Wydarzenia
iswinoujscie.pl • Wtorek [29.09.2020, 08:11:05] • Polska
Przepis kulinarny Grissini z szynką dojrzewającą i bazylią
fot. Organizator
Przepis na cudownie chrupiące, bezglutenowe grissini – tradycyjne włoskie chlebowe paluszki. Wypiekane z mieszanki bezglutenowej do pizzy, z dodatkiem szynki i świeżej bazylii to prawdziwy przysmak, który zasmakuje nie tylko osobom na diecie eliminacyjnej.
Składniki:
• Opakowanie bezglutenowej mieszanki do wypieku pizzy (np. marki Ocelio) lub mąki pszennej (w wersji klasycznej)
• 150 ml wody
• 25g świeżych drożdży
• 10g oleju lub oliwy
• 1 opakowanie szynki dojrzewającej
• świeża bazylia
Metoda:
1. Rozpuścić 25g drożdży w 150 ml wody, po dokładnym rozpuszczeniu dodać 10 g oleju. Dodać zawartość 250g mieszanki do wypieku pizzy i wymieszać.
2. Ciasto podzielić na 8 części. Ręcznie uformować długie, cienkie paluchy i pokroić je na odpowiednią długość.
3. Paluchy ułożyć na blaszce do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia. Piec 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
4. Upieczone grissini zawinąć w szynkę oraz bazylię.
Smacznego!
Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist