Składniki:
2 saszetki ryżu cztery kolory (np. marki Britta)
650g piersi z kurczaka
Marynata:
1 jajko
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki wina ryżowego
1 łyżka spirytusu
1/4 łyżeczki sody
3 łyżki skrobi kukurydzianej
Panierka:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 skrobi kukurydzianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Glazura/sos:
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki wina ryżowego
2 łyżki octu ryżowego
3 łyżki bulionu
4 łyżki cukru
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka skrobi kukurydzianej
2 łyżki posiekanego imbiru
2 łyżki posiekanego czosnku
3 posiekane cebulki dymki
Metoda:
1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i trzymamy w cieple.
2. Kurczaka kroimy w 2 cm kostkę.
3. Składniki marynaty mieszamy ze sobą i dodajemy do kurczaka. Kurczak powinniśmy się marynować około 2 godzin.
4. Rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Składniki panierki mieszamy razem. Kurczaka smażymy partiami i osuszamy na metalowej kratce lub ręczniku kuchennym.
5. Mieszamy wszystkie składniki glazury poza cebula, czosnkiem i imbirem.
6. Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy przez 1 minutę cebulę, czosnek oraz imbir i dodajemy resztę składników glazury. Gdy sos zgęstnieje wyłączamy ogień i dodajemy kurczaka. Obtaczamy go w glazurze. Podajemy z ryżem
Smacznego!