Rodzina Domke - ojciec, syn i już kolejny członek pokolenia - przez lata budowała swój biznes na wyspie Uznam, stawiając na lokalne ryby, wysoką jakość i duży pomysł.


fot. Sławomir Ryfczyński
Heringsdorf, 8 listopada 2025 r. - Tłumy ludzi, zablokowana ulica, telewizje i świetna atmosfera - takiego wydarzenia nie było aż po sezonie nad Bałtykiem często. W restauracji Domkes Fischpavillon w Heringsdorfie na wyspie Uznam rodzinna firma Fisch Domke zorganizowała niezwykłą ceremonię: oficjalnie została otworzona największa puszka konserwowa na świecie, wypełniona wędzonymi szprotami w oleju. Za symboliczną opłatą uczestnicy wrzucali pieniądze do przezroczystej puszki i otrzymywali porcję rekordowej ryby. Wydarzenie zostało potwierdzone przez Rekord‑Institut für Deutschland (RID) i stanowi piątą rekordową akcję firmy Domke.
Rodzina Domke - ojciec, syn i już kolejny członek pokolenia - przez lata budowała swój biznes na wyspie Uznam, stawiając na lokalne ryby, wysoką jakość i duży pomysł.

fot. Sławomir Ryfczyński
Tym razem w centrum wydarzenia znalazła się puszka tak ogromna, że przyciągnęła uwagę mediów i mieszkańców:
Długość: 194,6 cm (1,946 m)
Szerokość: 103,4 cm (1,034 m)
Wysokość: 31,5 cm (0,315 m)

fot. Sławomir Ryfczyński
Wypełniona została wędzonymi szprotami w oleju - i to właśnie była zawartość, która potem została wydana gościom w specjalnych papierowych torebkach z logo Fisch Domke. Uczestnicy wrzucali kwotę najczęściej 10 euro (czasem 5 euro) do przezroczystej puszki. Cały dochód został przekazany na cele charytatywne, m.in. dla dziecięcego hospicjum Leuchtturm w Greifswaldzie.