POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Czwartek [28.10.2021, 07:11:52] • Polska

Przygotuj śniadanie kreatywnie. Sprawdź trzy proste pomysły

Przygotuj śniadanie kreatywnie. Sprawdź trzy proste pomysły

fot. Organizator

Na pewno znasz przysłowie „śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, kolację jak żebrak” – jest w nim wiele prawdy. Dbając o prawidłową dietę warto kierować się właśnie tą zasadą. Jednak większość z nas rano je niewiele lub wcale, a to może niekorzystnie wpływać na zdrowie i samopoczucie. A jak przygotować pyszne, pożywne śniadanie? Sprawdź!

Jedz regularnie
Regularne jedzenie śniadań to recepta m.in. na utrzymanie prawidłowej wagi. Niestety często jemy je tylko w weekendy. Przyczyną jest szybkie tempo życia i nadmiar obowiązków, a także brak dbałości o właściwą porę spożywania dań. W efekcie uczucie głodu narasta w drugiej połowie dnia i często powoduje napady obżarstwa. Efekt? Podjadasz i często jesz o wiele więcej na obiad i kolację, a to sprzyja gromadzeniu się tkanki tłuszczowej oraz permanentnemu uczuciu zmęczenia i rozdrażnienia. Natomiast jedząc odpowiednio zbilansowane poranne posiłki zaspokoisz głód i skuteczniej będziesz kontrolować uczucie łaknienia podczas całego dnia.

Co przygotować na śniadanie?
Na śniadanie nadal najchętniej wybierane są kanapki. Nic dziwnego – są szybkie w przygotowaniu i pożywne.

Kanapkę możesz urozmaicić dodając do niej ulubione składniki – wystarczy odrobina kreatywności. Sięgnij po pieczywo wieloziarniste, warzywa i chudą wędlinę, która jest cennym źródłem białka, żelaza, cynku, fosforu i witamin z grupy B. – Świetnie sprawdzą się wędliny w plastrach. Są zamknięte w funkcjonalnych opakowaniach i poporcjowane, dlatego znacznie pomogą skrócić czas przygotowywania kanapek. Jeśli przyrządzamy śniadanie najmłodszym, możemy zrobić to pomysłowo i np. zrobić wesołe kanapeczki z motywami zwierząt lub kwiatów (można je wyciąć z plasterków wędlin). W naszej linii plastrów Pekpol dostępnych jest wiele rodzajów wędlin, m.in. salami, szynka gotowana, polędwica sopocka – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Parówki czy jajecznica?
Wśród śniadaniowych propozycji mocną pozycję mają dania, które są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przy okazji pożywne. Do takich można zaliczyć typowy śniadaniowy klasyk, czyli jajecznicę oraz parówki, które Polacy bardzo często wybierają na pierwszy posiłek.

Kluczowy jest nie tylko ich charakterystyczny smak, ale również to, że mają dużą ilość zastosowań i można je szybko przygotować w prosty sposób – nie wymaga to specjalnych umiejętności kulinarnych. Dlatego świetnie sprawdzają się jako szybkie śniadanie przed wyjściem do pracy lub do szkoły. – Parówki mogą też być pożywną przekąskę w ciągu dnia. Oczywiście pod warunkiem, że wybierzemy pełnowartościowy produkt, z wysoką zawartością dobrej jakości mięsa, np. parówki Paryżanki z naszej oferty, które są chętnie wybierane przez konsumentów. Oprócz analizy składu, zwróćmy też uwagę na smak i konsystencję parówek: powinny być twardsze i mieć zwartą strukturę – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Co zabrać do szkoły lub pracy?
Zjadłeś w domu obfite pierwsze śniadanie? Zapas energii wystarczy na 3, maksymalnie 4 godziny. Drugie śniadanie uzupełni składniki odżywcze, które jedynie w części zapewniłeś organizmowi podczas posiłku w domu. Dzięki niemu nabierzesz sił do dalszej pracy i będziesz bardziej aktywny. Pamiętaj, aby przygotować je w domu. Dzięki temu nie kupisz przypadkowej, niezdrowej przekąski, takiej jak słodycze.

