POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Wtorek [14.09.2021, 15:38:06] • Świnoujście

Zalety i zagrożenia związane z grzybobraniem

Zalety i zagrożenia związane z grzybobraniem

fot. Organizator

Grzybobranie jest bardzo dobrą formą czynnego wypoczynku, ponieważ leśne powietrze jest niewątpliwie sprzymierzeńcem naszego zdrowia, za sprawą jego czystości i roślinności:

• rosnące w lesie rośliny wykazują działanie antyseptyczne, dzięki temu powietrze w lesie jest praktycznie wolne od zanieczyszczeń;
• aktywność fizyczna poprawia samopoczucie. Pod wpływem ruchu wydzielają się endorfiny – „hormony szczęścia”, a zieleń i błękit lasu działają uspokajająco
i pozwalają się wyciszyć;
• w naturalnym otoczeniu szybciej obniża się ciśnienie, puls, napięcie i poziom stresu;
• drzewa pochłaniają substancje toksyczne, takie jak dwutlenek węgla, dwutlenek siarki czy metale ciężkie, a wydzielają fitoncydy, czyli związki hamujące rozwój bakterii i grzybów. Te wytwarzane przez sosny zwalczają nawet gruźlicę! (sosny, brzozy i jałowce) wytwarzają strefę wolną od bakterii w promieniu 3-5 m.
• jeśli szczęście dopisze to grzybobranie sprawia nam wiele satysfakcji (pełny koszyk grzybów).

Grzyby znalazły miejsce w naszej tradycji kulinarnej ze względu na swój charakterystyczny smak. Należy jednak pamiętać, iż niektóre gatunki zawierają substancje silnie trujące dla człowieka. Nieznajomość zasad grzybobrania przyczynia się do zatruć grzybami.

Zalety i zagrożenia związane z grzybobraniem

fot. Organizator

Zasady bezpiecznego grzybobrania:
• Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
• Zbieraj wyłącznie wyrośnięte grzyby . Zbieranie młodych owocników, bez wykształconych cech danego gatunku, to najczęstsza przyczyna tragicznych pomyłek.
• Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących, więc ryzyko zatrucia jest dużo mniejsze niż w przypadku grzybów blaszkowych.
• Nie stosuj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak np. muchomor sromotnikowy, muchomor wiosenny).
• Zbieraj grzyby do koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze. Nie używaj foliowych reklamówek – grzyby szybko się w nich psują, co grozi zatruciem.
• Nigdy nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach skupisk odpadów (np. przy zakładach produkcyjnych czy drogach o dużym natężeniu ruchu), ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
• Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
• Jeśli masz wątpliwości, czy grzyb jest trujący czy jadalny, nie ryzykuj! Jeśli wątpliwości pojawią się później, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacji sanitarno-epidemiologicznej.

Zalety i zagrożenia związane z grzybobraniem

fot. Organizator

Nie zaleca się jedzenie grzybów:
• kobietom w ciąży i karmiącym,
• dzieciom,
• osobom starszym,
• osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego

Zatruci grzybami

Główną przyczyną zatruć grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów, nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów oraz ich niewłaściwe przechowywanie.

Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po 30 minutach do 6 godzin. Natomiast zatrucie o długim okresie utajenia objawia się od 6 godzin do 24 godzin od przyjęcia toksyny. (zależy to ilości spożytych grzybów, od różnorodnych toksyn
i predyspozycji organizmu).

Najczęstsze objawy zatrucia grzybami to:
• nudności,
• wymioty,
• ból brzucha i głowy,
• podwyższona temperatura ciała

W przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym dochodzi do:
• uszkodzenia wątroby,
• śmierci mózgu.

Zalety i zagrożenia związane z grzybobraniem

fot. Organizator

Nie zaleca się jedzenie grzybów:
• kobietom w ciąży i karmiącym,
• dzieciom,
• osobom starszym,
• osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego

Zatruci grzybami

Główną przyczyną zatruć grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów, nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów oraz ich niewłaściwe przechowywanie.

Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po 30 minutach do 6 godzin. Natomiast zatrucie o długim okresie utajenia objawia się od 6 godzin do 24 godzin od przyjęcia toksyny. (zależy to ilości spożytych grzybów, od różnorodnych toksyn
i predyspozycji organizmu).

Najczęstsze objawy zatrucia grzybami to:
• nudności,
• wymioty,
• ból brzucha i głowy,
• podwyższona temperatura ciała

W przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym dochodzi do:
• uszkodzenia wątroby,
• śmierci mózgu.

Zalety i zagrożenia związane z grzybobraniem

fot. Organizator

Pamiętaj!
W przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym może nastąpić chwilowa poprawa samopoczucia, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Lekarz wezwany w porę może uratować Ci życie!

Jeżeli nie jesteś pewien, czy grzyb, który znalazłeś, jest jadalny – nie ryzykuj! Nawet najbardziej doświadczonym grzybiarzom przytrafiają się pomyłki, które mogą być tragiczne w skutkach!

