POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Poniedziałek [01.11.2021, 07:46:01] • Polska

Potrawy prosto spod Babiej Góry

Potrawy prosto spod Babiej Góry

fot. Organizator

Prażuchy i Kubuś to dwa dania z woj. śląskiego, które poznali uczestnicy warsztatów organizowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich z Kamesznicy w ramach operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II”.

Uczniowie szkół z woj. śląskiego mieli okazję wziąć udział w warsztatach kulinarnych oraz poznać tradycje kulinarne swojego regionu. Zajęcia poprowadziły członkinie Koła Gospodyń Wiejskich Czerwona Jarzębina z Kamesznicy – uczestniczki projektu „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Warsztaty, ze względu na pandemię, zostały przeprowadzone w szkołach podstawowych i gastronomicznych w formule on-line. Ich celem było przekazanie najmłodszym mieszkańcom regionu oraz przyszłym kucharzom i restauratorom wiedzy na temat produktów lokalnych i tradycyjnych oraz wskazanie, jakie korzyści niesie za sobą wykorzystanie ich w nowoczesnej kuchni.

– Ważnym elementem działalności Kół Gospodyń Wiejskich jest promowanie dziedzictwa kulturowego swojego regionu wśród jego mieszkańców, zwłaszcza pod kątem kształtowania postaw młodych ludzi wobec lokalnych zasobów oraz upowszechniania i przekazywania tej wiedzy dalej. Na terenach wiejskich, obok kół oraz osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne, mało kto promuje i wykorzystuje produkty lokalne. Stąd narodził się pomysł, by nie tylko wśród członków kół gospodyń wiejskich, ale także wśród młodzieży upowszechniać wiedzę na temat produktów lokalnych i tradycyjnych. To również sposób na to, aby zapoznać ich z dziedzictwem kulinarnym swego regionu – mówi Krzysztof Podhajski, prezes zarządu Fundacji EFRWP, organizatora projektu.

Prowadzący warsztaty – Koło Gospodyń Wiejskich Czerwona Jarzębina z Kamesznicy

Wyzwanie, jakim jest realizacja warsztatów kulinarnych dla dzieci i młodzieży, podjęły członkinie KGW z Kamesznicy, położonej u podnóża Babiej Góry. Podkreślają one, że jednym z najważniejszych celów ich działalności jest pielęgnowanie lokalnych tradycji i przekazywanie ich młodszym pokoleniom, które często nie mają już styczności z tradycyjnym, wiejskim życiem. Koło bierze udział w imprezach kulturalnych i lokalnych festynach, podczas których promuje swoje wyroby kulinarne. Wydało również książkę z wybranymi przepisami, a ich prażuchy zdobyły nie jedną kulinarną nagrodę. Panie angażują się również w tworzenie wieńców dożynkowych oraz tworzą zespół śpiewaczy, który może pochwalić się własnym śpiewnikiem.

Podczas warsztatów członkinie koła postanowiły podzielić się z uczniami swoimi przepisami na dwa tradycyjne dania, których przepisy przekazywane są w ich rodzinach z pokolenia na pokolenie.

Ciasto Kubuś

Jednym z nich jest ciasto Kubuś, przygotowywane w beskidzkich górach najczęściej w okresie jesiennych wykopków. To propozycja na podanie ziemniaków w innej, mało znanej w innych częściach kraju formie.

Składniki
• 2 kg ziemniaków
• 1 jajko
• 500 ml mleka
• Sól
• 500 g boczku lub 200 g masła

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Odcedzić z wody. Połączyć z jajkami, gorącym mlekiem oraz przyprawami. Wymieszać ciasto. Wyłożyć na brytfannę (płaską, z piekarnika). Piec ok. 30 minut w nagrzanym piekarniku, aż będzie zarumienione. Pokroić boczek i podsmażyć lub przygotować okrasę z masła i posypać cukrem. Można również podawać z maślanką, kefirem lub zsiadłym mlekiem. Polać wybraną okrasą.

