POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Sobota [29.05.2021, 13:24:21] • Polska

Dlaczego go kochamy? Sos serowy do zapiekanki i nie tylko

Dlaczego go kochamy? Sos serowy do zapiekanki i nie tylko

fot. Organizator

Co jest wyjątkowego w serze w porównaniu z innymi produktami? Ser jest wyjątkowy z wielu powodów, ale tym, co naprawdę go odróżnia, jest jego wszechstronność w smaku i funkcjonalności. Bo chociaż etapy produkcji sera są stosunkowo ustandaryzowane, niewielkie różnice w przepisie mogą prowadzić do bardzo różnych profili smakowych. Dzięki temu każdy ser ma w sobie prawdziwą regionalność, a każdy producent sera wnosi do rzemiosła swoją własną wiedzę i pierwiastek unikatowości. Dlatego cały świat kocha sery - Włosi Parmezan, Grecy ser Halloumi, a Szwajcarzy – Gruyère.

Sos serowy do zapiekanki to dla wielu z nas taki sam must have, jak frytki z ketchupem. Tymczasem roztopiony ser może sprawić, że prawie wszystko będzie smakować lepiej. Jeśli uważasz, że nuggetsy z kurczaka smakują wyśmienicie, pomyśl jeszcze raz, ponieważ gdy zanurzysz je miseczce z gorącym, serowym sosem, ich smak będzie 10 razy lepszy. Z miłości do sera przedstawiamy prosty, łatwy do przyrządzenia w domu przepis na sos serowy. Aby dopełnić misję, pokażemy co najmniej 10 różnych i pysznych połączeń, z czym można go spożywać.

Z czym jeść sos serowy?
Łatwiej byłoby odpowiedzieć na pytanie, a z czym nie jeść? Sos serowy idealnie dopełni dania przygotowane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pozwoli odkryć zupełnie nowe oblicze znanych potraw, nie tylko takich jak kanapki, sosy, zupy czy zapiekanki. Warto poeksperymentować i połączyć go np. z: chrupiącymi nachos, frytkami, precelkami, mini hot-dogami, skrzydełkami, makaronem, burgerami, omletem, pieczonymi ziemniakami czy warzywami - np. brokułem. Jest jeden warunek. Sos musi być apetyczny i bez grudek. Będzie taki na pewno, jeśli do jego przygotowania użyjemy sera topionego kremowego MSM Mońki. Czemu zawdzięcza swoją wyjątkowość? – Tak jak wszystkie nasze sery, powstaje na bazie ściśle wyselekcjonowanego mleka. Dlatego ma tak aksamitną konsystencję i pozwala się rozkoszować pełnią delikatnego smaku. – wyjaśnia Ewa Polińska, ekspert MSM Mońki.

Jak przyrządzić sos serowy w domu?
Ten bardzo łatwy przepis na sos serowy zmienia zasady gry w kuchni i jest o wiele lepszy niż jakikolwiek inny, kupiony w sklepie! Oryginalnie proponujemy podawać go z jajkami po benedyktyńsku. Niemniej jest tak wszechstronny, że można go używać jako dodatek do produktów wymienionych wcześniej, a także wszystkich tych, których smak będziecie chcieli dopełnić tym niebiańskim przysmakiem. Dzieci także pokochają ten domowy sos serowy, ponieważ „nawet” brokuły smakują z nim wybornie. W dodatku by go przygotować, potrzebna jest tylko garść składników. Tyle wystarczy, by stworzyć najlepszy sos z serka topionego, jaki kiedykolwiek jedliście.

