POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [19.09.2021, 08:44:26] • Polska

Bezglutenowa kuchnia włoska – pyszna i nieskomplikowana

Bezglutenowa kuchnia włoska – pyszna i nieskomplikowana

fot. Organizator

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych i najsmaczniejszych kuchni świata. Wyróżniają ją wysokiej jakości świeże składniki, proste przygotowanie oraz odpowiednio dobrane przyprawy i zioła. Do najczęściej przyrządzanych dań włoskich należą makarony, pizza i inne specjały mączne, a także aromatyczne sosy i dodatki. Czym zastąpić i jak przygotowywać popularne włoskie, potrawy przez osobę unikającą glutenu w diecie?

Historia kuchni włoskiej sięga aż VI wieku p.n.e., jednak dopiero w renesansie stała się prawdziwą pyszną sztuką za sprawą najsłynniejszego włoskiego kucharza tamtych czasów – Bartolomea Scappiego. Spisał on ponad 1000 przepisów w pierwszej ilustrowanej książce kulinarnej na świecie – „Dzieło na temat sztuki gotowania”, która służy do dzisiaj jako inspiracja dla wielu mistrzów gotowania.

Na przestrzeni lat każdy region Italii zasłynął ze swoich specjałów, jak północna Bolonia i najsłynniejszy na świecie sos boloński czy Sycylia w raz z jej smażonymi ryżowymi kulkami z mięsnym nadzieniem – arrancini.

Kluczem do udanego posiłku po włosku jest także jego celebracja: Włosi jako naród bardzo rodzinny jedzą wspólnie, świętując każdą chwilę spędzoną razem.

Tradycyjne potrawy słonecznych Włoch są oparte przede wszystkim na produktach wyrobionych z mąki pszennej lub innych pszennych półproduktów. Stanowi to niemałe wyzwanie dla osób, które nie mogą spożywać glutenu – białka roślinnego, zapewniającego odpowiednią kleistość i konsystencję gotowego wyrobu – ze względu na jego nietolerancję lub uczulenie. Gluten jest też bezwzględnie zakazany w diecie chorujących na celiakię. Czy oznacza to całkowitą rezygnację z jednej z najpopularniejszych kuchni europejskich? Nic bardziej mylnego. Obecnie w sklepach dostępne są różne rodzaje wysokiej jakości produktów bezglutenowych, z których przygotujemy prawdziwie włoskie potrawy, pamiętając o prostocie i dobrych składnikach.

Sztuka makaronowa
Zaczynając swoją podróż po włoskim jedzeniu musimy zacząć od klasyki – past, czyli makaronów. Każdy z tradycyjnych rodzajów możemy łączyć z takimi sosami jak boloński, carbonara czy pesto lub stworzyć nowe, własne kompozycje smakowe. Podstawą przepisów włoskich jest wspomniana wcześniej prostota w wykonaniu, wysokiej jakości składniki: mięso, włoski ser typu parmezan, pecorino Romano czy grana padano, aromatyczne pomidory i zioła.

- Bezglutenowe makarony przygotowane są z mąki kukurydzianej i ryżowej w odpowiednich proporcjach. Smakiem, formą i sprężystością, ale też sposobem gotowania nie różnią od tych z semoliny z pszenicy durum. Bezglutenowe makarony mogą także spożywać diabetycy ze względu na mniejszą zawartość węglowodanów niż ich tradycyjne odpowiedniki – mówi Karol Sadowski, Project Manager marki Ocelio

Pyszne wypieki mączne
Kolejnym wyzwaniem dla unikających glutenu w diecie są wszelkie włoskie potrawy wypiekane z mąki pszennej. Należą do nich przede wszystkim spody do pizzy, włoskie pieczywo typu foccacia, drożdżowe paluszki grissini, ale też słodkie desery: ciasta typu panettone czy kruche rurki cannoli z nadzieniem.

- Doskonałe ciasto na pizzę możemy przygotować z gotowych mieszanek do wypieku pizzy, w skład których wchodzą pozbawione glutenu skrobie kukurydziana i z tapioki, a także mąka ryżowa. Mamy wówczas pewność odpowiednich proporcji wszystkich składników – dodaje ekspert marki Ocelio.

Z takiej samej mieszanki przygotujemy klasyczną foccacię ze świeżym rozmarynem i solą lub chrupiące grissini, idealne na przystawkę bądź przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi. Do słodkich wypieków możemy użyc z kolei mieszanek do wypieku ciasta. Dzięki nim przygotujemy zarówno miękką babkę panettone jak i kruche cannoli.

Ryżowa uczta
Ostatnim filarem kuchni włoskiej jest ryż w różnych postaciach. Do najbardziej znanych potraw z ryżu zalicza się kremowe risotto, czyli gotowany najczęściej w bulionie rodzaj okrągłego ryżu – arborio, carnaroli lub też vialone nano. Historia tej potrawy sięga czasów średniowiecznych oraz ówczesnego Księstwa Mediolanu, skąd pochodzi tradycyjne Risotto alla Millanese, gotowane na bulionie wołowym z dodatkiem drogiego szafranu.

