POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [21.01.2024, 21:13:59] • Świat

Taste Atlas przedstawia listę najlepszych tureckich deserów

Taste Atlas przedstawia listę najlepszych tureckich deserów

fot. Organizator

Kuchnia turecka, stanowiąca odzwierciedlenie bogatego dziedzictwa kulturowego i setek lat tradycji Türkiye (Turcji), cieszy się uznaniem na całym świecie. Ta sława odnosi się też do niesamowitych deserów. Dla wielu osób tureckie słodkości są równie fascynujące, co archeologiczne i kulturowe skarby tego kraju, a liczne przewodniki turystyczne umieszczają je na listach „najlepszych na świecie”. Tureckie desery, zróżnicowane w smaku i delikatności, żeby zadowolić niemal każde podniebienie, zdobywają uznanie zarówno wśród mieszkańców, jak i turystów. Z uwagi na ogromną popularność tureckich słodkości, Taste Atlas wyróżnił kilka słynnych deserów z Türkiye (Turcji) w swoim zestawieniu „100 najlepszych deserów na świecie”.

Chronione oznaczenie geograficzne tureckiej baklawy

Baklawa, prawdopodobnie najbardziej znany turecki deser, to pyszne ciasto składające się z cienkich warstw ciasta filo, przełożonych drobno posiekanymi orzechami i polanych słodkim syropem. Baklawa i kultowa baklawa z Gaziantep – czyli z miasta należącego do Sieci Miast Kreatywnych UNESCO ze względu na swoją tradycję gastronomiczną – to odrębne pozycje na liście Taste Atlas. Baklawa z Gaziantep, uznana przez Komisję Europejską za unikalny smak kuchni tureckiej, jest jedną z najważniejszych potraw w Türkiye (Turcji), która towarzyszy jej mieszkańcom na co dzień, jak i podczas specjalnych okazji. Mimo że termin „baklawa” ogólnie określa ten typ deseru, przyjmuje on różne nazwy w zależności od sposobu przygotowania i podania. Na przykład fıstık sarma („zawijaniec pistacjowy”), również obecny na liście Taste Atlas, to rodzaj baklawy wykonanej z użyciem pistacji, najpopularniejszego nadzienia do tego wyjątkowego smakołyku. Ważnym składnikiem, zawiniętego w pojedynczy płat ciasta filo, fıstık sarma jest gęsta pasta pistacjowa, czasami nazywana „masłem pistacjowym”. Jako symbol bogatego dziedzictwa kulturowego Türkiye (Turcji), baklawa jest przysmakiem w każdym możliwym kształcie i stylu.

Kolejny, tradycyjny turecki deser na liście Taste Atlas to künefe. Podawany na gorąco, składa się z roztopionego, niesolonego sera między dwiema warstwami rozdrobnionego ciasta filo lub ciasta z mąki semolina, oblanego słodkim syropem i udekorowanego pokruszonymi pistacjami. Najsmaczniejsze künefe można spróbować w południowo-wschodnich prowincjach Anatolii, a „Antakya Künefe”, znany na całym świecie deser z Hatay, został zarejestrowany przez Unię Europejską jako „Chronione Oznaczenie Geograficzne”.

Tradycyjne desery mleczne


Tureckie desery mleczne są równie popularne i pyszne, co inne kulinarne przysmaki tego kraju. Fırın sütlaç (zapiekany pudding ryżowy) to słynny, tradycyjny deser przygotowywany przez połączenie mleka, ryżu i cukru. Po upieczeniu puddingu, jego przypieczoną wierzchnią warstwę dekoruje się cynamonem lub orzechami laskowymi. Chociaż ten klasyczny deser można spróbować w całym kraju, według jego miłośników najlepszy fırın sütlaç serwowany jest na obszarach słynących z hodowli bydła mlecznego.

