iswinoujscie.pl • Niedziela [22.11.2020, 09:34:50] • Polska

Przepis kulinarny marki Britta Kurczak Generała Tso

Przepis kulinarny marki Britta Kurczak Generała Tso

fot. Organizator

Przepis na popularne danie podawane w chińskich restauracjach w Ameryce Północnej, urozmaicone ryżem cztery kolory marki Britta, który składa się z ryżu parboiled, dzikiego oraz dwóch odmian ryżu ja¶minowego.

Składniki:

2 saszetki ryżu cztery kolory (np. marki Britta)
650g piersi z kurczaka

Marynata:
1 jajko
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki wina ryżowego
1 łyżka spirytusu
1/4 łyżeczki sody
3 łyżki skrobi kukurydzianej

Panierka:
1/2 szklanki m±ki pszennej
1/2 skrobi kukurydzianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli

Glazura/sos:
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki wina ryżowego
2 łyżki octu ryżowego
3 łyżki bulionu
4 łyżki cukru
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka skrobi kukurydzianej
2 łyżki posiekanego imbiru
2 łyżki posiekanego czosnku
3 posiekane cebulki dymki

Metoda:
1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcj± na opakowaniu i trzymamy w cieple.
2. Kurczaka kroimy w 2 cm kostkę.
3. Składniki marynaty mieszamy ze sob± i dodajemy do kurczaka. Kurczak powinni¶my się marynować około 2 godzin.
4. Rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Składniki panierki mieszamy razem. Kurczaka smażymy partiami i osuszamy na metalowej kratce lub ręczniku kuchennym.
5. Mieszamy wszystkie składniki glazury poza cebula, czosnkiem i imbirem.
6. Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy przez 1 minutę cebulę, czosnek oraz imbir i dodajemy resztę składników glazury. Gdy sos zgęstnieje wył±czamy ogień i dodajemy kurczaka. Obtaczamy go w glazurze. Podajemy z ryżem

Smacznego!

¬ródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/68325/