przeprawę może się wydłużyć, szczególnie w godzinach szczytu ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwała zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 zł, 176,97 euro, 2 korony czeskie i żeton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkają się 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anioła – to coroczna okazja, by powrócić wspomnieniami do czasów, gdy zakład zatrudniał tysiące osób i tętnił życiem. W przeddzień Dnia Rybaka będzie czas na rozmowy, uśmiechy i integrację przy grillu ■