iswinoujscie.pl • Sobota [13.02.2021, 10:27:58] • zachodniopomorskie

Szpinakowe muffiny na słodko

Szpinakowe muffiny na słodko

fot. Organizator

¦więto zakochanych już w ten weekend! Nawet je¶li nie po drodze wam z Walentynkami, warto okazać uczucie bliskiej osobie. Zaskocz kulinarnym wyczynem i przygotuj popularne muffiny w zdrowszej, zielonej odsłonie. Taki deser osłodzi wspólne popołudnie, a do tego wygl±da niezwykle efektownie!

Składniki:
4 gar¶cie Szpinaku młodego marki Eisberg
3 jajka
2 szklanki m±ki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka cukru
¾ szklanki oleju
sok z połowy cytryny

Krem mascarpone:
3 łyżki cukru pudru
250 g schłodzonego serka mascarpone
250 ml schłodzonej ¶mietanki 30%
do dekoracji: ulubione owoce np. borówki, maliny, czerwona porzeczka oraz listki mięty

Przygotowanie:
Jajka, li¶cie szpinaku, olej i sok z cytryny zblendować. Dodać przesian± m±kę, proszek do pieczenia oraz cukier. Wymieszać na gładk± masę. Ciasto nakładać do foremek wyłożonych papilotkami (do mniej więcej
½ wysoko¶ci). Piec około 20 min w temperaturze 180 stopni C.

Do serka mascarpone dodać ¶mietankę i cukier puder. Cało¶ć ubić do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Wystudzone muffiny udekorować kremem, ulubionymi owocami np. malinami, borówkami czy czerwon± porzeczk± oraz listkami mięty.

Dominika Szalek-Kanofocka
PR Manager

¬ródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/69567/