Pochodzący z czasów osmańskich kazandibi (karmelizowany pudding mleczny) zachwyca miękką konsystencję i lekko spieczonym spodem. Nazwa tego deseru odnosi się do przypalonego dna kociołka, w którym jest przygotowywany. Autentyczny kazandibi powstaje poprzez przypieczenie dolnej warstwy tavuk göğsü (puddingu z piersi kurczaka), czyli deseru przygotowywanego z drobno pokrojonego mięsa z piersi kurczaka. Jednakże w znaczącej większości kazandibi podawane jest z masłem, mlekiem, mąką ryżową, cukrem, skrobią i skarmelizowanym wierzchem, bez dodatku mięsa z piersi kurczaka. To tradycyjne danie świetnie komponuje się z turecką kawą lub herbatą, podobnie jak wiele innych wyśmienitych tureckich deserów.

Na liście przygotowanej przez Taste Atlas znajduje się również Maraş Dondurma, czyli lody z Maraş. Ze względu na swoją gęstą konsystencję, charakterystyczny smak i aromat zyskały miano ulubionego deseru w całej Türkiye (Turcji). Sekret tego wyjątkowego wyrobu cukierniczego tkwi w jego składnikach. Lody wytwarzane są z mleka kóz wypasanych na łąkach w Kahramanmaraş, zaś aromatyczny „salep” pochodzi z bulw dzikich storczyków (Orchis mascula) rosnących w okolicy.

İrmik helvası, kolejny turecki deser wyróżniony przez Taste Atlas, stanowi nieodzowny element anatolijskiej kultury kulinarnej. Przygotowywany z niewielkimi różnicami w prawie każdej prowincji, składa się z kaszy manny, masła, cukru, mleka i orzeszków piniowych. Często podaje się go na gorąco wraz z porcją zimnych lodów z Maraş.

Emilia Potocka


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ 11.00 "Baśnie świąteczne" spotkanie z Michałem Juszczakiewiczem Miejsce: Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego, ul. Piłsudskiego 15 Organizator: Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego Wstęp wolny ■ Od 01 grudnia do 15 grudnia Wydarzenie "Udekorujmy wspólnie choinkę w Muzeum". Zapraszamy wszystkie chętne dzieci do wykonania ozdób choinkowych w kształcie zwierząt morskich, które zawieszone zostaną na choince znajdującej się w holu Muzeum Rybołówstwa Morskiego. Prace prosimy dostarczyć do siedziby Muzeum, przy Placu Rybaka 1 Miejsce: Muzeum Rybołówstwa Morskiego, Plac Rybaka 1 ■ Już 7 grudnia 2024 roku Świnoujście stanie się miejscem niezwykłej, zimowej atrakcji – jubileuszowej X Inwazji Morsujących Mikołajów, rozpocznie się paradą o godzinie 11:15 paradą, która wyruszy ze Stadionu Miejskiego przy ul. Matejki 22 w Świnoujściu. Uczestnicy, przebrani w charakterystyczne mikołajowe stroje, ruszą w kierunku plaży, gdzie odbędzie się najważniejsza część wydarzenia. Szczegółowy harmonogram imprezy przedstawia się następująco: - 11:15 – Parada Morsów ze Stadionu Miejskiego przy ul. Matejki 22 - 11:45 – Powitanie uczestników na plaży - 11:50 – Wybór Miss i Mistera Morsujących Mikołajów oraz wręczenie nagród - 11:55 – Rozgrzewka, przygotowanie do kąpieli - 12:00 – 12:20 – Kąpiel morsów w zimnej wodzie - 12:30 – Blok integracyjny (ognisko, ciepłe posiłki) - 14:00 – Zakończenie ■ Już 7 grudnia, o godz. 13.00 zapraszamy na koncert pt. "Będzie Kolęda" oraz wystawę prac plastycznych Koła Plastycznego UTW (Instruktor Agnieszka Chrostowska). Sala Teatralna MDK, ul. Matejki 11, wstęp wolny. W Koncercie udział wezmą: Jerzy Piórski – gitara klasyczna - uczeń Studium Instrumentalnego MDK soliści studium wokalnego UTW: Halina Nowak, Leonarda Paczkowska, Maria Romanowska, Jan Adamski, Marian Łyskawa, chór mieszany Kantylena, zespól męski Chwaty, pod kierunkiem Barbary Okoń ■