POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Środa [27.10.2021, 14:41:31] • Polska

Dyniowa tarta nie tylko na Halloween – przepis na tartę z dynią, porem i serem camembert

Dyniowa tarta nie tylko na Halloween – przepis na tartę z dynią, porem i serem camembert

fot. Organizator

Pumpkin pie, czyli dyniowy placek na kruchym spodzie, to tradycyjny wypiek amerykański, bez którego trudno wyobrazić sobie w USA Halloween czy Święto Dziękczynienia. Klasyczna tarta dyniowa podawana jest tam na słodko jako deser. Równie smaczna jest jednak także jej wersja wytrawna. Tarta z masą jajeczną z dynią, serem camembert i porem to świetny pomysł na pożywną kolację nie tylko w halloweenowy wieczór.

Przygotowanie tarty wbrew pozorom nie jest trudne. Jest tylko kilka zasad, których należy się trzymać.

– Podstawą udanej tarty jest kruche ciasto, które powinno rozpływać się w ustach, nie może być zbyt twarde ani rozmiękłe od nadmiaru wilgoci z farszu – stwierdza Tomasz Jokiel z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Sekret udanego ciasta kruchego tkwi w dobrych składnikach – świeżych jajach, lekkiej, przesianej mące i dobrej jakości tłuszczu. Bardzo ważna jest struktura surowego ciasta. Składniki nie powinny połączyć ze sobą na jednolitą, gładką masę. Nie należy więc ciasta kruchego zbyt długo zagniatać, a jedynie wymieszać ze sobą składniki ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.

Pamiętajmy, że kruche ciasto lubi chłód. I to już od samego początku. Wszystkie składniki powinny być więc bardzo zimne, włącznie z miską, w której będzie ugniatane ciasto. Z tego też względu malakser stanowi lepsze rozwiązanie niż zagniatanie ręczne, unikniemy bowiem ogrzewania ciasta dłońmi. Po wymieszaniu składników ciasto wkładamy do lodówki, dobrze jest też je ponownie schłodzić po wyłożeniu w formie, zanim przystąpimy do pieczenia.

– Temperatura ma również znacznie w momencie łączenia jajek z duszonymi warzywami – zaznacza ekspert z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Jeśli wrzucimy jajka bezpośrednio na rozgrzaną patelnię, na której mamy bulgoczącą dynię, jest duże prawdopodobieństwo, że się zetną. Dobrze jest farsz przełożyć do miski, lekko ostudzić, a jajka wcześniej zmieszać ze śmietaną. Taki jajeczno-śmietanowy sos powoli wlewamy do purée z dyni i pora.
Tradycyjny amerykański pumpkin pie swój wspaniały aromat zawdzięcza mieszance korzennych przypraw. Także w tarcie wytrawnej nie powinno ich zabraknąć. Jajeczno-dyniowe nadzienie nabierze charakteru, jeśli doprawimy je gałką muszkatołową, pieprzem i imbirem. Kropką nad „i” będą świeże zioła.

Przepis na tartę z dynią, porem i serem camembert
Składniki na ciasto:
• 300 g mąki pszennej
• 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
• ½ łyżeczki soli
• 1 jajko z chowu na wolnym wybiegu lub ściółkowego (Fermy Drobiu Jokiel)

Składniki na nadzienie:
• 80 g masła, pokrojonego na kawałki
• 130 g pora, tylko białej części, pokrojonego w 0,5 cm plastry
• 400 g dyni, obranej, pokrojonej w kostkę
• 200 ml wody
• 70 g śmietany 18%
• 2 jajka z chowu na wolnym wybiegu lub ściółkowego (Fermy Drobiu Jokiel)
• ser camembert, pokrojony w 1 cm kostkę (całe opakowanie)

Przyprawy na nadzienie:
• 1 płaska łyżeczka soli
• ⅓ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
• ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
• ¼ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
• 5 g tymianku, świeżego, drobno pokrojonego

Mąkę przesiać do malaksera, dodać masło i wstępnie wymieszać (jeżeli nie mamy malaksera, można to zrobić ręcznie). Następnie dodać jedno jajko i sól. Zagnieść ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na minimum 2h do lodówki.