3 przepisy na pyszne przekąski do szkoły lub pracy:

Parówki w cieście francuskim

Składniki:
• 1 opakowanie parówek Paryżanek ZM Pekpol
• 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

Przygotowanie:
Rozwinąć ciasto francuskie i podzielić na tyle kawałków, ile jest parówek. Owinąć każdą z parówek, tak aby ciasto lekko nachodziło na siebie, zlepić brzegi. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego do 180° piekarnika na 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odczekać, aby nieco przestygły. Podawać lekko ciepłe.

Kanapki z chleba razowego ze świeżymi warzywami, pesto, salami i serem

Składniki:
• kilka kromek chleba razowego
• opakowanie salami dojrzewającego ZM Pekpol w plastrach (100 g)
• kilka plastrów żółtego sera
• sałata masłowa
• pomidor
• pieprz i sól do smaku
• czerwone pesto

Przygotowanie:
Kromki posmarować cienką warstwą czerwonego pesto, ułożyć sałatę, ser żółty, plastry salami i pomidora. Przykryć drugą kromką.

Tortille z liśćmi szpinaku i schabem Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol

Składniki:
• 2 placki tortilli
• 100 g schabu ZM Pekpol w plastrach (opakowanie)
• 100 g młodego szpinaku
• 8 plastrów pomidora
• 1 żółta papryka
• 3 łyżki majonezu
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• sól
• pieprz do smaku

Przygotowanie:
Na podgrzane na suchej patelni tortille położyć plasterki schabu, liście młodego szpinaku, plasterki pomidora i pokrojoną w paseczki paprykę. Majonez połączyć z jogurtem, dodać wyciśnięty czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Sos czosnkowy rozprowadzić na warzywach i zwinąć tortille w rożki.

Anna Rogoźnicka
Senior PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Planowana przerwa technologiczna dnia 23.05.2022 r. Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej Sp. z o.o. w Świnoujściu informuje, iż coroczna przerwa technologiczna w dostawie energii cieplnej na cele centralnego ogrzewania, wentylacji i ciepłej wody użytkowej nastąpi dnia 23.05.2022 r. od godziny 00:00 do godziny 24:00. Przedmiotowa przerwa związana jest z koniecznością wykonania niezbędnych remontów źródła ciepła i sieci ciepłowniczych. ■ Latouche-Tréville francuski niszczyciel rakietowy do zwalczania okrętów podwodnych wpłynął do Świnoujścia ■ Mamy nowego milionera w Świnoujściu! Zagrał w lotto i zgarnął sporą kasę! Dużo szczęścia miał jeden z mieszkańców Świnoujścia. W ostatnim czasie postanowił zagrać w lotto. Tym razem był to bardzo dobry pomysł, ponieważ świnoujścianin wygrał naprawdę sporo pieniędzy. Od teraz może mówić o sobie milioner ponieważ wygrał 1,2 mln złotych w losowaniu Eurojackpot. Losowanie odbyło się w piątek, 6 maja. Szczęśliwym punktem lotto okazał się punkt zlokalizowany przy ulicy Piastowskiej w Świnoujściu. Wygrana wysokości 1 242 016, 00 zł to tzw. wygrana III stopnia. ■ Dar Młodzieży w Świnoujściu! W dniach 10 – 12 maja w ramach Gościnnego Portu będziemy gościć jednostkę szkoleniową Uniwersytetu Morskiego w Gdyni. Dar Młodzieży zacumuje na nabrzeżu udostępnionym przez Fairplay Towage Polska Sp. zo.o. Sp. k., na wysokości Kapitanatu Portu. W środę 11 maja żaglowiec udostępni swój pokład zwiedzającym – zapraszamy w godzinach 10.00 – 12.00 oraz 13.00 – 17.00. Wstęp jest bezpłatny ■ Największą flagę narodową jaka powiewała w Polsce mogliśmy podziwiać na szczycie latarni morskiej ■ Nie żyje Ukrainka. Morderca był na miejscu zdarzenia Do tragedii doszło przy osiedlu Platan. W jednym z mieszkań miało miejsce morderstwo kobiety narodowości ukraińskiej. Sprawca znajdował się na miejscu zdarzenia. Oprócz nich było tam również dziecko. ■