Potrawy prosto spod Babiej Góry

fot. Organizator

Prażuchy

Prażuchy to z kolei danie, które często gościło na stołach w wielkodzietnych i wielopokoleniowych rodzinach. Szczególnie w okresie żniw, kiedy do dyspozycji była świeżo zmielona mąka. Jest bardzo syta i prosta w przygotowaniu.

Składniki

• 200 g mąki grahamki/razowej
• 200 g maki żytniej
• 200 g mąki pszennej
• 300 g boczku wędzonego/świeżego lub 200 g masła
• 1,5 l wody
• 1 łyżka soli

Sposób przygotowania

Trzy rodzaje mąki dokładnie wymieszać w misce. Wodę zagotować z solą. Mąkę przesypać do drugiego garnka z grubym dnem i prażyć do uzyskania lekko brązowego koloru, około pół godziny. Gorącą mąkę odstawić z palnika i ostrożnie zalewać partiami gorącej wody do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek. Tak przygotowaną masę odstawić na kilka minut, a następnie nałożyć na talerz. Podawać okraszone boczkiem luz roztopionym masłem z kwaśnym mlekiem.

Wszystkie materiał z projektu oraz nagrania video z warsztatów dostępne na: www.produkty-tradycyjne.pl

W operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II” udział wzięło 149 Kół Gospodyń Wiejskich 9 województw: podlaskiego, lubelskiego, podkarpackiego, śląskiego, łódzkiego, dolnośląskiego, zachodniopomorskiego, pomorskiego i kujawsko-pomorskiego.

Justyna Klepacz
Konsultant ds. PR


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ 10 listopada Urząd Miasta Świnoujście i Terenowy Punkt Paszportowy będą nieczynne Drodzy mieszkańcy i goście Świnoujścia, informujemy, że zgodnie z Kodeksem pracy – w poniedziałek 10 listopada 2025 r. Urząd Miasta Świnoujście oraz Terenowy Punkt Paszportowy będą nieczynne. W razie konieczności załatwienia bieżących spraw, zapraszamy Państwa w piątek 7 listopada lub w środę 12 listopada ■ W niedzielę 26 października 2025 r. o godz. 11.45 z Placu Mickiewicza przed Urzędem Miasta wystartuje Masa Krytyczna - Świnoujście na Rowery. Organizatorami wydarzenia są Urząd Miasta Świnoujście i OSiR „Wyspiarz”. Rowerowy przejazd po mieście odbędzie się po raz 24. Trasa dostępna jest na załączonej mapie. Rowerzyści wystartują o godz. 11.45 z Placu Mickiewicza będą mieli do pokonania trasę o długości ok.3,5 km. Przewidywany czas przejazdu wyniesie około 30 minut ■ Bezpieczny Senior – czwartek, 23 października O bezpieczeństwie i prawach seniorów będzie można porozmawiać w Galerii Art przy ul. Wojska Polskiego 1/1. Spotkania rozpoczną się o godz. 12.00. W programie m.in. wystąpienia Rzecznika Konsumenta, Komendanta Straży Miejskiej oraz przedstawiciela Policji. Dodatkowo informatycy pokażą, jak bezpiecznie korzystać z aplikacji i internetu ■ W Albi, we Francji, odbyły się Mistrzostwa Świata w biegu 24-godzinnym - Karolina Romańska: 201,293 km (oficjalny scratch), 174. open, 5. wśród Polek ■ Przejedziemy całą S3! Dwujezdniowa ekspresówka od Świnoujścia aż do granicy z Czechami! ■ W niedzielę 26 października 2025 r., o godzinie 11.45 z Placu Mickiewicza wystartuje Masa Krytyczna - Świnoujście na Rowery. Organizatorami wydarzenia są Urząd Miasta Świnoujście oraz Ośrodek Sportu i Rekreacji „Wyspiarz". Rowerowy przejazd po mieście odbędzie się po raz 24. Trasa dostępna jest na załączonej mapie. Rowerzyści będą mieli do pokonania dystans o długości ok. 3,5 km. Przewidywany czas przejazdu wyniesie około 30 minut ■