- Okres wakacyjny jest czasem wzmożonej pracy Inspekcji Sanitarnej. Kontrole sanitarne w punktach handlowych, gastronomicznych w sezonie letnim co do zasady są wzmożone. Kontrole w tym roku są i będą prowadzone zarówno w zakresie stałych zagadnień Inspekcji Sanitarnej, jak i w zakresie przestrzegania ograniczeń wynikających ze stanu epidemii.
W ciągu jednego dnia w województwie zachodniopomorskim prowadzono akcję kontroli lokali gastronomicznych. Ogółem przeprowadzono 87 kontroli. W 46 lokalach nie stwierdzono nieprawidłowości. W pozostałych 41 stwierdzono nieprawidłowości i nałożono 30 mandatów na kwotę 9 400 złotych.
Mandaty wystawiane były m.in. za:
Brak ręczników papierowych i środka do dezynfekcji rąk przy umywalce w pomieszczeniu w którym przygotowuje się posiłki
- Opakowania jednorazowe do sosów przechowywane na brudnym grzejniku w kuchni
- Przechowywanie opakowań jednorazowych do kontaktu z żywnością w przypadkowych miejscach
- Zapas surówek przechowywanych w pojemnikach po ogórkach
- Brudno utrzymane półki, regały, blaty; zły stan techniczny mebli, brudne, tłuste, zły stan techniczny obiektu
- Artykuły spożywcze (kapusta kiszona) przechowywana miejscu nasłonecznionym
- Nieokazanie bądź brak dokumentacji HACCP
- Brak orzeczeń do celów sanitarno-epidemiologicznych
- Przeterminowane produkty
- Brudny sprzęt produkcyjny
- Brak środków do mycia i dezynfekcji rąk przy umywalni w pomieszczeniu produkcyjnym
W pasie nadmorskim podczas jednodniowej akcji kontroli lokali gastronomicznych przeprowadzono 31 kontroli. Nieprawidłowości stwierdzono w 18 lokalach, w 13 nieprawidłowości nie stwierdzono. 2 obiekty działały bez zatwierdzenia działalności Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. Za stwierdzone nieprawidłowości wystawiono mandaty – 17 na kwotę 5 000 złotych, m.in. za:
- Brak badań do celów sanitarno – epidemiologicznych
- Brak warunków do mycia świeżych owoców
- Brak do wglądu aktualnego badania wody do spożycia
- W toalecie dla klientów brak bieżącej ciepłej wody
- Na blatach roboczych przetrzymywanie gotowych produktów i narzędzi roboczych
- Wprowadzanie do obrotu środki spożywcze po upływanie daty minimalnej trwałości/daty ważności
- W lodówkach brak segregacji produktów, razem trzymane surowe mięso i surówki gotowe do spożycia
- Mrożenie we własnym zakresie, bez oznakowania surowe mięso i to po obróbce termicznej, mrożenie gotowych gofrów
- Lody nieoznakowane w tym 3 kuwety rozmrożonych lodów (zostały wycofane z użytku)
- Duże ilości zamrożonego kruchego ciasta
- Brak środka dezynfekującego do powierzchni mających kontakt z żywnością
- Mrożenie artykułów pochodzenia zwierzęcego po upływie terminu przydatności do spożycia
- W lokalach, w których stwierdzano nieprawidłowości wydawano decyzje o wycofaniu produktów z obrotu, zaplanowano kontrole sprawdzające, wszczynano postępowania administracyjne, a także kierowano wnioski o nałożenie kary.
to co nie dzieje na tyłach Baltic Park Molo to jest masakra, porozlewany olej z restauracji isanepid tego brudu nie widzi
To są śmieszne kary za takie uchybienia. .. jakby wyliczyć 5000 zł podzielić na 17 lokali ukaranych to kwota około 300zl za jeden lokal. Molo dotkliwa ta kara.
Za małe te kary, kontrole w okresie wakacji powinny odbywać się co tydzień. Może wtedy buraki z promenady zaczęliby dbać o reputację, pracowników i klientów!! karac karać karać
Uwaga na owoce w" deserach" lub podawane obok" ciast" czy lodów. Szczególnie dot. dzieci
Restauracje śmieją się z mandatów. Wolą zapłacić i dalej łamać prawo. Kary dla firm powinny zaczynać się od 10 tys zł.
Do goscia z 16.43, 03 chyba siebie nie zaliczyłes bo u ciebie zdiagnozowano juz dawno ze koronawirus zaatakował twój mózg
A ceny za dwa obiady 251zł. smacznego
Przeciesz sprzataczka kosztuje wiecej niz mandat. Przecietny mandat to 300 to. Zadnego lokalu nie zamknieto zeby wysprzatac i doprowadzic do stanu zgodnego z przepisami. Smacznego, niech zyje wolnosc gospodarcza kosztem klientow.
Zachęcam kontrolę sanitarną do skontrolowania świnoujskich śmietników. Syf wręcz poraża. Pojemniki od nowego nie myte, ściany śmieciowych pawilonów zarastają brudem, smród że aż niemiło.
takie małe kary?
Ci co pracują na promce to wiedza jak sanepid jest a poza tym to jest wielka ściema
Nie ma czasu na dezynfekowanie stolików. Każdy klient na wagę złota. Kontrolę powinny być często i bez zapowiedzi.
Za brod niskie mandaty brawi Sanepid...
Warto aby Sanepid udal się do Rusałki zabiegi tam to brak higieny brak środków higienicznychw w toaletach brak maseczek przez personel zamiast spryskac ti wycierane sa ta sama scierka krzesla lezanki itp. Qstyd Swinoujscie i co na to Dyrekcja Uzdrowiska
takie szczury powinny zbankrutować za to że karmią gównem
rynek, promenada...nikt nie przestrzega...poczekamy po wyborach... ponowne zamkniecie granic i wroci cudowny spokoj...
Bardzo dobrze sytuacja robi się coraz bardziej krytyczna już 150 podejrzanych o zarazę.
Jednym słowem sanepid w Świnoujściu do bani
Wymienic po prostu po nazwie jeśli nie to powinny być dla klientów dostępne w lokalu specjalne zeszyty do wglądu czy lokal spalnia kontrole i wtedy by się nauczyli bo wiadomo że ludzie przyjdą do takiego gdzie wszystko ok albo kary ale nie małe tylko od razu w tysiącach to może by się nauczyli
Jaki sanepid Takie lokale. ...albo jakie lokale taki sanepid.
niech zabiorą głos właściciele. ... buhahahahaha. Tak wspaniale się gotuje...hahahahaha. PETARDA!!
SYFILIS PIERWSZEGO STOPNI HA HA I ONI TE GÓWNO JEDZĄ I JESZCZE PŁACĄ ZA TO.
Dziwne, że pomijacie temat 100-go gazowca w naszym gazoporcie
Niezwykłe: zwierzęce kuwety z rozmrożonymi lodami... To mamy w Ściu terrarium z misiem polarnym, robiącym do kuwety?!
nic nie powiedza o hotelach zamknietych bo reka reke myje a trzeba zarobic...by nie siac paniki... po wyborach sie zacznie show time...rynek bez masek-nikt tego nie kontroluje...niemcy bez masek...