POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Wtorek [01.10.2019, 20:12:07] • zachodniopomorskie

Zobacz kto dostał kulinarne „Perły” dla zachodniopomorskich przysmaków

Zobacz kto dostał kulinarne „Perły” dla zachodniopomorskich przysmaków

fot. Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego

Regionalne wyroby, głęboko osadzone w polskiej tradycji, wytwarzane od lat tymi samymi metodami. Takie są liczne produkty i dania z Pomorza Zachodniego. Ich wyjątkowość doceniła Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego podczas tegorocznych poznańskich targów „Smaki Regionów”. Prestiżowe „Perły” otrzymały trzy produkty i jedno danie z województwa zachodniopomorskiego.

- Pomorze Zachodnie to region ciekawych i niepowtarzalnych smaków. Każdy produkt czy danie jest wyjątkowe, a swoim smakiem zachwyca nie tylko mieszkańców, ale także i turystów - mówi wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa.

Produkty i dania otrzymały nominacje do „Perły” podczas regionalnego finału konkursu kulinarnego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbył się w maju 2019 r. na Wałach Chrobrego w Szczecinie. Prestiżowa nagroda została przyznana podczas poznańskich targów „Smaki Regionów”.

Laureaci „Pereł” w kategorii produkt regionalny:
• Polski łosoś jurajski - Jurassic Salmon sp. z o.o.
• Chleb morski z Bobolic - Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska w Bobolicach
• Białe wino gronowe Sydonia - Sebastian i Dagmara Pilczukowie Winnica Sydonia

„Perła” w kategorii potrawa regionalna trafiła do Zespołu Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie za kremowy żurek na bursztynowym piwie z pierożkami z farszem z białej kiełbasy i powideł śliwkowych oraz pstrąga łososiowego w kapuście włoskiej.

Z poznańskich targów wróciliśmy również z Kluczem do Polskiej Spiżarni. Nagrodę tę otrzymują osoby, organizacje, instytucje zasłużone w promocji produktów tradycyjnych. W tym roku z województwa zachodniopomorskiego doceniono Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. Szkoła otrzymałą także nagrodę specjalną Prezydenta RP.

Reprezentacja Pomorza Zachodniego wraca z Poznania także z Medalem Targów Smaki Regionów. Nagrodzono Gospodarstwo Rolne Malinowy Ogród Teresa Ambroziak za sok „Malinowa Rozkosz”.

Targi „Smaki Regionów” rozpoczęły się 28 września w Poznaniu i potrwają do 30 września. To święto miłośników tradycyjnej, polskiej żywności przyrządzanej według dawnych receptur. Uczestniczą w nich osoby, które odżywiają się zdrowo i cenią produkty lokalnych dostawców. Od lat w wydarzeniu uczestniczy Województwo Zachodniopomorskie, które w tym roku wyglądem stoisk nawiązuje do terenów wiejskich. Podczas targów blisko 10-ciu wystawców z Pomorza Zachodniego przedstawiło swoje produkty lokalne, tradycyjne i regionalne. Na stoiskach prezentowano m.in. miody, przetwory z warzyw, produkty z malin, ogórka kołobrzeskiego, a także serca kaziukowe oraz ryby. Można się było również zapoznać z bogatą ofertą turystyczną regionu.

Biuro Prasowe
Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego


komentarzy: 16, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-16 z 16

Gość • Środa [02.10.2019, 20:21:22] • [IP: 176.221.113.**]

Dziecinne porcje. Chłop jak się narobi to chce zjeść jak chłop. Schabowego, albo golonę, kopiec ziemniaków i surówki. Tak to się może żywić LGBT.

Gość • Środa [02.10.2019, 15:58:49] • [IP: 83.23.252.***]

co to dziadostwo ma przedstawiac > posilek, kwiatki, brak krolika natalerzu, brak kozich bobkow

Gość • Środa [02.10.2019, 14:23:43] • [IP: 178.238.253.**]

Nie ma co narzekać ziemiaki to bardzo pożywne i zdrowe warzywo!

Gość • Środa [02.10.2019, 13:53:53] • [IP: 93.94.187.***]

To są dania do degustacji a nie po to żeby się najeść. Jak ktoś chce się najeść niech zje miskę kartofli tłuczonych ze skwarkami.

Gość • Środa [02.10.2019, 12:14:41] • [IP: 83.8.164.**]

A gdzie węgorz w sosie śmietanowym z koperkiem, pierogi lwowskie znane dzisiaj jako ruskie Gdzie zupa rybna - w każdym domu inaczej przygotowywana?Gdzie śledzik codzienny?

Gość • Środa [02.10.2019, 10:59:33] • [IP: 176.221.123.*]

Co wy z bzdety wypisujecie na kulinariach się nie znacie--bez guście prostacy -- HE!HE!HE!

