Składniki:
• 160 g mąki
• 40 g kakao
• łyżeczka proszku do pieczenia
• dwa jajka
• 150 g cukru lub erytrytolu
• 100 g ciemnej czekolady
• 120 g masła
• 200 g maku mielonego BackMit
• 200 ml mleka
• dwie łyżki miodu
• dwie łyżki dżemu śliwkowego
• garść ulubionych bakalii KRESTO
• 120 g cukru pudru
• 80 g miękkiego masła
Opcjonalnie: ekstrakt z pomarańczy, łyżka mleka
Wykonanie:
1. Wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Czekoladę rozpuść z masłem i zostaw do ostudzenia.
2. Jajko ubij z cukrem i ciągle miksując połącz z czekoladą, dodaj mąkę i wstaw do lodówki na 30 minut.
3. Po tym czasie formuj z masy kuleczki, spłaszcz je i piecz 12 minut w temperaturze 180 °C.
4. Mak zalej gorącym mlekiem, wymieszaj z miodem i bakaliami oraz dżemem.
5. Cukier ubij z masłem. Na przygotowane ciasteczka po okręgu nałóż szprycą masę maślaną, do środka nałóż łyżką masę makową.
Marta Maik
FlyPR