Jesienią na warzywnych straganach królują dynie, cukinie i kabaczki. Ale prawdziwą gwiazdą jest właśnie dynia, która chętnie gości na polskich stołach. Zachwyca nie tylko wyglądem, ale również smakiem – ma ogromny potencjał kulinarny i można z niej przygotować prawdziwe pyszności. – Dynia świetnie komponuje się z wędlinami, np. aromatyczną kiełbasą Kurpiowskie Specjały. Wędlina powstaje w oparciu o tradycyjne receptury, z najwyższej jakości mięsa wieprzowego, dzięki czemu dostarcza niezbędnego białka. W składzie nie ma sztucznych dodatków, takich jak glutaminian sodu. W zestawieniu z zapiekanymi warzywami będzie smaczną i sycącą propozycją na obiad – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Pieczona kiełbasa Kurpiowskie Specjały z dynią, brokułami i czosnkiem
Składniki:
• 3 sztuki kiełbasy Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
• 1 brokuł
• 1 dynia piżmowa
• 4 czerwone cebule
• 2 główki czosnku
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
• oliwa
• sól, pieprz
Przygotowanie:
Brokuł podzielić na większe różyczki, dynię obrać i pokroić w duże kawałki, cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Czosnek przeciąć na pół. Warzywa skropić oliwą, natrzeć natką, oregano, solą i pieprzem. Zapiekać razem z kiełbaskami w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 – 40 minut.
Anna Rogoźnicka
Senior PR & Content Marketing Specialist