Składniki:
4 garście Szpinaku młodego marki Eisberg
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka cukru
¾ szklanki oleju
sok z połowy cytryny
Krem mascarpone:
3 łyżki cukru pudru
250 g schłodzonego serka mascarpone
250 ml schłodzonej śmietanki 30%
do dekoracji: ulubione owoce np. borówki, maliny, czerwona porzeczka oraz listki mięty
Przygotowanie:
Jajka, liście szpinaku, olej i sok z cytryny zblendować. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Wymieszać na gładką masę. Ciasto nakładać do foremek wyłożonych papilotkami (do mniej więcej
½ wysokości). Piec około 20 min w temperaturze 180 stopni C.
Do serka mascarpone dodać śmietankę i cukier puder. Całość ubić do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Wystudzone muffiny udekorować kremem, ulubionymi owocami np. malinami, borówkami czy czerwoną porzeczką oraz listkami mięty.
Dominika Szalek-Kanofocka
PR Manager