POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [19.09.2021, 08:44:26] • Polska

Bezglutenowa kuchnia włoska – pyszna i nieskomplikowana

Bezglutenowa kuchnia włoska – pyszna i nieskomplikowana

fot. Organizator

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych i najsmaczniejszych kuchni świata. Wyróżniają ją wysokiej jakości świeże składniki, proste przygotowanie oraz odpowiednio dobrane przyprawy i zioła. Do najczęściej przyrządzanych dań włoskich należą makarony, pizza i inne specjały mączne, a także aromatyczne sosy i dodatki. Czym zastąpić i jak przygotowywać popularne włoskie, potrawy przez osobę unikającą glutenu w diecie?

Historia kuchni włoskiej sięga aż VI wieku p.n.e., jednak dopiero w renesansie stała się prawdziwą pyszną sztuką za sprawą najsłynniejszego włoskiego kucharza tamtych czasów – Bartolomea Scappiego. Spisał on ponad 1000 przepisów w pierwszej ilustrowanej książce kulinarnej na świecie – „Dzieło na temat sztuki gotowania”, która służy do dzisiaj jako inspiracja dla wielu mistrzów gotowania.

Na przestrzeni lat każdy region Italii zasłynął ze swoich specjałów, jak północna Bolonia i najsłynniejszy na świecie sos boloński czy Sycylia w raz z jej smażonymi ryżowymi kulkami z mięsnym nadzieniem – arrancini.

Kluczem do udanego posiłku po włosku jest także jego celebracja: Włosi jako naród bardzo rodzinny jedzą wspólnie, świętując każdą chwilę spędzoną razem.

Tradycyjne potrawy słonecznych Włoch są oparte przede wszystkim na produktach wyrobionych z mąki pszennej lub innych pszennych półproduktów. Stanowi to niemałe wyzwanie dla osób, które nie mogą spożywać glutenu – białka roślinnego, zapewniającego odpowiednią kleistość i konsystencję gotowego wyrobu – ze względu na jego nietolerancję lub uczulenie. Gluten jest też bezwzględnie zakazany w diecie chorujących na celiakię. Czy oznacza to całkowitą rezygnację z jednej z najpopularniejszych kuchni europejskich? Nic bardziej mylnego. Obecnie w sklepach dostępne są różne rodzaje wysokiej jakości produktów bezglutenowych, z których przygotujemy prawdziwie włoskie potrawy, pamiętając o prostocie i dobrych składnikach.

Sztuka makaronowa
Zaczynając swoją podróż po włoskim jedzeniu musimy zacząć od klasyki – past, czyli makaronów. Każdy z tradycyjnych rodzajów możemy łączyć z takimi sosami jak boloński, carbonara czy pesto lub stworzyć nowe, własne kompozycje smakowe. Podstawą przepisów włoskich jest wspomniana wcześniej prostota w wykonaniu, wysokiej jakości składniki: mięso, włoski ser typu parmezan, pecorino Romano czy grana padano, aromatyczne pomidory i zioła.

- Bezglutenowe makarony przygotowane są z mąki kukurydzianej i ryżowej w odpowiednich proporcjach. Smakiem, formą i sprężystością, ale też sposobem gotowania nie różnią od tych z semoliny z pszenicy durum. Bezglutenowe makarony mogą także spożywać diabetycy ze względu na mniejszą zawartość węglowodanów niż ich tradycyjne odpowiedniki – mówi Karol Sadowski, Project Manager marki Ocelio

Pyszne wypieki mączne
Kolejnym wyzwaniem dla unikających glutenu w diecie są wszelkie włoskie potrawy wypiekane z mąki pszennej. Należą do nich przede wszystkim spody do pizzy, włoskie pieczywo typu foccacia, drożdżowe paluszki grissini, ale też słodkie desery: ciasta typu panettone czy kruche rurki cannoli z nadzieniem.

- Doskonałe ciasto na pizzę możemy przygotować z gotowych mieszanek do wypieku pizzy, w skład których wchodzą pozbawione glutenu skrobie kukurydziana i z tapioki, a także mąka ryżowa. Mamy wówczas pewność odpowiednich proporcji wszystkich składników – dodaje ekspert marki Ocelio.

Z takiej samej mieszanki przygotujemy klasyczną foccacię ze świeżym rozmarynem i solą lub chrupiące grissini, idealne na przystawkę bądź przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi. Do słodkich wypieków możemy użyc z kolei mieszanek do wypieku ciasta. Dzięki nim przygotujemy zarówno miękką babkę panettone jak i kruche cannoli.

Ryżowa uczta
Ostatnim filarem kuchni włoskiej jest ryż w różnych postaciach. Do najbardziej znanych potraw z ryżu zalicza się kremowe risotto, czyli gotowany najczęściej w bulionie rodzaj okrągłego ryżu – arborio, carnaroli lub też vialone nano. Historia tej potrawy sięga czasów średniowiecznych oraz ówczesnego Księstwa Mediolanu, skąd pochodzi tradycyjne Risotto alla Millanese, gotowane na bulionie wołowym z dodatkiem drogiego szafranu.