Jajka po benedyktyńsku z sosem serowym

Potrzebne składniki:
- 1 bagietka pszenna
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 2 plastry boczku wędzonego
- 1 mała cebula
- masło
- 2 jajka
- serek topiony kremowy MSM Mońki
- 100 ml śmietanki słodkiej 18%
- ½ pęczka szczypiorku
- sól i pieprz do smaku oraz szczypta kurkumy

Wykonanie:
Bagietkę przeciętą na pół należy zrumienić na patelni lub w tosterze. Plastry boczku i cebulę pokrojoną w półkrążki podsmaż na oleju na patelni. Serek topiony i śmietankę połącz, podgrzewając w rondelku na małym ogniu. Dodaj kurkumę oraz sól i pieprz do smaku. Z folii spożywczej wytnij kwadrat i na środku wysmaruj go cienką warstwą masła. Tak przygotowaną folię umieść w filiżance lub w małym słoiczku, nieposmarowaną stroną do dna. Do folii z masłem wybij jajko. Następnie zbierz rogi folii i zwiąż nitką lub dratwą blisko jajka. Tak przygotowane jajko włóż do rondelka z wrzącą wodą i gotuj na bardzo małym ogniu przez 3,5 minuty. Wykonaj tę sama czynność z drugim jajkiem. Następnie wyciągnij je z wody, rozetnij folię przy sznurku i wyłóż jajka na tosty z podsmażonym boczkiem i cebulą. Polej gorącym sosem serowym i posyp pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego!

Karolina Cempel
Koordynator


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ 13 - latek znęcał się nad kolegami. Bił i kopał. Wstrząsające sceny w Parku Chopina. Media społecznościowe obiegły wstrząsające nagrania. Widać na nich, jak nastolatek bije swoich rówieśników. Przerażone dzieci nie tylko próbują uciec od swojego oprawcy, ale także głośno krzyczą z bólu. Krzyki i prośby o pomoc na nic się jednak zdały bo napastnik dalej uderzał i kopał swoje ofiary ■ Śmiertelnie niebezpieczna bakteria vibrio vulnificus wykryta niedaleko Świnoujścia. Z naszych nieoficjalnych informacji wynika, że bakteria została wykryta tydzień temu u ponad 30 - letniego mieszkańca Międzyzdrojów. Mężczyzna odczuwał bardzo silny ból nogi, która bardzo spuchła w okolicach uda. Wezwał pogotowie ratunkowe. W momencie zgłoszenia, w Międzyzdrojach nie było wolnej karetki i do pacjenta zadysponowany został ambulans ze Świnoujścia. Podjęto decyzję o przewiezieniu mężczyzny do świnoujskiego szpitala. Tam szybko okazało się, że sprawa jest bardzo poważna. Mięsożerna bakteria dosłownie "zjadała" mięśnie nogi mężczyzny. Po wykonaniu dokładnych badań okazało się, że w nodze nie ma mięśni, a jedynie płyn. Pacjent musiał zostać jak najszybciej przewieziony do specjalistycznego szpitala w Szczecinie. Tam trafił na OIOM. To najprawdopodobniej pierwszy taki przypadek w Polsce, nie pierwszy jednak w Europie. Już jakiś czas temu ogólnopolskie media obiegła informacja, że ta sama bakteria spowodowała śmierć u obywatelki Niemiec. Do zakażenia doszło podczas kąpieli w morzu. Bakteria dostała się do organizmu kobiety przez otwartą ranę. Bakteria rozwija się bardzo szybko, natychmiast trzeba działać i podać antybiotyki. Jesteśmy bardzo ciekawi skąd tak groźna bakteria wzięła się u mieszkańca Międzyzdrojów. ■ 19 września Wyspiarka zakończyła drążenie tunelu w Świnoujściu! ■ Dzień Dzikiej Flory, Fauny i Naturalnych Siedlisk. Warto dbać o przyrodę każdego dnia. Można z dużą dozą prawdopodobieństwa stwierdzić, że większość z nas lubi wycieczki na łono natury, jednocześnie nie przepadając za dzikimi wysypiskami, które często spotykane są na niegdyś pięknych terenach zielonych. Obchodzony 19 września Dzień Dzikiej Flory, Fauny i Naturalnych Siedlisk to doskonała okazja, by przyjrzeć się czystości miejsc, które służą nie tyko do odpoczynku, ale przede wszystkim są domami zwierząt i roślin ■ Nie jesteśmy „na szarym końcu” ale mogłoby być lepiej. Świnoujście na 184 miejscu w Polsce w rankingu osób wyszczepionych w gminach ■