Sos serowy do zapiekanki to dla wielu z nas taki sam must have, jak frytki z ketchupem. Tymczasem roztopiony ser może sprawić, że prawie wszystko będzie smakować lepiej. Jeśli uważasz, że nuggetsy z kurczaka smakują wyśmienicie, pomyśl jeszcze raz, ponieważ gdy zanurzysz je miseczce z gorącym, serowym sosem, ich smak będzie 10 razy lepszy. Z miłości do sera przedstawiamy prosty, łatwy do przyrządzenia w domu przepis na sos serowy. Aby dopełnić misję, pokażemy co najmniej 10 różnych i pysznych połączeń, z czym można go spożywać.
Z czym jeść sos serowy?
Łatwiej byłoby odpowiedzieć na pytanie, a z czym nie jeść? Sos serowy idealnie dopełni dania przygotowane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pozwoli odkryć zupełnie nowe oblicze znanych potraw, nie tylko takich jak kanapki, sosy, zupy czy zapiekanki. Warto poeksperymentować i połączyć go np. z: chrupiącymi nachos, frytkami, precelkami, mini hot-dogami, skrzydełkami, makaronem, burgerami, omletem, pieczonymi ziemniakami czy warzywami - np. brokułem. Jest jeden warunek. Sos musi być apetyczny i bez grudek. Będzie taki na pewno, jeśli do jego przygotowania użyjemy sera topionego kremowego MSM Mońki. Czemu zawdzięcza swoją wyjątkowość? – Tak jak wszystkie nasze sery, powstaje na bazie ściśle wyselekcjonowanego mleka. Dlatego ma tak aksamitną konsystencję i pozwala się rozkoszować pełnią delikatnego smaku. – wyjaśnia Ewa Polińska, ekspert MSM Mońki.
Jak przyrządzić sos serowy w domu?
Ten bardzo łatwy przepis na sos serowy zmienia zasady gry w kuchni i jest o wiele lepszy niż jakikolwiek inny, kupiony w sklepie! Oryginalnie proponujemy podawać go z jajkami po benedyktyńsku. Niemniej jest tak wszechstronny, że można go używać jako dodatek do produktów wymienionych wcześniej, a także wszystkich tych, których smak będziecie chcieli dopełnić tym niebiańskim przysmakiem. Dzieci także pokochają ten domowy sos serowy, ponieważ „nawet” brokuły smakują z nim wybornie. W dodatku by go przygotować, potrzebna jest tylko garść składników. Tyle wystarczy, by stworzyć najlepszy sos z serka topionego, jaki kiedykolwiek jedliście.
Jajka po benedyktyńsku z sosem serowym
Potrzebne składniki:
- 1 bagietka pszenna
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 2 plastry boczku wędzonego
- 1 mała cebula
- masło
- 2 jajka
- serek topiony kremowy MSM Mońki
- 100 ml śmietanki słodkiej 18%
- ½ pęczka szczypiorku
- sól i pieprz do smaku oraz szczypta kurkumy
Wykonanie:
Bagietkę przeciętą na pół należy zrumienić na patelni lub w tosterze. Plastry boczku i cebulę pokrojoną w półkrążki podsmaż na oleju na patelni. Serek topiony i śmietankę połącz, podgrzewając w rondelku na małym ogniu. Dodaj kurkumę oraz sól i pieprz do smaku. Z folii spożywczej wytnij kwadrat i na środku wysmaruj go cienką warstwą masła. Tak przygotowaną folię umieść w filiżance lub w małym słoiczku, nieposmarowaną stroną do dna. Do folii z masłem wybij jajko. Następnie zbierz rogi folii i zwiąż nitką lub dratwą blisko jajka. Tak przygotowane jajko włóż do rondelka z wrzącą wodą i gotuj na bardzo małym ogniu przez 3,5 minuty. Wykonaj tę sama czynność z drugim jajkiem. Następnie wyciągnij je z wody, rozetnij folię przy sznurku i wyłóż jajka na tosty z podsmażonym boczkiem i cebulą. Polej gorącym sosem serowym i posyp pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego!
Karolina Cempel
Koordynator