Składniki:
• 100g ryżu białego ryżu długoziarnistego BIO (np. Ocelio)
• 1 szklanka zielonej soczewicy
• 1 czerwona cebula drobno posiekana
• 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
• 2 cm imbiru startego na tarce
• 2 łyżeczki kuminu mielonego
• 1 łyżeczka mielonej kolendry
• 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
• 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
• 1/4 łyżeczki mielonego chilli
• 1 łyżeczka soli
• 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
• 2 szklanki wody
• 2 szklanki passaty pomidorowej
• 1/2 szklanki mleczka kokosowego
• świeża kolendra
Metoda:
1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek i imbir, smażymy przez 1 minutę i dodajemy przyprawy, oprócz garam masala. Smażymy wszystko przez 30 sekund i zalewamy całość passatą i wodą. Dodajemy soczewicę przykrywamy i gotujemy przez 30 minut. W razie potrzeby dodajemy wodę.
3. Kiedy soczewica będzie miękka wlewamy mleczko kokosowe i przyprawę garam masala.
4. Całość gotujemy jeszcze przez kilka minut. Podajemy z ryżem i świeżą kolendrą.
Smacznego!