Składniki:
• 2 saszetki ryżu jaśminowego (np. marki Britta)
• 10 - 20 sztuk dużych krewetek
• 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
• 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
• 1 cebula pokrojona w kostkę
• 1 łyżeczka posiekanego czosnku
• 1 łyżeczka posiekanego imbiru
• 1 łyżka czerwonej pasty curry
• 1 puszka mleczka kokosowego
• 1 limonka
• 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
• 1 łyżka posiekanej kolendry
• 1 łyżka posiekanej bazylii
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Metoda:
1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. 
2. W garnku rozgrzewamy olej dodajemy paprykę, cukinię oraz cebulę i smażymy przez 5 minut. Dodajemy czosnek oraz imbir, smażymy jeszcze przez minutę. 
3. Pastę mieszamy z mleczkiem kokosowym i wlewamy na patelnię. Całość dobrze mieszamy, w razie potrzeby dodajemy sosu rybnego oraz soli do smaku. 
4. Warzywa dusimy przez parę minut aby przeszły smakiem kary. Dodajemy krewetki i dusimy całość przez 5 minut. Na koniec dodajemy sok oraz skórkę z limonki i posiekane zioła. 
5. Podajemy z ryżem jaśminowym.
Smacznego!
Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist





							



							


