Artykuł sponsorowany • Poniedziałek [12.08.2013, 18:15:27] • Świnoujście
Konstelacja regionalnych smaków

fot. Sławomir Ryfczyński
Włoski La san Marco to prawdziwy Rolls-Royce wśród ekspresów dźwigniowych, a gdy kawę na nim przyrządza Ewelina Bryguła, barista III stopnia, smakuje jak w Neapolu, gdzie Ewelina, dzisiaj manager Konstelacji, uczyła się przez kilka lat ją przyrządzać. Kawy, a zwłaszcza kawa Kico, z tradycyjnej palarni pod Neapolem sprowadzana indywidualnie przez Ewelinę, to jedna z regionalnych gwiazd kulinarnych serwowanych w restauracji Konstelacja przy ulicy Jachtowej.
Ekspres do kawy przyjechał z Eweliną z Włoch, razem z pełną ofertą kawowych smaków regionu Adelino, który słynie z rozległych plantacji orzechów laskowych. I taka też kawa, orzechowa, pojawi się pośród wielu smakowych propozycji. Kompletowana karta kaw zadowoli każdego jej konesera.

fot. Sławomir Ryfczyński
Świnoujska kuchnia regionalna to jednak ryby, i właśnie takie z porannego połowu, przytorskich, karsiborskich i lubińskich rybaków, trafiają w ręce Patryka Jamroza, szefa kuchni Konstelacji. Leszcz w galarecie, płotka w zalewie octowej, ryby na chrupko, kuleczki rybne z krąpia, to esencja nadmorskiej kuchni. Ale jej ukoronowaniem będzie ucha, zupa rybna przygotowywana przed restauracją w tradycyjnych kociołkach zawieszonych nad żywym ogniem. Wyjątkowo wyglądająca i jeszcze lepiej smakująca żywa regionalna tradycja. Prawdziwy teatr gotowania.

fot. Sławomir Ryfczyński
W regionalnym gwiazdozbiorze smaków nie może zbraknąć, tradycyjnego chleba i bułeczek z suszonymi pomidorami w środku, pieczonych codziennie. Bez ulepszaczy i na naturalnym zakwasie, świeży i zdrowy chleb można w Konstelacji kupić, jeśli tylko wcześniej zgłosimy taki zamiar.
Regionalizm, choćby kulinarny, pomaga głębiej wrosnąć w miejsce gdzie żyjemy. Taka kuchnia to część kultury regionu i warto o nią dbać, rozwijać, pisząc w ten sposób osobistą historię Świnoujścia. W dzisiejszym świecie wzajemnie uzupełniających się kulturowych treści, uzupełnienie rodzimych smaków o elementy innych regionów jak w przypadku neapolitańskiej kawy, czyni całość „dania” wyłącznie smaczniejszym.
źródło: www.iswinoujscie.pl
Ludzka zazdrość nie zna granic. Chłopaki się starają, jakie ma znaczenie to, ze ktos nie ma kursów czy szkoły chłopakow łączy pasja i chęć zrobienia czegoś wspolnie wkładaja w to serce i to się liczy papierek to nie wszystko. .. Powodzenia Panowie trzymajcie się dajcie czadu !!
fałek ;p
Pozdrawiam Hiszpana na kuchni :)
Nic specjalnego, bardzo miłą obsługę wspominam z rodziną w tamte wakacje, była przecudowna obsługa i kucharze którzy mieli w rekach magię :)
Konstelacja to przede wszystkim wspaniałe miejsce! Wśród znakomitej muzyki można rozkoszować się zarówno niepowtarzalnym smakiem regionalnych potraw jak i przenieść się w czasie jedząc jedyny w swoim rodzaju smalec wśród tajemniczych murów dawnego fortu zachodniego. Kto tam raz zawita i skosztuje kotletów rybnych będzie powracał do tego miejsca tak jak cała moja rodzina. Miałam także okazję skosztować smaku Neapolitańskiej kawy, którą gorąco polecam koneserom światowych smaków! Co do kursów dokształcających z pewnością powinien z nich skorzystać fotograf!!
SYLWUŚ JESTEŚ BJUTIFUL:D
słabiutko, znam lepsze knajpy w świnoujściu
Przystojny pan kelner :)
ale sosu z rokitnika już nie ma...
Dekoracja i estetyka tych dan ma wiele do życzenia. Taka dekoracja chwaliłem się będąc w podstawówce ale szefowi kuchni radze iść na kursik pomocniczy bo wyobraźni to on nie ma. Potrawy może i smaczne nie wiem nie jadłem jeszcze. A jak by ktoś zaraz napisał czy potrafię lepiej to odpowiem odrazy ZDECYDOWANIE LEPIEJ!!
A to Dragan nie jest tam menagerem, Ani nawet szefem kuchni... Szkoda, bo myślałam...
smaczne jedzenie, ale przyrządzających należałoby wysłać na kurs dekorowania potraw bo to wychodzi im nieciekawie
Kuleczki rybne - pycha! I espresso też znakomite, esencja smaku. Tak trzymać!
Pyszną zupę rybną to jadłam w Kamminke nad zalewem.Pływały kawałki ryby, pomidory, seler naciowy.Była świetnie doprawiona.Pycha!
I super tylko nie zawsze można na tą smakowitą kawę trafić ? Otóż w niedzielę 11 bm ok godz.16.00 musiałem się zadowolić colą bo akurat zabrakło wody do kawy ? Jak pech to pech :). Mam nadzieję, że inni kawosze będą mieli więcej szczęścia :)
pan patryk jamroz nie jest kucharzem, nawet nie jest po kursie kucharskim przykro mi ze kims tAkim mozna sie chwalic
Taa... Wszystko piękne i ładne... kawa ze słonecznej Italii, rybka dopiero co złowiona :-) Tylko dziwne że właściciela Konstelacji i Centrali często widuję na zakupach powyższych. w Lidlu albo Biedronce w tym jego białym dostawczym samochodzie :-) A przedstawione tu potrawy wyglądaja fatalnie pod względem dopracowania dekoracji potrawy. No cóż, troche brak kucharzom profesjonalizmu w temacie.
oj tam oj tam nie ma to jak kaszanka z cebulką i pajda chleba żytniego do tego podane na gazecie wyborczej :D
zdjecia dań tragedia dzieczko lepiej potrafie zrobicz w domu to ma bycz sztuka kulinarna ? biędna gastronomia świnoujścia potrafią tylko duzo gadacz a mało robicz/ Haha, ciekawe czy zrobiłbyś to lepiej :)
najlepszy kelner na 44 wyspach pozdrawiam z nad jeziorka
Konstelacja trzyma poziom...:-)
Moja rodzinka palce oblizywała! Świetna rybka zwłaszcza kuleczki, polecam. Na włoską kawkę na pewno przylecimy!
Na danie Rostowskiego składa się to, co to, tam jest: Liść szczawiu, jakaś galaretowata masa na occie, skórka z chleba wraz z kulką miąższu i plasterek wczorajszego ogórka.
No no no :D Polecam serniczki szefa kuchni ;D
polecam wszystkim konstelacje