POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [29.11.2020, 22:04:57] • Polska

Fafernuchy, pokuczaj, parzybroda – jak dobrze znasz regionalne smaki?

Fafernuchy, pokuczaj, parzybroda – jak dobrze znasz regionalne smaki?

fot. Organizator

Fafernuchy najdziwniejszą nazwą lokalnej potrawy – tak uznała ponad połowa respondentów badania „Polacy i kuchnia regionalna”. Tradycyjna kuchnia polska przeżywa odrodzenie – aż 85% Polaków lubi poznawać polskie lokalne i regionalne potrawy. Mimo, że nazwy brzmią dziwnie i nieznajomo, to kryją się za nimi smaczne i nietrudne w przygotowaniu dania – sprawdź czy wiesz jak przyrządzić pokuczaj, parzybrodę czy cymes!

Polacy na nowo pokochali polskie dania regionalne. Zwiększające się oczekiwania i coraz wyższa kultura kulinarna w Polsce sprawiają, że chcemy poznawać i szukamy dań tradycyjnych, autentycznych.

Na początek uwagę zwracają dziwne, czasem śmieszne nazwy naszych polskich, lokalnych przysmaków. Czasem bywają tak egzotyczne, że naprawdę nie wiadomo co się pod nimi kryje. Na przykład fafernuchy to według respondentów badania „Polacy i kuchnia regionalna” najdziwniejsza nazwa potrawy regionalnej. Niełatwo domyślić się, że fafernuchy to kurpiowskie ciasteczka korzenne, wyglądem przypominające kopytka, które upieczone na początku nowego roku mają zapewnić szczęście i dobrobyt. Na drugim miejscu zestawienia najdziwniejszych potraw regionalnych znalazł się pokuczaj – nazwa może kojarzyć się z ciastem, jednak nic bardziej mylnego. Pokuczaj to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie z Warmii, przygotowywane z mięsa mielonego, które formuje się w kule i smaży. Kulinarnym hitem wielkopolskiej kuchni jest z kolei parzybroda – prosta w wykonaniu zupa z młodej kapusty. Jej nazwa wzięła się stąd, że gorące liście kapusty przyklejały się do brody jedzącego i parzyły ją.

Chociaż nazwy kuchni regionalnej czasem brzmią obco, kryją się pod nimi smaczne i proste w przygotowaniu dania, które coraz chętniej chcemy serwować na naszych stołach. Okazuje się bowiem, że aby przygotować szagówki, cymes czy muskę nie potrzeba trudnych do zdobycia składników – to dania z łatwo dostępnych, zdrowych polskich produktów, które mamy praktycznie na wyciągnięcie ręki. Nie dziwi też że coraz częściej poszukujemy przepisów na dania tradycyjne, a znaleźć je można np. w książce kucharskiej „Gotuję z Lewiatanem. Wybieram lokalne smaki” – w całości poświęconej daniom regionalnym.

- Miłośnicy gotowania poszukują dziś dawnych receptur, ale jednocześnie takich, które z łatwością będą mogli przyrządzić w domu. Podlasie, region z którego pochodzę, to kraina ziemniaka i kiszki ziemniaczanej. To też mieszanka kuchni polskiej, rosyjskiej, ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej, tatarskiej i żydowskiej. Dlatego w tradycyjnym podlaskim menu znajdują się pochodzące z Litwy kartacze i kindziuk czy sękacz. Cieszę się, że mogłam przybliżyć szerokiemu gronu te nasze podlaskie specjały. Ale przy okazji poznałam nowe, nieznane inspiracje z innych regionów naszego kraju. Książka „Gotuję z Lewiatanem. Wybieram lokalne smaki” poprowadzi przez smaki, tradycje i przepisy, które pokazują nam to co w Polsce najpiękniejsze – mówi Rozalia Mancewicz, ambasadorka książki, właścicielka Majątku Howieny w Pomigaczach.

Badanie „Polacy i kuchnia regionalna”, przeprowadzone w ramach kampanii PSH Lewiatan „Wybieram lokalne” pokazało, że 85% badanych lubi poznawać polskie lokalne i regionalne potrawy, podczas gdy tylko 5% przyznało się, że nie lubi tego robić. To dowód na to, że zwłaszcza w ostatnich miesiącach rośnie rola patriotyzmu konsumenckiego. Polscy konsumenci coraz bardziej świadomie podchodzą do codziennych zakupów i sięgają po produkty z najbliższej okolicy. Lokalność jest bliska każdemu z nas – to nie tylko produkty, ale również relacje, więzi, historia miejsc i ludzi. Może dlatego 70% badanych odpowiedziało, że robiąc zakupy wybiera produkty od lokalnych dostawców.