Gość • Środa [02.10.2019, 09:44:53] • [IP: 185.13.106.***]

obie wyglądają jak kupa.

Gość • Środa [02.10.2019, 09:23:38] • [IP: 31.11.129.***]

śmieszne są te współczesne potrawy i prezentacje.Olbrzymi talerz i nic do jedzenia.

Paździoch • Środa [02.10.2019, 09:16:41] • [IP: 83.20.250.**]

Jarzębine dac też zjedzą

Gość • Środa [02.10.2019, 09:06:23] • [IP: 31.11.128.**]

To czarne na talerzu kojarzy się bardziej z psią kupą niż z perłą. Ale skoro smakuje i jest tradycyjne?

Gość • Środa [02.10.2019, 08:34:32] • [IP: 23.226.237.*]

Myślałem, że to czyjeś niedojedzone resztki... 🍝 🍛

Gość • Wtorek [01.10.2019, 23:32:15] • [IP: 93.94.187.***]

Regionalne wyroby, głęboko osadzone w polskiej tradycji, wytwarzane od lat tymi samymi metodami no przecież że Hasan no bo kto inny.

Gość • Wtorek [01.10.2019, 23:29:36] • [IP: 176.221.123.**]

Takie wspaniałe porcje to są tylko do wąchania i oglądania. Bo taką porcją trudno jest się najeść.

Gość • Wtorek [01.10.2019, 23:18:28] • [IP: 80.245.188.**]

Gość • Wtorek [01.10.2019, 21:55:42] • [IP: 31.183.217.***] się niedowiedziałęś bo czytać nie umiesz, to jest produkt do sprzedaży a nie potrawa która gotowali na tych perłach... masakra

Gość • Wtorek [01.10.2019, 22:45:13] • [IP: 185.210.39.**]

Nogaś i Promenada!!

Gość • Wtorek [01.10.2019, 21:55:42] • [IP: 31.183.217.***]

No i się nie dowiedziałem KTO tego polskiego łososia jurajskiego upichcił ? Polska język trudna język. A tym bardziej dla urzędu marszałkowskiego i jego biura prasowego.

Oglądasz 1-16 z 16
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ W niedzielę, 14 grudnia 2025 roku, wejdzie w życie nowy roczny rozkład jazdy pociągów. Na Pomorzu Zachodnim przewidziano w nim wiele nowości poprawiających możliwość dojazdów do szkół i uczelni czy pracy, a także ułatwiających podróżowanie po regionie. Szczecin-Świnoujście późnym wieczorem. Na trasie Szczecin–Świnoujście w nowym rozkładzie jazdy pozostaną uruchomione w czerwcu br. późnowieczorne połączenia w obu kierunkach o nazwie „Wiatrak”. Szczególnie wieczorny pociąg ze Szczecina do Świnoujścia okazał się sporym sukcesem, gdyż codziennie z tego połączenia korzysta przeciętnie 70 osób. Dodatkowo uruchomiona zostanie jedna para nowych pociągów w godzinach porannych, a wczesnoporanne pociągi ze Świnoujścia do Szczecina będą kursowały codziennie, czyli w terminie rozszerzonym względem obecnego rozkładu jazdy. Pozwoli to mieszkańcom i turystom także w weekendy i święta dojechać m.in. do Szczecina Dąbia na przesiadki do pociągów dalekobieżnych wyjeżdżających ze Szczecina np. do Warszawy (w tym na express Chrobry i pociąg Pendolino). Łącznie na trasie Szczecin–Świnoujście w nowym rozkładzie jazdy w dni robocze uruchamianych będzie 14 par pociągów regionalnych, a w weekendy 12 par, co oznacza, że przez większą część dnia pociągi na tej trasie kursować będą co godzinę ■ Świnoujście: 38-latek z powiatu kamieńskiego kradł logotypy samochodów w centrum miasta. Kilkanaście pojazdów pozbawionych emblematu. Policja zbiera kolejne zgłoszenia. Straty dotyczą głównie aut marek premium, a w niektórych modelach Mercedesa wyrwany emblemat był jednocześnie częścią czujnika jednego z systemów wspomagających. Policja zatrzymała 38-latka i wciąż przyjmuje zgłoszenia od właścicieli uszkodzonych pojazdów. Z samochodów znikały znaki rozpoznawcze takich marek jak Mercedes, Volkswagen, Ford, Toyota czy BMW. W autach wyższej klasy wartość takich elementów potrafi być wyjątkowo wysoka. Kradzieże odnotowano na kilku odcinkach centrum: przy ulicy Konstytucji 3 Maja, przy ulicy Wyspiańskiego oraz na osiedlu Platan. Do funkcjonariuszy zgłosiło się już kilkanaście osób, choć liczba poszkodowanych może być większa. Sprawca został namierzony i zatrzymany. 38-letni mieszkaniec powiatu kamieńskiego trafił do policyjnego aresztu ■