Blachę do tarty posmarować masłem. Po upływie czasu, ciasto wyjąć z lodówki, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować w malakserze lub innym urządzeniu na grube wióry. Następnie przełożyć je do formy do tarty i ugniatając, wyłożyć całą blaszkę łącznie z brzegami (ciasto można również rozwałkować na oprószonym mąką blacie a następnie, partiami układać w formie). Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i posypać suchymi nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą, soczewicą). Piec 20 min (200°C) w trybie góra-dół. Następnie zdjąć papier z nasionami i piec dodatkowe 5 minut. Po wyjęciu tarty z piekarnika zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170°C.

Dynię zetrzeć na tarce lub pokroić w bardzo drobną kosteczkę, pora pokroić w plastry. Na patelni rozpuścić masło (można dolać odrobinę wody, aby masło nie zaczęło się przypalać). Następnie dodać pokrojoną dynię, pora i resztę wody. Całość doprawić. Dusić pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie zdjąć przykrywkę i sprawdzić, czy dynia nabrała miękkości. Jeżeli tak, należy ugnieść ją na papkę, po czym smażyć bez przykrycia do odparowania wody. Przełożyć do garnka lub miski, poczekać aż delikatnie ostygnie. W tym czasie, w osobnym kubku, wymieszać śmietanę z jajkami. Następnie tak otrzymany sos dodawać partiami do usmażonej dyni z porem.

Na wierzchu podpieczonej, ostudzonej tarty równomiernie wyłożyć nadzienie dyniowe. Piec 20 min w temperaturze 170°C w trybie góra-dół. Po upływie czasu, tartę posypać pokrojonym camembertem, zwiększyć temperaturę piekarnika do 200°C i podpiekać dodatkowe 15 minut, również w trybie góra-dół.

Tartę należy podawać ostudzoną, można udekorować pokrojonym, świeżym tymiankiem.

Smacznego!