Kuchnia i produkty regionalne Polakom najczęściej kojarzą się z tradycją (59%), smakiem (48%) i oryginalną recepturą (41%). Tradycyjne potrawy to również oznaka świeżości (40% badanych), jakości (32%) oraz zdrowia (27%) i ekologii (18%). Lokalne sklepy, rodzinne gospodarstwa, producenci, zakłady i restauracje chcą coraz bardziej zaznaczać swoją tożsamość regionalną.

- Polska kuchnia zachwyca prostotą, różnorodnością i bogatym smakiem. Każdy region ma swoje nie tylko pyszne i charakterystyczne, ale też ciekawe i nietypowe dania. To nasz kulturowy skarb, który warto odkryć.

Widzimy, że również konsumenci na sklepowych półkach poszukują lokalnych, tradycyjnych produktów. My lokalność mamy we krwi – to dla nas więzi, tożsamość, to historia miejsca i ludzi i energia do działania, aby wspierać lokalne inicjatywy i całe społeczności. Lewiatan od ponad 25 lat współpracuje z lokalnymi producentami i dostawcami, sprawiając, że rośnie zapotrzebowanie na lokalne produkty. Dlatego w naszej kolejnej książce kucharskiej, w nowej odsłonie pokazujemy tradycyjną kuchnię oraz ludzi i historie, które za nimi stoją – mówi Robert Rękas, Prezes Zarządu Lewiatan Holding S.A.
Książka „Gotuję z Lewiatanem. Wybieram lokalne smaki” to 80 przepisów z 10 kulinarnych regionów Polski.

Poświęcona jest polskim tradycjom oraz obyczajom związanym z kulinariami. To zbiór ciekawostek, nawiązujących do naszych zwyczajów, tradycji i historii kraju. Znajdziemy w niej smakołyki z domowej spiżarni i garść́ inspirujących przepisów, m.in. na domowy ocet czy przetwory z wykorzystaniem dzikich roślin. Każdy przepis wzbogacony został o listę składników, z podpowiedzią co warto wrzucić do sklepowego koszyka. Dla miłośników gotowania atrakcją będę receptury na domowe nalewki, dżemy i przetwory oraz wiele cennych wskazówek na temat składników w nich zawartych np. na temat dzikich roślin, takich jak chrzan, czy jarzębina.

