Burrito z mieloną wieprzowina
4 porcje
Czas: 30 minut
Składniki:
1 opakowanie Tortilla wraps 25 cm Casa de Mexico
1 puszka Czarnej fasoli Casa de Mexico
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 3 posiekane ząbki
1 Przyprawa do Burrito Casa de Mexico
2 łyżeczki drobno pokrojonej Papryki Jalapeno zielonej Casa de Mexico
500 g mięsa mielonego wołowego
2 cebule pokrojone w kostkę
100 g ugotowanego ryżu
200 ml passaty pomidorowej
1 puszka kukurydzy
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek usmaż na złoto, dodaj passatę pomidorową, mięso i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj fasolę, kukurydzę oraz paprykę jalapeno. Dopraw do smaku przyprawą do burrito.
2. Tortillę podgrzej na ciepłej, suchej patelni po 15 sekund z każdej strony.
3. Nałóż farsz oraz ryż na środek tortilli i zwiń. Zapiekaj w piekarniku przez 15 min. w temperaturze 180°C.
Tip: Jeśli chcesz nadać daniu pikanterii i świeżości użyj dodatkowo Ostrego sosu z zielonej papryki Jalapeno Casa de Mexico.
Krem z kalafiora z pesto ze szczypiorku
4 porcje
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości:1
Składniki:
400 ml Mleczka kokosowego 17-19 % House of Asia
2 łyżeczki Pasty Tom-kha House of Asia
500 ml bulionu
1 świeży kalafior
3 średnie ziemniaki
½ pora
3 średnie cebule
Składniki na pesto szczypiorkowe:
5 łyżek oliwy z oliwek
100 g szczypiorku
2 łyżki orzeszków ziemnych
2 łyżki twardego sera typu parmezan
2 łyżki przegotowanej wody
Sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
1. Kalafiora pokrój w różyczki, a cebulę, pora oraz ziemniaki w plastry. Następnie do garnka wlej olej i przez około 5 minut podsmażaj warzywa. Dodaj bulion i gotuj do miękkości.
2. W międzyczasie przygotuj pesto- szczypiorek drobno pokrój i przełóż do naczynia miksującego, dodaj pozostałe składniki i całość zmiksuj, pod koniec dopraw solą i pieprzem.
3. Pod koniec gotowania kremu dodaj pastę Tom-kha oraz mleczko kokosowe i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem.
4. Gotową zupę krem podawaj ze szczypiorkowym pesto.
Pad Thai
2 porcje
Czas: 30 minut
Poziom trudności: 2
Poziom ostrości: 1
Składniki:
70 g Pasty Pad Thai Kanokwan
1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 2 ząbki posiekanego czosnku
2 łyżki Sosu rybnego House of Asia
100 g Makaronu ryżowego (5mm) House of Asia
6 obranych i oczyszczonych krewetek (16x20) lub 100 g piersi z kurczaka
1 cebula pokrojona w kostkę
2 jajka
3 łyżki oleju
Opcjonalnie:
4 łyżki zielonej dymki pokrojonej w 3 cm słupki
2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
Sposób przygotowania:
1. Makaron namocz w zimnej wodzie i odstaw na 30 min.
2. Do rozgrzanego woka wlej olej, podsmaż cebulę z czosnkiem i dodaj krewetki. Smaż minutę i odłóż.
3. Do woka wbij jajka i poczekaj, aż się zetną. Dodaj namoczony wcześniej makaron i wymieszaj z pastą pad thai. Na koniec opcjonalnie posyp danie dymką i orzeszkami.
TIP: Jeśli makaron będzie zbyt twardy, dolej wrzącej wody.
Aby wzbogacić danie możesz dodać kiełki fasoli mung, kolendrę i limonkę.
Karolina Cempel
Koordynator
Zespół Prasowy Commplace