POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [14.08.2022, 13:37:19] • Polska

Czy w czasie inflacji można gotować tanio i smacznie? 3 sprawdzone przepisy na dania do max 25 zł

Czy w czasie inflacji można gotować tanio i smacznie? 3 sprawdzone przepisy na dania do max 25 zł

fot. Organizator

Gotowanie w czasie rosnących cen nie należy do zadań łatwych. Chcemy jednocześnie kupować produkty zdrowe i bogate w składniki odżywcze, a przy tym nie nadwyrężać naszego portfela. Jest to jak najbardziej możliwe, jeśli podejdziemy do tematu rozsądnie oraz poznamy kilka zasad oszczędnego gotowania. Oto one.

Od dłuższego czasu Polska jak i cała Europa zmagają się z rosnącą inflacją, która jest wynikiem m.in. trwającej od 2020 roku pandemii koronawirusa oraz wojny na Ukrainie. Rosnące ceny dotyczą wszystkich aspektów naszego życia, w tym najistotniejszego: żywności. Na dzień dzisiejszy wiemy, że do 31 października możemy się cieszyć brakiem podatku VAT na najważniejsze produkty spożywcze. Jednak i bez niego możemy zauważyć znaczące różnice w cenach, porównując je z analogicznym okresem w ubiegłym roku.

Zdrowa dieta w czasie inflacji
Pomimo skoku cen, nadal pragniemy jeść zdrowo i smacznie, chociaż zauważamy, iż jest to utrudnione zadanie. Wielu Polaków nie może sobie pozwolić na niektóre produkty, ponieważ stały się one dobrem luksusowym. A inflacja według prognoz niestety nadal będzie rosła. Jak poradzić sobie zatem z rosnącymi cenami żywności? Ograniczyć jedzenie? A może odmawiać sobie przyjemności? Absolutnie nie! Spożywanie zdrowych i bogatych w witaminy posiłków jest obowiązkowe. Tylko w ten sposób nasz organizm będzie prawidłowo funkcjonował. Na przykład dieta bogata w białko, zawarte m.in. w serach, jest niezwykle ważna. – „100 g sera żółtego może zawierać nawet 25 g białka, które pozytywnie wpływa na układ krążenia, ma właściwości przeciwzapalne, chroniąc nas przed różnymi, przewlekłymi chorobami, jak również wzmacnia nasz układ odpornościowy.” – tłumaczy Ewa Polińska, ekspertka MSM Mońki.

Tanie i zdrowe przepisy
Bez względu na ceny artykułów spożywczych, w naszej codziennej diecie nie powinno zabraknąć odpowiednich składników, opartych o piramidę żywienia. To dzięki odpowiednio zbilansowanej diecie mamy energię każdego dnia oraz chronimy nasz organizm przed wieloma chorobami. Warto pamiętać nie tylko o obowiązkowych pozycjach na talerzu, jakimi są owoce oraz warzywach, ale również o nabiale, który ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie.

Sery to bogate źródło witamin oraz pożytecznych bakterii. Z tego powodu, mimo rosnącej inflacji, nie należy ich wykluczać z codziennych posiłków. Co więcej, mamy w sklepach dostępnych wiele różnych rodzajów serów, które świetnie nadadzą się do przygotowania niedrogich, a jednocześnie zdrowych posiłków. – „Sery żółte są pożywne i dostarczają nam niezbędnych tłuszczy. Dodatkowo świetnie komponują się z sezonowymi owocami oraz warzywami, tworząc niebanalne połączenia smakowe.” – zauważa Ewa Polińska z MSM Mońki.
Połączenie serów ze szparagami, słodkimi pomidorami czy melonami, tworzy smaczną kompozycję i zdrową dla naszego organizmu. Jedną z propozycji na lato jest przepis na makaron z bobem. – „Sezonowe warzywa to bogactwo witamin i minerałów. Korzystajmy z nich tak dużo i długo, jak to tylko możliwe. Bób oprócz tego, że jest źródłem sporej ilości błonnika, potasu, wapnia czy magnezu, jest też świetnym źródłem białka roślinnego. W 100 g bobu znajdziemy 8 g białka, 8 g błonnika i zaledwie 88 kcal. Fasolka szparagowa natomiast, w 100 g ma zaledwie 31 kcal, więc jest świetnym dodatkiem do wszystkich dań, zwłaszcza w diecie odchudzającej. Ponadto jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, wapnia i magnezu. Korzystajmy z nich tak często, jak to tylko możliwe, zwłaszcza w sezonie” – radzi Roksana Środa, dietetyk kliniczny i założycielka platformy MajAcademy.

