Śniadaniowy hit z Ameryki
Śniadania na słodko mają nie jednego fana. Naleśniki i placuszki są bardzo dobrze znane na polskim gruncie, natomiast coraz większą sławę zyskują amerykańskie „pankejki”. Ten smakołyk powinien szczególnie przypaść do gustu małym smakoszom.
Puszysta struktura ciasta i niebanalny sposób podania zagwarantują niezapomniany smak. Połączenie tych mini naleśników z ulubionym dżemem, owocami lub – jak na amerykańskie danie przystało – syropem klonowym, sprawi, że dobrze rozpoczniemy dzień.
Błyskawiczne pancakes
Składniki:
Ciasto:
• 300 g mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 2 łyżki cukru
• 3 jajka (M)
• 50 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
• 350 ml mleka
Dodatkowo:
• 1 łyżka Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
• miód lub syrop klonowy
• owoce
Przygotowanie:
1. Delmę roztop. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą, mleko i roztopioną Delmę.
2. Wszystko wymieszaj mikserem.
3. Małą patelenkę rozgrzej, posmaruj odrobiną Delmy Maślany smak i wlej łyżkę stołową ciasta.
4. Przykryj pokrywką i smaż na małym ogniu. Gdy na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza przewróć placek na drugą stronę i smaż, aż się zarumieni.
5. W ten sposób usmaż wszystkie placki. Podawaj polane miodem lub syropem klonowym i posypane ulubionymi owocami.
Słodkie serowe zawijasy
Kakaowe naleśniki to świetna propozycja na śniadanie od święta. Potrafią zaskoczyć! Kakao w połączeniu ze smacznym, delikatnie przyrumienionym plackiem stworzą idealną kompozycję.
Zazwyczaj w domach serwujemy standardową wersję naleśników, dlatego warto dla urozmaicenia odejść od klasyki i postawić na niecodzienny przepis! Danie przygotowuje się równie szybko jak zwykłe naleśniki, a efekt końcowy będzie zdecydowanie bardziej ekscytujący.
Kakaowe naleśniki z serem
Składniki:
Ciasto:
• 300 g mąki pszennej
• 3 łyżki kakao
• 100 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
• 2 jajka (L)
• 250 ml mleka
• 250 ml wody
• szczypta soli
Nadzienie:
• 800 g twarogu sernikowego mielonego
• 3 łyżki cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego (15 g)
• Dodatkowo:
• 200 g ulubionych owoców (mogą być mrożone)
• 2 łyżki cukru
• owoce do dekoracji
Przygotowanie:
1. Przygotuj ciasto. Delmę Maślany smak 80% tłuszczu roztop w rondelku. Do miski wsyp mąkę, kakao, sól, dodaj jajka, mleko, wodę i roztopioną Delmę.
2. Wszystko razem wymieszaj mikserem i odstaw na 10 minut.
3. Otrzymana masa powinna być gęstości słodkiej śmietanki.
4. Na rozgrzaną patelnię wlewaj porcję ciasta i smaż cienkie naleśniki.
5. Twaróg wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Naleśniki posmaruj masą serową i zwiń w rulony.
6. Owoce włóż do rondelka, wsyp cukier i gotuj około 10 minut, następnie przetrzyj przez sito.
7. Gotowe naleśniki przed podaniem polej przygotowanym syropem i udekoruj owocami.
Morska bryza na talerzu, czyli rybne kąski
Ryby, ach ryby! Czym byłaby kuchnia bez was? No właśnie – do ryb przekonujemy się coraz bardziej, a morskie kąski coraz częściej goszczą na naszych stołach. Zazwyczaj podajemy je na ciepło, ale w wersji na zimno będą równie smaczne.
Przygotowując rybne przysmaki w domowych warunkach, warto postawić na sprawdzone i smaczne rozwiązania, np. fantazyjne kanapeczki z makrelą. Będzie prosto i smacznie! Kromka chleba w połączeniu z kawałkiem wędzonej ryby stworzy wersję kanapki, którą zajadać będą się i mali, i duzi.
Kanapka z makrelą
Składniki:
• 2 bułeczki z dynią
• Delma Maślany smak 80% tłuszczu
• 1 mała makrela wędzona
• 4 ogórki konserwowe lub kiszone
• duża garść sałaty
• 2 czerwone cebulki
• koperek
Przygotowanie:
1. Makrelę obierz z ości i skóry, podziel na kawałki.
2. Ogórki pokrój na podłużne plastry. Cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki.
3. Bułki przekrój na połówki i posmaruj Delmą Maślany smak.
4. Na każdej połówce połóż kilka listków sałaty, a na niej najpierw plastry ogórka, a następnie kawałki ryby. Całość udekoruj krążkami cebuli i gałązkami koperku.
Serce na talerzu
A może śniadanie przygotowane od serca? Ach, któż nie chciałby dostać takiego od ukochanej osoby! Od serca i w kształcie serca – takie danie smakuje najlepiej. Każda specjalna okazja wymaga równie wyjątkowej oprawy. Tosty z jajkiem w fantazyjnej kompozycji z pewnością spełniają te wymagania!
Śniadanie w takiej formie zadowoli niejednego łasucha. Wytrawne grzanki zaspokoją głód i nacieszą oko swoim niebanalnym wyglądem.
Tost od serca
Składniki:
• 2 kromki chleba tostowego
• 2 małe jajka
• Delma Maślany Smak 80% tłuszczu
• ½ łyżeczki suszonych ziół (bazylia, oregano)
• sól, pieprz
Dodatkowo:
• małe pomidorki
• szczypior z dymki
Przygotowanie:
1. W kromkach chleba wytnij foremką serce. Pieczywo posmaruj Delmą i oprósz ziołami.
2. Patelnię rozgrzej, połóż na niej pieczywo posmarowaną stroną do spodu.
3. Gdy chleb się zarumieni odwróć kromki na drugą stronę i wbij w miejsce wyciętych serc jajka. Oprósz solą i smaż, aż jajka lekko się zetną.
4. Podawaj z dodatkiem pomidorów i szczypiorku.
Zaczynajmy dzień ulubionym posiłkiem, urozmaicajmy przepisy i serwujmy sobie oraz bliskim pełnowartościowe śniadania. W zależności od upodobań – na słodko lub wytrawnie.
Klaudia Kuźma
Joanna Szałasz
account executive
Za utwardzony olej palmowy bardzo dziękuję. Nie skorzystam!!
Ładne ale z margaryną ?? Wolę masło a nie margarynę o smaku maślanym...