iswinoujscie.pl • Piątek [16.04.2021, 08:45:22] • Polska

Przepis kulinarny Wegetariański gulasz z kaszą gryczaną białą

Przepis kulinarny Wegetariański gulasz z kaszą gryczaną białą

fot. Organizator

Przepis na pyszne krewetki z pastą curry i aromatycznym ryżem jaśminowym marki Britta. Dzięki tej potrawie przeniesiemy się na chwilę do krajów orientalnych i przypomnimy sobie ciepłe, wakacyjne chwile.

Składniki:
• 2 saszetki ryżu jaśminowego (np. marki Britta)
• 10 - 20 sztuk dużych krewetek
• 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
• 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
• 1 cebula pokrojona w kostkę
• 1 łyżeczka posiekanego czosnku
• 1 łyżeczka posiekanego imbiru
• 1 łyżka czerwonej pasty curry
• 1 puszka mleczka kokosowego
• 1 limonka
• 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
• 1 łyżka posiekanej kolendry
• 1 łyżka posiekanej bazylii
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Metoda:
1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
2. W garnku rozgrzewamy olej dodajemy paprykę, cukinię oraz cebulę i smażymy przez 5 minut. Dodajemy czosnek oraz imbir, smażymy jeszcze przez minutę.
3. Pastę mieszamy z mleczkiem kokosowym i wlewamy na patelnię. Całość dobrze mieszamy, w razie potrzeby dodajemy sosu rybnego oraz soli do smaku.
4. Warzywa dusimy przez parę minut aby przeszły smakiem kary. Dodajemy krewetki i dusimy całość przez 5 minut. Na koniec dodajemy sok oraz skórkę z limonki i posiekane zioła.
5. Podajemy z ryżem jaśminowym.

Smacznego!

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/70409/