Artykuł sponsorowany • Poniedziałek [12.08.2013, 18:15:27] • Świnoujście

Konstelacja regionalnych smaków

Konstelacja regionalnych smaków

fot. Sławomir Ryfczyński

Włoski La san Marco to prawdziwy Rolls-Royce wśród ekspresów dźwigniowych, a gdy kawę na nim przyrządza Ewelina Bryguła, barista III stopnia, smakuje jak w Neapolu, gdzie Ewelina, dzisiaj manager Konstelacji, uczyła się przez kilka lat ją przyrządzać. Kawy, a zwłaszcza kawa Kico, z tradycyjnej palarni pod Neapolem sprowadzana indywidualnie przez Ewelinę, to jedna z regionalnych gwiazd kulinarnych serwowanych w restauracji Konstelacja przy ulicy Jachtowej.

Ekspres do kawy przyjechał z Eweliną z Włoch, razem z pełną ofertą kawowych smaków regionu Adelino, który słynie z rozległych plantacji orzechów laskowych. I taka też kawa, orzechowa, pojawi się pośród wielu smakowych propozycji. Kompletowana karta kaw zadowoli każdego jej konesera.

Konstelacja regionalnych smaków

fot. Sławomir Ryfczyński

Świnoujska kuchnia regionalna to jednak ryby, i właśnie takie z porannego połowu, przytorskich, karsiborskich i lubińskich rybaków, trafiają w ręce Patryka Jamroza, szefa kuchni Konstelacji. Leszcz w galarecie, płotka w zalewie octowej, ryby na chrupko, kuleczki rybne z krąpia, to esencja nadmorskiej kuchni. Ale jej ukoronowaniem będzie ucha, zupa rybna przygotowywana przed restauracją w tradycyjnych kociołkach zawieszonych nad żywym ogniem. Wyjątkowo wyglądająca i jeszcze lepiej smakująca żywa regionalna tradycja. Prawdziwy teatr gotowania.

Konstelacja regionalnych smaków

fot. Sławomir Ryfczyński

W regionalnym gwiazdozbiorze smaków nie może zbraknąć, tradycyjnego chleba i bułeczek z suszonymi pomidorami w środku, pieczonych codziennie. Bez ulepszaczy i na naturalnym zakwasie, świeży i zdrowy chleb można w Konstelacji kupić, jeśli tylko wcześniej zgłosimy taki zamiar.

Regionalizm, choćby kulinarny, pomaga głębiej wrosnąć w miejsce gdzie żyjemy. Taka kuchnia to część kultury regionu i warto o nią dbać, rozwijać, pisząc w ten sposób osobistą historię Świnoujścia. W dzisiejszym świecie wzajemnie uzupełniających się kulturowych treści, uzupełnienie rodzimych smaków o elementy innych regionów jak w przypadku neapolitańskiej kawy, czyni całość „dania” wyłącznie smaczniejszym.

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/28032/