Stamtąd wędrowało w dalsze rejony kraju, przybierając regionalną, nieco bardziej przystępną dla mniej majętnych formę. Obecnie risotto przygotowuje się na bulionie drobiowym z dodatkiem masła, wina, czosnku, cebuli i parmezanu, odpowiadającego za śmietankową konsystencję i lepkość. Innym włoskim daniem przyrządzanym z ryżu są wspomniane wcześniej sycylijskie arrancini. Smażone na głębokim tłuszczu kulki ryżowe z aromatycznym nadzieniem z mięsa i ciągnącej się mozzarelli to lokalne danie, którym Włosi zajadają się w najczęściej w porze lunchu.

Bezglutenowa kuchnia włoska, choć na pozór wydaje się niemożliwa to przyrządzenia ze względu na wszechobecną mąkę pszenną w składzie wielu dań, staje się na wyciągnięcie ręki dzięki gotowym bezglutenowym wersjom makaronów i innych specjałów, a także specjalnym mieszankom piekarniczym, które znajdziecie na rynku. Pamiętajmy jednak, by wybierać tylko sprawdzone produkty, które zostały przetestowane pod względem obecności glutenu, zgodnie z rygorystycznymi normami dla bezpiecznej żywności bezglutenowej.

Łukasz Nocuń
Senior PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Awaria sieci wodociągowej usunięta. Ciśnienie w sieci wraca do normy. Zakład Wodociągów i Kanalizacji w Świnoujściu poinformował o zakończeniu prac związanych z usuwaniem awarii sieci wodociągowej. Prace naprawcze zostały zakończone dziś o godzinie 11:40. Jednocześnie przeprowadzono płukanie sieci wodociągowej przy ujęciu wody SUW „Granica” ■🚔 Zachodniopomorskie: 9 wypadków, 3 ofiary śmiertelne, 48 pijanych kierowców w długi weekend – wzrost tragicznych statystyk! W porównaniu do roku poprzedniego (2024) nastąpił znaczący wzrost wypadków ( 80%), ofiar śmiertelnych ( 200%), rannych (50%), nietrzeźwych kierujących (15%) ■ ⚠️ Uwaga! Dziś (23.06) od godz. 16:00 do 23:00 w całym woj. zachodniopomorskim możliwe burze z gradem, intensywny deszcz (do 30 mm), silny wiatr (do 90 km/h). Zachowaj ostrożność! ■ Ruch między węzłami Świnoujście Łunowo i Międzyzdroje został przekierowany na nową S3. Ruch odbywa się na tym odcinku z zawężeniem do jednego pasa w każdą stronę. Częściowo uruchomiony został węzeł Międzyzdroje, nie ma już tymczasowego ronda i ruch jest płynniejszy. To kolejny etap udrażniania przejazdu nową S3 ■ W dniu 18 czerwca o godz. 11.00 w Auli SP1 przy Narutowicza 10 odbywa się gala finałowa Miejskiego Konkursu Fotograficznego na 80- lecie SP1. ■ Joanna Agatowska uzyskała absolutorium z tytułu wykonania budżetu miasta za rok 2024 ■ Po rozpatrzeniu raportu o stanie gminy miasto Świnoujście Prezydent Joanna Agatowska uzyskała votum zaufania od Rady Miasta ■ Pełna przejezdność drogi S3 przed wakacjami jest zagrożona, wykonawcy apelują do Premiera ■ Ryszard Grobelny; "bardzo niepokojącym zjawiskiem, także w Świnoujściu, jest stale spadający przyrost naturalny" ■ Nową formułę prezentacji raportu o stanie miasta omówił specjalny gość sesji - Ryszard grobelny. Raport dostępny jest w formie strony internetowej ■ Z powodu awarii jednego z promów typu „Bielik” obsługujących przeprawę „Warszów” pomiędzy wyspami Uznam i Wolin, kursowanie promów odbywa się obecnie w trybie nieregularnym. Zarząd Dróg Miejskich i Żeglugi informuje, że zespół techniczny pracuje nad jak najszybszym usunięciem usterki i przywróceniem promu do eksploatacji. Do czasu zakończenia naprawy pasażerów obsługuje wyłącznie jeden prom typu „Karsibór”. Oznacza to, że czas oczekiwania na przeprawę może się wydłużyć, szczególnie w godzinach szczytu ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwała zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 zł, 176,97 euro, 2 korony czeskie i żeton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkają się 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anioła – to coroczna okazja, by powrócić wspomnieniami do czasów, gdy zakład zatrudniał tysiące osób i tętnił życiem. W przeddzień Dnia Rybaka będzie czas na rozmowy, uśmiechy i integrację przy grillu ■