Sylwia Makowska-Rzatkiewicz
PR&SM Director


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Na północy i częściowo w centrum opady mokrego śniegu i śniegu z deszczem będą umiarkowane (przyrost pokrywy śnieżnej wyniesie około 5-7 cm w pasie od Śląska do Warmii), powodując śliskość nawierzchni dróg oraz oblodzenie przy temperaturach zbliżonych do zera stopni. ■ 4,80 zł od osób fizycznych przebywających dłużej niż dobę w celach zdrowotnych, turystycznych, wypoczynkowych lub szkoleniowych za każdą rozpoczętą dobę pobytu. Taką stawkę opłaty uzdrowiskowej uchwalili radni ■ Rada Miasta zdecydowała o utworzeniu Zarządu Dróg Miejskich, jednostki, która zajmie się kompleksowo organizacją ruchu w mieście po wybudowaniu tunelu pod Świną ■ Na wniosek prezydenta z porządku obrad dzisiejszej sesji wykreślony został punkt w sprawie wyboru scenariusza dotyczacego zmian komunikacyjnych zgodnie z koncepcja zarządzania ruchem w mieście. ■ Kilku świnoujskich urzędników z powodu zakażenia koronawirusem trafiło na kwarantannę. Z informacji przekazanych przez miasto wynika, że na tę chwilę w izolacji przebywa siedmiu urzędników ■ Nocny pożar auta na Matejki. Daewoo Matiz spłonął doszczętnie Mieszkańcy ulicy Matejki drżą o swoje auta. W okolicy najprawdopodobniej grasuje podpalacz. Pierwszą ofiarą piromana padł samochód osobowy daewoo matiz. Straty byłyby jednak o wiele większe, gdyby nie interwencja świnoujskich strażaków. Na miejsce zadysponowano 2 zastępy strażaków. Dzięki działaniom strażaków udało się uniknąć rozprzestrzenienia się ognia na znajdujące się w bliskiej odległości inne pojazdy. W pobliżu płonącego daewoo matiz znajdował się inny daewoo matiz oraz przyczepa kempingowa ■ Aż 188 świnoujskich przedsiębiorców zakończyło w tym roku prowadzenie działalności gospodarczej – wynika z raportu Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej. W naszym mieście aktywną działalność gospodarczą prowadzi dziś 3396 przedsiębiorców. Aż 922 postanowiło natomiast ją zawiesić. To dane z 21 października z raportu Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej. Poprosiliśmy magistrat o statystyki dotyczące firm, które zniknęły z rynku. Liczby robią wrażenie. - W roku 2020 działalność zakończyło 204 przedsiębiorców. W roku 2021 do 21 października działalność zakończyło 188 przedsiębiorców - informuje rzecznik prezydenta Jarosław Jaz. ■ Szanowni mieszkańcy Świnoujścia i goście, w związku z modernizacją budynku Centrum Administracji Miejskiej nr 5 (głównego budynku UM), w okresie od 15 listopada 2021 r. do 15 listopada 2022 r. Urząd Miasta Świnoujście będzie dostępny dla interesantów w dni robocze w godzinach 7.00-15.00. Zapraszamy serdecznie ■ Dramatyczny wypadek na terenie portu w Świnoujściu. Nie żyje 22 - letni mężczyzn ■ Rada Miasta powołała komisję doraźną ds.opracowania statutu Osiedla Posejdon. Osiedle to będzie pierwszą dzielnicą lewobrzeżnej części miasta działające na zasadach "jednostki wydzielonej" miasta. ■ Ruch na przejściu drogowym Świnoujście - Garz ma zostać wznowiony od połowy listopada. ■ Zwłoki 39 - letniego mężczyzny przy wydmach. Ciało 39 - letniego mężczyzny znaleziono przy wydmach w Świnoujściu. Zwłoki znajdowały się na wejściu numer 12 przy ulicy Żeromskiego. Na miejsce przyjechała policja oraz pogotowie ratunkowe. Pomimo podjętej przez ratowników medycznych reanimacji mężczyzny nie udało się uratować. Z naszych nieoficjalnych informacji wynika, że odnaleziony mężczyzna był bezdomny. Do zdarzenia doszło w piątek, 22 października około godziny 8:30. ■ „DIADEM 2021” Dwa dni transgranicznych ćwiczeń i finał w Świnoujściu. Od Heringsdorfu po Świnoujście polskie i niemieckie służby ratownicze ćwiczą by w sytuacjach nadzwyczajnych móc skutecznie nieść pomoc poszkodowanym. Zakończenie tego wielkiego wspólnego treningu wyznaczono na terenie Uznam Arena w Świnoujściu. W ćwiczeniach udział wzięło 120 niemieckich i polskich ratowników, kilkudziesięciu pozorantów, instruktorów oraz fachowców z zakresu zarządzania. Szczególnym kontekstem jest nadzwyczajna sytuacja związana z pandemią. Ćwiczenia rozpoczęły się przy promenadzie w Heringsdorfie. Następnie uczestnicy ćwiczenia przenieśli się pod stację Pogotowia Ratunkowego w tym mieście. Punkt mobilizacyjny oraz centrum dowodzenia akcją ulokowane zostały na parkingu przygranicznym w Ahlbeck. Działania ratowników w tym okresie wymaga szczególnej wiedzy i świetnej koordynacji. Aby więc, w sytuacji szczególnego zagrożenia nie trzeba było szukać porozumienia, przedstawiciele wszystkich służb z obu stron granicy trenują wspólnie. Ćwiczenia z pewnością mocno przyczynią się do rozwoju naszej dobrej współpracy i ustabilizuje naszą sieć kontaktów czerwonokrzyskich, znacznie wykraczających poza oba regiony transgraniczne.■