Jak oszczędnie gotować?
Oszczędne i zdrowe gotowanie w czasach inflacji jest jak najbardziej możliwe. Wystarczy zmienić swoje przyzwyczajenia. Jedną z najważniejszych zasad jest kupowanie produktów sezonowych, które nie tylko wtedy są najtańsze, ale również najbardziej bogate w witaminy, a ich smak dopełni niejedną potrawę. Warto także zaopatrywać się w produkty sycące, typu kasze czy ryż, które w połączeniu z warzywami i serami uczynią je pełnowartościowymi posiłkami.

Szczególnie istotne jest również niemarnowanie jedzenia. Należy kupować jedynie tyle, ile potrzebujemy, pamiętając, że owoce i warzywa, które zbyt długo zalegają w lodówce czy spiżarni, wyrzucamy często do kosza – marnując tym samym nie tylko pieniądze, ale także wartościowe produkty. Pomocny będzie planner żywieniowy albo chociażby prosta zasada niechodzenia na zakupy, gdy jest się głodnym, bowiem kupujemy wtedy więcej, niż faktycznie potrzebujemy.

Makaron z bobem
Składniki:
• 60 g makaronu z pszenicy durum
• 50 g szynki parmeńskiej
• 85 g bobu
• 85 g fasolki szparagowej
• 5 g masła klarowanego
• 5 g oliwy z oliwek/oleju
• koperek, czosnek, sól, pieprz
• 5 g sera żółtego MSM Mońki

Wykonanie:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bób ugotuj i obierz ze skórki. Fasolkę również ugotuj. Na maśle z oliwą podsmaż czosnek, po chwili wrzuć warzywa, szynkę i ugotowany wcześniej makaron. Całość posyp koperkiem, przypraw do smaku i dokładnie wymieszaj.

Letnia sałatka z żółtym serem

Składniki:
- 5 pomidorków koktajlowych
- 7 liści młodej sałaty karbowanej (np. typu lollo bianco)
- 100 g sera Gouda MSM Mońki w bloku
- łyżka oliwy z oliwek
- pęczek młodego szczypiorku
- świeżo mielony czarny pieprz, sól

Wykonanie:
Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osuszy. Pomidorki przekrój na pół, szczypiorek posiekaj w drobne kilkumilimetrowe paseczki, natomiast ser pokrój w małe, równe kostki. Średniej wielkości miskę wyłóż liśćmi sałaty, dodaj pomidory oraz ser. Całość przypraw według uznania i lekko wymieszaj od spodu. Na koniec posyp świeżym szczypiorkiem oraz przed podaniem skrop oliwą z oliwek. Sałatkę można wzbogacić ulubionym dressingiem.

Zapiekanka z młodych ziemniaków i cukinii z serem Aldamer
Składniki:
- ok. 1 kg młodych ziemniaków
- 1 młoda cukinia
- 0,5 l słodkiej śmietanki 18%
- 2 żółtka
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera Aldamer MSM Mońki
- 100 g wędzonego boczku
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Do słoika wlej śmietankę, dodaj żółtka, rozdrobniony czosnek, sól i pieprz do smaku. Zakręć słoik, dokładnie zmieszaj składniki, energicznie potrząsając. Następnie przelej do żaroodpornego naczynia i posyp startym serem. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedź, wystudź, pokrój w plastry i ułóż na zakładkę w naczyniu żaroodpornym na śmietanie posypanej serem, na przemian z plasterkami cukinii. Całość posyp drobno pokrojonym boczkiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40 minut. Gotową zapiekankę posyp igiełkami świeżego rozmarynu.

