Gazeta.pl • Wtorek [10.03.2009, 06:56:52] • Międzyzdroje

Amfiteatr w Międzyzdrojach po sezonie

Amfiteatr w Międzyzdrojach po sezonie

Wizualizacja amfiteatru. Widok od strony morza fot. Pracownia Projektowa Archidea( fot. Urząd Miasta )

Nowy amfiteatr w Międzyzdrojach, z kinem i galerią sztuki, będzie gotowy dopiero jesienią. Do wakacji uda się wybudować tylko pawilony z kawiarniami.

- Mamy pół roku spóźnienia, bo wydłużyły się przetargi. Nie ma takiej możliwości, by amfiteatr był gotowy jesienią - zapowiada Tadeusz Konopacki, kierownik Referatu Infrastruktury Technicznej i Inwestycji w Międzyzdrojach. - Zdążymy zbudować dwa pawilony, w których będą kawiarnie.

Projekt zakłada, że nowy amfiteatr stanie w miejscu starego, naprzeciwko Międzynarodowego Domu Kultury i Muzeum Figur Woskowych (między hotelem Amber a placem przed molo). Od morza i plaży będzie oddzielony pasem zieleni. Główne wejście będzie się znajdować od ul. Bohaterów Warszawy, a dodatkowe po bokach.

- Amfiteatr zaprojektowano jako ogólnodostępny plac otoczony pawilonami gastronomicznymi. Jego architektura będzie nawiązywała do istniejącego przed wojną w tym miejscu pawilonu koncertowego - mówi Anna Płatek, autorka projektu z Pracowni Projektowej Archidea.

Nie będzie tradycyjnej muszli koncertowej. Na wprost wejścia stanie scena ze szklanym zadaszeniem (tyłem do morza) przylegająca do dwukondygnacyjnego budynku z magazynem, publicznymi toaletami i szatniami dla artystów. W budynku znajdzie się także kino 4D oraz galeria sztuki. Ławeczki wewnątrz placu będą ustawiane tylko w sezonie (zimą plac posłuży za miejskie lodowisko). Podczas koncertów amfiteatr ma być zamykany tymczasowym ogrodzeniem. Obiekt przewidziano na ok. 840 miejsc. Po bokach placu staną szklane parterowe pawilony, w których znajdą się kawiarnie.

- Budynki w stanie surowym zamkniętym będą gotowe w połowie kwietnia. Przedsiębiorcy będą mogli przygotować restauracje do sezonu - mówi Konopacki. - W pełni amfiteatr będzie tętnił życiem latem 2010 r.

Budowa nowego amfiteatru z całym zapleczem pochłonie 9 mln zł. Część pieniędzy, 3 mln zł, wyłożyli przedsiębiorcy z tytułu 30-procentowej przedpłaty za dzierżawę obiektów gastronomicznych.

Źródło: Gazeta Wyborcza Szczecin

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/8746/