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna
w Kamieniu Pomorskim
Oświata Zdrowotna i Promocja Zdrowia


komentarzy: 20, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-20 z 20

Gość • Środa [15.09.2021, 22:50:56] • [IP: 89.64.78.**]

Gość • Środa [15.09.2021, 18:22:20] • [IP: 188.146.165.***]

A kiedyś jadło się olszówki, które potem zostały ogłoszone niebezpiecznymi. Jednak zdaje się, że dla jednych są bezpieczne, dla innych nie - jedni jedzą je bez następstw, innych one trują, choć nie tak jak muchomory; dlatego dziś na wszelki wypadek już wszystkich się ostrzega przed olszówkami.

Gość • Środa [15.09.2021, 10:06:30] • [IP: 176.221.125.**]

Znam historię z lat wojny, na robotach u bauera. Polacy zebrali i zjedli dzikorosnące pieczarki (oczywiście uduszone). Nic im nie było, zaspokoili głód. Niemcy też głodowali, zachęcił ich przykład Polaków. Nazbierali pieczarek, zjedli i dostali rozstroju żołądka.

Gość • Środa [15.09.2021, 09:14:13] • [IP: 5.173.65.*]

Ty grzybiarz...jakieś kompleksy malego fiucika? Czy na zjezdzie? Nie twoja bajka to po co sie spinasz? Opusc temat i japa?

Gość • Środa [15.09.2021, 06:03:04] • [IP: 37.248.225.**]

MARSZAŁEK HIPIS TAKIE ZAŻYWAŁ?

grzybiarz • Środa [15.09.2021, 02:18:03] • [IP: 176.221.124.***]

Kur..a ja już o tych grzybow co wy pokazujecie to umarnelem ze 3 razy, serio albo nie macie o czym pisac albo jajka was swedza pozdrawiam. I niech mi kania jak tak kur.. wiecie na gardle stanie, pozdro

Gość • Wtorek [14.09.2021, 23:28:02] • [IP: 192.95.12.***]

Wpis został usunięty ze względu na złamanie prawa lub regulaminu serwisu przez użytkownika/Admin

Gość • Wtorek [14.09.2021, 23:10:05] • [IP: 185.210.39.**]

Łysiczka lancetowata najlepsza.

gżybiasz • Wtorek [14.09.2021, 22:30:16] • [IP: 185.31.175.***]

naj gorszy jest muchomur sromowy

Gość • Wtorek [14.09.2021, 21:27:03] • [IP: 77.115.211.**]

Będąc w wojsku w latach 1976 / 78 w 25 dywizjonie widziałem na własne oczy jak dwaj żołnierze założyli się o 100 zł że jeden z nich pochodzący ze Śląska zje muchomora czerwonego, no i oczywiście wygrał tę stówkę a po za tym nie miał żadnych dolegliwości żołądkowych...Tylko zrywał właśnie tę czerwoną skórkę z kapelusza i ją wyrzucał...🍎

Gość • Wtorek [14.09.2021, 20:04:01] • [IP: 192.38.130.***]

Muchomor czerwony nie jest trujacy.Amanita muscaria-mam ksiazke.Na starych widokowkach swiatecznych muchomorki suszone byly przy kominku.Muchomorki czerwone sa lecznicze.Osobiscie jadlam kilka razy i powiem, ze energia mnie rozpierala.Moja babcia mowila, ze w ich stronach zbierali muchomorki czerwone. Dzisiaj wszystko co leczy wmawiaja nam, ze jest trujace.

Gość • Wtorek [14.09.2021, 19:51:48] • [IP: 62.69.252.***]

Przypomne, że nie należy również tych muchomorków niszczyć :)

Gość • Wtorek [14.09.2021, 19:49:58] • [IP: 109.196.114.**]

Grzyby mutują wygladem i nie jeden sie o tym przekonał.2 lata temu grzybiarz z 40letnim starzem strul smiertelnie sasiedzka rodzine ktora tym samym uratowala mu zycie.Poczestowal ich kaniami ktore okazaly sie sromotnikami.Nie zdazyl swoich zjesc i pokazywal potem w tv.Pierscionek latał wysokosc i wielkosc wrecz wzorcowa wyglad identyczny.Najsmaczniejszegrzyby tote z blaszkami no golabki opienki boczniaki kanie i sa to najdrozsze grzyby w eksluzywnych restauracjach.Ich zaleta jest aromat i chrupkosc tzn konayatencja.U nas tylko borowiki i wielu nie wie co traci.Dzikie pieczarki ktore odeszly do lamusa z powodu braku bydla tez mozna bylo podciagnac pod ekskluzywne grzyby.Przepyszna jest tez gronowka.Wszystkie wyzej wymienione ciezko z czym innym pomylic ale malo kto po nie siega.Na koniec dodam tylko ze najnowsze badania przekreslily ponad 100letni przekaz ze grzyby to tylko walory smakowe.W grzybach odkryto wiele bardzo zdrowych mineralow i zwiazkow

StefanŁąkaNepal • Wtorek [14.09.2021, 18:53:42] • [IP: 5.173.249.**]

Nie ma przypadku w światowej medycynie śmiertelnego zatrucia muchomorem czerwonym. Amanita muscaria - poczytaj :)

Gość • Wtorek [14.09.2021, 18:18:19] • [IP: 83.23.66.***]

Wszystkie grzyby są jadalne. No, niestety - niektóre tylko raz.