Małgorzata Żmijewska
On Board Think Kong


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Posiedzenie Komisji Zdrowia i Spraw Społecznych zostało odwołane. O nowym terminie zostaną Państwo powiadomieni. Z poważaniem Grzegorz Koss Przewodniczący Komisji Zdrowia i Spraw Społecznych ■ Rok temu, 24 marca, tragiczne wydarzenie wstrząsnęło mieszkańcami: śmierć trzynastoletniego ucznia Szkoły Podstawowej nr 6 (przy ulicy Kościuszki) pozostaje zagadką, budząc pytania o bezpieczeństwo i sprawiedliwość. Trzy tygodnie przed tym nieszczęśliwym porankiem, chłopiec doświadczył przemocy ze strony kolegi z klasy na terenie dawnej "Penelopy", zdarzenie to zostało zarejestrowane przez kamery. Bójkę oglądało i nagrywało wielu uczniów. Następstwa tego zdarzenia były na tyle poważne, że matka chłopca zdecydowała się na wyjazd do Szczecina na wykonanie tomografii komputerowej głowy dziecka. Lekarz wydał zaświadczenie zwalniające 13-latka z zajęć wf. Chłopiec nadal się źle czuł. ■ Linie 5 i 5T wracają na stałą trasę "Komunikacja Autobusowa” Sp. z o.o. informuje, że od piątku 22 marca 2024 r.: · linie 5 i 5T wracają na stałą trasę w związku z otwarciem ul. Mostowej dla ruchu pojazdów samochodowych, · tymczasowa linia 5O przestanie kursować, · rozkłady jazdy dostępne będą na stronie: www.ka.swinoujscie.pl Szczegółowych informacji udziela całodobowo dyspozytor Spółki pod numerami telefonów: 91 321 45 40 lub 797 403 504. Zachęcamy pasażerów o dokonywanie zakupu biletów i karnetów: · z wykorzystaniem aplikacji GoPay, mPay; · poprzez kasowniki – biletomaty do płatności bezgotówkowych; · w wyznaczonych punktach sprzedaży biletów ■ Od teraz w nocy za dyżur aptek uważane są te pełnione przez kolejne 2 godziny zegarowe między 19:00 a 23:00. Zarządzeniem Prezydenta Miasta Świnoujście Nr 168/2024 z 11 marca 2024 roku określono, że dyżury w porze nocnej na terenie miasta w 2024 roku w godzinach 21:00 – 23:00, będą pełnione przez Aptekę „Centrum Zdrowia” przy ul. Grunwaldzka 21, zaczynając od 16 marca 2024 roku ■ Kradzież aut w Polsce w 2023 to wzrost prawie 36 proc. do poprzedniego roku ■ Premier Donald Tusk po ujawnieniu przez "Newsweeka" nieprawidłowości w Collegium Humanum zarządził przyjrzenie się dyplomom kandydatów do spółek Skarbu Państwa. Nikt z dyplomem tej uczelni nie ma szans na stanowisko. Wśród polityków i działaczy obecnej większości rządzącej zaczęło się ukrywanie związków z Collegium Humanum ■ W sobotę, 2 marca, około godziny 18:00, na ogrodach działkowych, wjazd na końcu ulicy Krzywej, doszło do brutalnego ataku na kobietę. Zdarzenie miało miejsce kilkadziesiąt metrów za świetlicą ogródków działkowych. Ofiara, która doznała obrażeń głowy oraz klatki piersiowej, została niezwłocznie przewieziona do szpitala w Świnoujściu. Niestety, mimo usilnych starań, kobieta zmarła ■ Dostaliśmy list od Mieszkańca Ognicy na temat remontu ulicy Mostowej. "Witam serdecznie Panie redaktorze. Zwracam się z prośbą o zainteresowanie remontem ulicy Mostowej. W ciągu tej drogi występuje mostek na rzece Ognica. Mostek jest w stanie agonalnym. Odpowiada za odwodnienie znajdujących się w około łąk, pastwisk. Z obserwacji wynika że firma, która wykonuje remont nie zamierza poprawić naprawić zapadnięty mostek i dzięki temu udrożnić przepływ wody. Wprost przeciwnie w wyniku zagęszczania ziemi i tłucznia betonowego przepusty pod mostkiem są coraz bardziej zagłębiane. Jeśli tak ma wyglądać remont to lepiej byłoby nie ruszać tej drogi. Proszę o zainteresowanie. Pozdrawiam. Mieszkaniec Ognicy." ■ Jarosław Siergiej nowym prezesem Zarządu Morskich Portów Szczecin i Świnoujście. Spółka Zarząd Morskich Portów Szczecin-Świnoujście jest odpowiedzialna za zarządzanie dwoma ważnymi portami w województwie zachodniopomorskim. Port w Szczecinie oraz port w Świnoujściu odgrywają kluczową rolę w obsłudze morskiego transportu towarowego ■ W środę w Bibliotece Narodowej w Warszawie ogłoszono wyniki 22. konkursu o Nagrody „Magazynu Literackiego KSIĄŻKI”. Jednym z laureatów został Jarosław Molenda i jego książka „Nienacki. Skandalista od Pana Samochodzika”, którą opublikowało Wydawnictwo Prószyński i S-ka. ■ Projekt pod wodą: Dlaczego Park Zdrojowy w Świnoujściu nie wytrzymał deszczu? Park Zdrojowy w Świnoujściu jest znanym miejscem wypoczynku i rekreacji. Obszar pomiędzy ulicami Sikorskiego a Chrobrego został zalany wodą, co stanowi znaczny problem dla terenu, który jeszcze niedawno przechodził proces rewitalizacji. Ostatni, trzeci etap renowacji miał na celu odnowienie i przywrócenie blasku tej zielonej przestrzeni. Jednak pomimo zapewnień o kompleksowym podejściu do projektu, dzisiaj widoczne są poważne niedociągnięcia. Brak odpowiedniego systemu odwodnienia jest najbardziej widoczny w chwili, gdy deszcz pada; nie muszą to być ulewy, aby teren parku zamienił się w rozlewisko ■ W ostatni weekend (3,4 luty) zespoły ratownictwa medycznego udzielały pomocy 18 razy. Były to wezwania do zaburzeń i problemów kardiologicznych, zasłabnięć, duszności, infekcji, krwawienia z przewodu pokarmowego, udaru, jednego zdarzenia drogowego i złego samopoczucia ■