POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Sobota [25.09.2021, 19:46:19] • Polska

Powitaj jesień kulinarnie! Przygotuj przystawkę ze schabu krotoszyńskiego z pieczoną papryką i musem jabłkowym

Powitaj jesień kulinarnie! Przygotuj przystawkę ze schabu krotoszyńskiego z pieczoną papryką i musem jabłkowym

fot. Organizator

Kalendarzową jesień możesz rozpocząć od przygotowania czegoś pysznego. Sięgnij po sezonowe warzywa i owoce i przyrządź aromatyczną przystawkę ze schabu Krotoszyńskiego z pieczoną papryką i musem jabłkowym. Będzie doskonała na długie jesienne wieczory.

Nie od dziś wiadomo, że dobre jedzenie poprawia humor.

Dlatego skorzystaj z tej złotej zasady i poeksperymentuj w kuchni. Gotowanie to również dobry pretekst do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Zaskocz swoich bliskich pysznym daniem, które możesz podać na obiad lub kolację. – Świetnym pomysłem będzie aromatyczna przystawka ze schabem krotoszyńskim z pieczoną papryką i smakowitym musem jabłkowym. Potrawa jest sycąca, dlatego można ją serować także jako danie główne. Warto jednak zwrócić uwagę na staranny dobór składników i wybrać dobrej jakości wędlinę od sprawdzonego producenta. Schab krotoszyński z naszej oferty został przygotowany z wysokiej jakości mięsa z dodatkiem naturalnych przypraw, dlatego świetnie się sprawdzi w różnego rodzaju potrawach – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Przystawka ze schabu Krotoszyńskiego z pieczoną papryką i musem jabłkowym

Składniki:
• 4 plastry schabu Krotoszyńskiego ZM Pekpol o grubości 0,5 cm
• 4 czerwone papryki
• 1 główka czosnku
• 10 gałązek tymianku
• 2 duże jabłka
• 2 łyżki cukru
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1 łyżka soku z cytryny
• sól i pieprz

Przygotowanie:
Paprykę pokroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Czosnek podzielić na ząbki, ale bez obierania.

W misce wymieszać paprykę z czosnkiem, 2 łyżkami oleju, tymiankiem solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Zapiekać papryki około 20 minut aż zrobią się miękkie i zarumienione. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. W rondelku rozgrzać łyżkę masła i smażyć jabłka z cukrem przez 3 minuty. Do jabłek dodać odrobinę wody, cynamon i sok z cytryny. Kiedy jabłka będą miękkie zmiksować je na gładki mus. Pod koniec pieczenia papryk, wstawić na 5 minut schab do piekarnika, aby delikatnie się podgrzał, ale nie zarumienił. Schab podawać z papryką i musem jabłkowym.

Smacznego!

Anna Rogoźnicka
Senior PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 27 listopada (środa) o godz. 17:00 – do Biblioteki Głównej (ul. Piłsudskiego 15) na spotkanie z popularnym i lubianym aktorem Robertem Gonerą. Wstęp wolny! ■ "UZDROWISKO ŚWINOUJŚCIE" S.A. uprzejmie informuje wszystkich swoich emerytów o zgłaszanie się do Zarządu Spółki przy ul. Nowowiejskiego 2 w Świnoujściu w celu pobrania świadczenia Świątecznego. Kontakt telefoniczny: 91 321 44 47 ■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 15 listopada (piątek) o godz. 17:00 - na spotkanie z aktorką Marią Pakulnis połączone z prezentacją książki pt.:"Moja nitka". Prowadzenie red. Marcin Michrowski. Wstęp wolny! ■