POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [22.11.2020, 09:34:50] • Polska

Przepis kulinarny marki Britta Kurczak Generała Tso

Przepis kulinarny marki Britta Kurczak Generała Tso

fot. Organizator

Przepis na popularne danie podawane w chińskich restauracjach w Ameryce Północnej, urozmaicone ryżem cztery kolory marki Britta, który składa się z ryżu parboiled, dzikiego oraz dwóch odmian ryżu jaśminowego.

Składniki:

2 saszetki ryżu cztery kolory (np. marki Britta)
650g piersi z kurczaka

Marynata:
1 jajko
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki wina ryżowego
1 łyżka spirytusu
1/4 łyżeczki sody
3 łyżki skrobi kukurydzianej

Panierka:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 skrobi kukurydzianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli

Glazura/sos:
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki wina ryżowego
2 łyżki octu ryżowego
3 łyżki bulionu
4 łyżki cukru
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka skrobi kukurydzianej
2 łyżki posiekanego imbiru
2 łyżki posiekanego czosnku
3 posiekane cebulki dymki

Metoda:
1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i trzymamy w cieple.
2. Kurczaka kroimy w 2 cm kostkę.
3. Składniki marynaty mieszamy ze sobą i dodajemy do kurczaka. Kurczak powinniśmy się marynować około 2 godzin.
4. Rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Składniki panierki mieszamy razem. Kurczaka smażymy partiami i osuszamy na metalowej kratce lub ręczniku kuchennym.
5. Mieszamy wszystkie składniki glazury poza cebula, czosnkiem i imbirem.
6. Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy przez 1 minutę cebulę, czosnek oraz imbir i dodajemy resztę składników glazury. Gdy sos zgęstnieje wyłączamy ogień i dodajemy kurczaka. Obtaczamy go w glazurze. Podajemy z ryżem

Smacznego!


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ 10 listopada Urząd Miasta Świnoujście i Terenowy Punkt Paszportowy będą nieczynne Drodzy mieszkańcy i goście Świnoujścia, informujemy, że zgodnie z Kodeksem pracy – w poniedziałek 10 listopada 2025 r. Urząd Miasta Świnoujście oraz Terenowy Punkt Paszportowy będą nieczynne. W razie konieczności załatwienia bieżących spraw, zapraszamy Państwa w piątek 7 listopada lub w środę 12 listopada ■ W kolejnych tygodniach tunel będzie również wyłączany z ruchu w następujących terminach: - 07/08 listopada 2025 - 14/15 listopada 2025 - 21/22 listopada 2025 - 28/29 listopada 2025 - 05/06 grudnia 2025 - 12/13 grudnia 2025 - 19/20 grudnia 2025. ■ W Albi, we Francji, odbyły się Mistrzostwa Świata w biegu 24-godzinnym - Karolina Romańska: 201,293 km (oficjalny scratch), 174. open, 5. wśród Polek ■ Przejedziemy całą S3! Dwujezdniowa ekspresówka od Świnoujścia aż do granicy z Czechami! ■ W niedzielę 26 października 2025 r., o godzinie 11.45 z Placu Mickiewicza wystartuje Masa Krytyczna - Świnoujście na Rowery. Organizatorami wydarzenia są Urząd Miasta Świnoujście oraz Ośrodek Sportu i Rekreacji „Wyspiarz". Rowerowy przejazd po mieście odbędzie się po raz 24. Trasa dostępna jest na załączonej mapie. Rowerzyści będą mieli do pokonania dystans o długości ok. 3,5 km. Przewidywany czas przejazdu wyniesie około 30 minut ■