Stamtąd wędrowało w dalsze rejony kraju, przybierając regionalną, nieco bardziej przystępną dla mniej majętnych formę. Obecnie risotto przygotowuje się na bulionie drobiowym z dodatkiem masła, wina, czosnku, cebuli i parmezanu, odpowiadającego za śmietankową konsystencję i lepkość. Innym włoskim daniem przyrządzanym z ryżu są wspomniane wcześniej sycylijskie arrancini. Smażone na głębokim tłuszczu kulki ryżowe z aromatycznym nadzieniem z mięsa i ciągnącej się mozzarelli to lokalne danie, którym Włosi zajadają się w najczęściej w porze lunchu.

Bezglutenowa kuchnia włoska, choć na pozór wydaje się niemożliwa to przyrządzenia ze względu na wszechobecną mąkę pszenną w składzie wielu dań, staje się na wyciągnięcie ręki dzięki gotowym bezglutenowym wersjom makaronów i innych specjałów, a także specjalnym mieszankom piekarniczym, które znajdziecie na rynku. Pamiętajmy jednak, by wybierać tylko sprawdzone produkty, które zostały przetestowane pod względem obecności glutenu, zgodnie z rygorystycznymi normami dla bezpiecznej żywności bezglutenowej.

Łukasz Nocuń
Senior PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Na północnym - zachodzie będą występować temperatury maksymalne wzrastające do 30°C/31°C powodując upały ■ Pożar na działkach Przy ulicy Krzywej na terenie ogródków działkowych doszło do pożaru. Palił się duży kontener na śmieci po brzegi wypełniony odpadami. Na działki przyjechali strażacy. Na miejsce zadysponowano jeden wóz strażacki. Strażacy w niecałą godzinę poradzili sobie z zagrożeniem. - Podano jeden prąd wody w natarciu na palące się śmieci - poinformowała straż pożarna w Świnoujściu. Pożar wybuchł w niedzielę rano, przed godziną 6:00 ■ No i stało się to co zwykle, czy inwazja komarów na Świnoujście wystartowała. Komary równo żrą starszych i młodszych, biednych i bogatych, Polaków i Niemców. Niestety władze miasta zdają się problemu nie dostrzegać. Już w zeszłym tygodniu pojawiły się małe krwiopijcze bestie, które nie pozwalały spokojnie chodzić ulicami czy posiedzieć na plaży. Spóźnione jak co roku opryski robione „po taniości” jak widać znowu powodują, że wolny czas to teraz lepiej spędzić w domu, niż na działce czy z przyjaciółmi albo rodziną na promenadzie. W zeszłym tygodniu redakcja zadała pytanie gdzie i kiedy były ostatnie opryski i jak miasto zamierza teraz walczyć z komarami. Niestety kilka dni to za mało dla świnoujskiego magistratu, żeby dać prostą informację. Póki co mieszkańcom i turystom pozostaje wykupywanie znowu wszystkich możliwych środków na komary i pośpiewywanie znanej piosenki Crazy Boys „lato z komarami lato swędzące bez przerwy lato, komary i nerwy latoooooo”. ■ Dlaczego często do działań wyjeżdża kilka wozów strażackich? Zgodnie z ogólnokrajowymi zasadami dysponowania jednostek ochrony przeciwpożarowej do zgłoszenia o charakterze medycznym, dysponowanych jest minimum 6 strażaków Państwowej Straży Pożarnej. Ze względu na zapewnienie ciągłej gotowości do realizacji pozostałych ustawowych zadań i możliwości wystąpienia zdarzeń o innym charakterze, do większości zdarzeń dysponowane są minimum dwa bojowe pojazdy pożarnicze - wyjaśnił kpt. Paweł Piorun ■ Świnoujście najbardziej zadłużonym miastem w Polsce! 6.935 zł. tyle wynosi dług w przeliczeniu na jednego mieszkańca Świnoujścia! Taką informację podał dzisiaj Portal Samorządowy, który opisał roczne sprawozdanie Krajowej Rady Regionalnej izby Obrachunkowej. Świnoujście wyprzedziło Szczecin i Wałbrzych. Powiaty grodzkie są najbardziej zadłużoną grupą samorządów – czytamy na stronie portalu. Do tej pory słyszymy co chwilę informację prezydenta o sukcesach jego i współpracowników. Jakoś zapomniał jednak głośno powiedzieć, że te „sukcesy” opiera na zadłużania Miasta i Mieszkańców ■ W wyniku przeprowadzonych działań naprawczych, jakość wody w sieci wodociągowej w kwartale ulic Żeromskiego 31 do Żeromskiego 21, cała ul. M. Konopnickiej oraz dla budynków przy ul. B. Prusa 7 i 9 w Świnoujściu przy ul. Olsztyńskiej nie wykazuje przekroczenia norm mikrobiologicznych. Woda nadaje się do spożycia bez ograniczeń. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świnoujściu w dniu dzisiejszym tj. 18.07.2022 r. wydał stwierdzenie przydatności wody do spożycia ■