Karolina Cempel
Koordynator
Zespół Prasowy Commplace


komentarzy: 1, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-1 z 1

Gość • Sobota [20.08.2022, 18:43:27] • [IP: 37.8.215.***]

Oglądasz 1-1 z 1
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ 6 czerwca 2024 roku do Urzędu Miasta Świnoujście wpłynęła oferta Fundacji Wiatr w Żagle na realizację zadania publicznego pod nazwą: szkolenie pod tytułem „Odkrywanie autyzmu” Termin realizacji zadania: od 28.06.2024 r. do 5.07.2024 r. Oferta znajduje się do wglądu w Wydziale Zdrowia i Polityki Społecznej. W terminie 7 dni od dnia zamieszczenia oferty w Biuletynie Informacji Publicznej, i na stronie internetowej Miasta Świnoujście, każdy może zgłosić uwagi dotyczące oferty. Ewentualne uwagi można zgłaszać do dnia 14 czerwca 2024 roku w Wydziale Zdrowia i Polityki Społecznej Urzędu Miasta Świnoujście, ul. Wojska Polskiego 1/2, w godzinach od 7.00 do 15.00. ■ Mamy przyjemność zaprosić na koncert w ramach XX Międzynarodowego Festiwalu Muzycznego Sacrum Non Profanum, który odbędzie się w Świnoujściu. 22 czerwca o godz. 19.00 ze sceny wybrzmią największe przeboje muzyki filmowej. Bilety w cenie 40 złotych do nabycia w kasach MDK oraz przez internet. Więcej w załącznikach ■ Zapraszamy na Otwarty Dzień w Schronisku dla Bezdomnych Zwierząt w Świnoujściu! 08.06 (sobota) 14:00 - 17:00 Przygotowaliśmy dla Was wiele atrakcji: 2 Dmuchańce, Strefa Animacyjna, Zwiedzanie Schroniska, Strzelanie z Łuku, Popcorn. Przyjdźcie z całą rodziną, spędźcie miło czas i poznajcie naszych podopiecznych! To doskonała okazja, by dowiedzieć się więcej o naszej działalności oraz jak możecie pomóc bezdomnym zwierzętom. Do zobaczenia! ■ Jeden z promów Karsibór pojawi się w czerwcu na przeprawie Warszów. Powodem jest awaria chłodzenia na promie Bielik i konieczność jego remontu. Zmiany planowane są w dniach 03-10 czerwca. W związku z awarią systemu chłodzenia na promie Bielik I i pilnej konieczności jego remontu, na przeprawie miejskiej przez tydzień będą w eksploatacji promy: Bielik III i Karsibór I. Promy Bielik II (w trakcie planowanego remontu pędników) i Bielik IV (w trakcie planowanego remontu silnika głównego) wyłączone są z eksploatacji do końca czerwca. ■ Terminal kontenerowy do poprawki. Naruszono lub zignorowano szereg przepisów. Podczas podejmowania decyzji o lokalizacji terminala kontenerowego w Świnoujściu naruszono lub pominięto szereg przepisów. Całkowicie zignorowano kwestię m.in. interesu mieszkańców, uciążliwości, które odczuje lokalna społeczność, ale także bezpieczeństwa państwa w sytuacji, gdy inwestycja powstaje w sąsiedztwie terminala LNG. Świnoujski samorząd chce naprawić te błędy i odwołał się od wspomnianej decyzji Adama Rudawskiego, wojewody zachodniopomorskiego. Działania podjęto w szeroko pojętym interesie społecznym, w nadziei, że głos samorządu w końcu zostanie wysłuchany i uwzględniony. Nie było