Jesienią i zimą w naszym codziennym menu królują warzywa korzeniowe. I słusznie – zastrzyk dodatkowych witamin jest teraz szczególnie wskazany. Co sprawiło, że bohaterowie polskiej tradycji kulinarnej, jeszcze do niedawna kompletnie niedoceniani, znowu święcą triumfy w niejednej kuchni? Wystarczy bliżej przyjrzeć się choćby buraczkowi, tak wychwalanemu przez kulinarnych znawców.
Skarb polskiej ziemi, jak zwykło się mówić o buraku, to warzywo o właściwościach leczniczych. Zawiera naturalne barwniki-betalainy, które wzmacniają naszą odporność, chronią przed nowotworami, opóźniają procesy starzenia. Jedząc buraki zapobiegamy anemii, wspomagamy układ krwionośny, dbamy by poziom naszego cholesterolu był unormowany. Poza właściwościami zdrowotnymi burak wykazuje również szerokie zastosowanie w kuchni.
Zastanawiasz się jak zaserwować buraka w roli przystawki? Prostym, a zarazem efektownym rozwiązaniem będzie carpaccio. Cienkie plasterki kolorowych buraków w połączeniu ze świeżą rukolą, serem kozim i orzechami włoskimi to idealne smakowe połączenie i prawdziwa uczta dla zmysłów. Upieczony burak idealnie odnajdzie się także w sałatkach. Stworzy świetne zestawienie z młodym szpinakiem, żurawiną i przyrumienionym na patelni serem halloumi. Gotowa mieszanka Bolero mix z buraczkiem będzie idealnym ukoronowaniem warstwowej sałatki na bazie soczewicy, awokado, jabłka, ogórków i papryki. Twoich gości zachwycą też łódeczki z liści cykorii. Wystarczy, że wypełnisz je mieszanką sałat z buraczkiem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi, a następnie polejesz ulubionym dressingiem. Nieco bardziej egzotyczną sałatkę przygotujesz łącząc mieszankę Bolero mix ze świeżym szpinakiem. Za dodatki idealnie posłużą: ananas, pomidory suszone i kotajlowe, ser feta oraz pestki słonecznika.
Mieszanka Bolero mix poza gwiazdą w postaci buraka, zawiera także równie zdrowe: cykorię endywią i sałatę fryzyjską. W liściach tej pierwszej znajdziemy glikozyd, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego układu trawiennego. Poza tym, oba składniki są bogate w witaminę C, żelazo, potas, wapń oraz sole mineralne.
Bolero mix marki Eisberg
Gramatura: 180 g
Sugerowana cena: ok. 4 zł (Biedronka)
Składniki: burak czerwony, cykoria endywia, sałata fryzyjska
Dominika Szalek-Kanofocka
PR Manager