Gość • Wtorek [14.09.2021, 17:37:35] • [IP: 81.111.123.***]

Jadłem muchomora czerwonego trzeba zdjąć czerwoną skurkę a halucynacje na poziomie 1, 5 baby na rowerze 😵💫

Gość • Wtorek [14.09.2021, 17:34:37] • [IP: 217.138.209.**]

Ani wzmianki o śmiertelnie zdradzieckich papierzakach?

Gość • Wtorek [14.09.2021, 16:36:59] • [IP: 176.221.125.**]

Zbierać można, nie widzę problemu. Natomiast nie powinno się ich jeść. Jedząc grzyby nawet jadalne - nie pij alkoholu !

Gość • Wtorek [14.09.2021, 15:51:34] • [IP: 176.221.124.*]

Bzdury, muchomor czerwony nadaje się do jedzenia i wbrew pozorom nie tylko raz, wystarczy poczytać a nie siać propagandę, oczywiście dla laika nie polecam go jeść

Gość • Wtorek [14.09.2021, 15:44:19] • [IP: 37.248.225.**]

TE GRZYBY TOPIKUS Z TYM POBIORĄ I WACHAJA W PIS.

Oglądasz 1-20 z 20
■ 13 - latek znęcał się nad kolegami. Bił i kopał. Wstrząsające sceny w Parku Chopina. Media społecznościowe obiegły wstrząsające nagrania. Widać na nich, jak nastolatek bije swoich rówieśników. Przerażone dzieci nie tylko próbują uciec od swojego oprawcy, ale także głośno krzyczą z bólu. Krzyki i prośby o pomoc na nic się jednak zdały bo napastnik dalej uderzał i kopał swoje ofiary ■ Śmiertelnie niebezpieczna bakteria vibrio vulnificus wykryta niedaleko Świnoujścia. Z naszych nieoficjalnych informacji wynika, że bakteria została wykryta tydzień temu u ponad 30 - letniego mieszkańca Międzyzdrojów. Mężczyzna odczuwał bardzo silny ból nogi, która bardzo spuchła w okolicach uda. Wezwał pogotowie ratunkowe. W momencie zgłoszenia, w Międzyzdrojach nie było wolnej karetki i do pacjenta zadysponowany został ambulans ze Świnoujścia. Podjęto decyzję o przewiezieniu mężczyzny do świnoujskiego szpitala. Tam szybko okazało się, że sprawa jest bardzo poważna. Mięsożerna bakteria dosłownie "zjadała" mięśnie nogi mężczyzny. Po wykonaniu dokładnych badań okazało się, że w nodze nie ma mięśni, a jedynie płyn. Pacjent musiał zostać jak najszybciej przewieziony do specjalistycznego szpitala w Szczecinie. Tam trafił na OIOM. To najprawdopodobniej pierwszy taki przypadek w Polsce, nie pierwszy jednak w Europie. Już jakiś czas temu ogólnopolskie media obiegła informacja, że ta sama bakteria spowodowała śmierć u obywatelki Niemiec. Do zakażenia doszło podczas kąpieli w morzu. Bakteria dostała się do organizmu kobiety przez otwartą ranę. Bakteria rozwija się bardzo szybko, natychmiast trzeba działać i podać antybiotyki. Jesteśmy bardzo ciekawi skąd tak groźna bakteria wzięła się u mieszkańca Międzyzdrojów. ■ 19 września Wyspiarka zakończyła drążenie tunelu w Świnoujściu! ■ Dzień Dzikiej Flory, Fauny i Naturalnych Siedlisk. Warto dbać o przyrodę każdego dnia. Można z dużą dozą prawdopodobieństwa stwierdzić, że większość z nas lubi wycieczki na łono natury, jednocześnie nie przepadając za dzikimi wysypiskami, które często spotykane są na niegdyś pięknych terenach zielonych. Obchodzony 19 września Dzień Dzikiej Flory, Fauny i Naturalnych Siedlisk to doskonała okazja, by przyjrzeć się czystości miejsc, które służą nie tyko do odpoczynku, ale przede wszystkim są domami zwierząt i roślin ■ Nie jesteśmy „na szarym końcu” ale mogłoby być lepiej. Świnoujście na 184 miejscu w Polsce w rankingu osób wyszczepionych w gminach ■