konsultacji, referendum, rzetelnych opracowań… ■ Druga edycja "Roztańczonych wysp" pod patronatem honorowym Prezydenta Miasta Świnoujście znów przyniosła niezapomniane chwile. Ponad 200 tancerzy z różnych regionów zaprezentowało swoje umiejętności, w tym zespoły z Dance Studio Paa Szczecin, Good Dance Academy Dobra, Strefy Ruchu Dagmara Błaszczak Nowogard oraz lokalne kluby Atu i 8 Flotylli Obrony Wybrzeża. Dla wielu młodych tancerzy była to pierwsza okazja do występu przed publicznością, co wzbudzało wyjątkowe emocje wśród ich rodziców. Najlepsze zespoły, które zdobyły nagrody Grand Prix, to Dance Studio Paa, Good Dance Academy oraz Studio Tańca "Etiuda". Sponsorem nagród była Spółdzielnia Mieszkaniowa Lokatorsko-Własnościowa „Słowianin” w Świnoujściu. Organizacja tego wydarzenia była możliwa dzięki zaangażowaniu wielu osób. Serdecznie dziękujemy trenerom Agacie Midzie, Marcie Zienkiewicz oraz rodzicom tancerzy za ich wsparcie. Specjalne podziękowania składamy Pani Prezydent Joannie Agatowskiej za jej obecność i wsparcie ■ Nowi zastępcy: Joanna Agatowska będzie miała dwóch zastępców. Zastępcą do spraw społecznych będzie pan Roman Kucierski, zastępcą do spraw inwestycyjnych będzie pan Arkadiusz Mazepa. Natomiast sekretarzem miasta zostanie pan Paweł Juras ■ Ryszard Teterycz Przewodniczącym Rady Miasta Świnoujścia ! Nowy przewodniczący był jedynym zgłoszonym kandydatem. Poparło go 19 radnych. 2 było przeciw ■ 21 nowych radnych Rady Miasta Świnoujście odebrało zaświadczenia o wyborze oraz uroczyście złożyło ślubowanie. Wśród nich jest wielu społeczników. Na tej samej sesji nowa prezydent Świnoujścia Joanna Agatowska złożyła ślubowanie i formalnie objęła urząd. ■ Na poniedziałek 6 maja 2024r. Komisarz Wyborczy w Szczecinie zwołał I sesję Rady Miasta Świnoujście IX kadencji. Obrady odbędą się w sali numer 315 Miejskiego Domu Kultury przy ulicy Wojska Polskiego 1/5. Początek o godzinie 10.00. Porządek obrad 1. Otwarcie inauguracyjnej sesji rady. 2. Wręczenie zaświadczeń o wyborze na radnego. 3. Złożenie ślubowania przez radnych. 4. Stwierdzenie kworum i przyjęcie porządku obrad. 5. Wybór przewodniczącego rady. 6. Wręczenie zaświadczenia o wyborze na Prezydenta Miasta Świnoujście. 7. Złożenie ślubowania przez prezydenta. 8. Zakończenie obrad ■ Joanna Agatowska Prezydentem Świnoujścia w I turze! To historyczne zwycięstwo! Oczywiście musi być potwierdzone oficjalnymi danymi z PKW ale na podstawie protokołów z 27 komisji wyborczych w Świnoujściu Joanna Agatowska w mistrzowskim stylu pokonała trzech swoich konkurentów i w I turze została prezydentem Świnoujścia! ■ Ostateczne rozliczenie tunelu nie zostało jeszcze dokonane. Nastąpi po wydaniu Świadectwa Wykonania, co spodziewane jest ok. września br. Roszczenia obu stron w związku z prowadzonymi mediacjami są objęte tajemnicą mediacji - tłumaczy Jarosław Jaz Rzecznik Prasowy Prezydenta Miasta Świnoujście ■