NALE¦NIKI BEZGLUTENOWE
SKŁADNIKI (10 sztuk) • 1 jajko • 100g mleka (dałam sojowe) • 50g m±ki kukurydzianej • 50g m±ki ryżowej • 50g m±ki jaglanej • aromat waniliowy • łyżka octu jabłkowego • 10g oleju rzepakowego • 150ml wody
Jajko rozbełtaj. Dodaj wszystkie pozostałe skadniki i bardzo dokładnie rozmieszaj. Ciasto na nale¶niki powinno być bardzo płynne, je¶li chcesz aby wyszły cienkie. W razie potrzeby, dolej trochę wody. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni bez dodatkowego tłuszczu.
Przepis: MajAcademy
TARTA Z WĘDZONYM PSTRˇGIEM
SKŁADNIKI:
• 150g m±ki orkiszowej 1850
• 100g m±ki pszennej pełnoziarnistej
• 150g masła
• 5 jajek
• 200g ¶mietanki 30%
• duża gar¶ć szpinaku
• zielona cze¶ć dymki
• 100g wędzonego pstr±ga
• kilka pomidorków koktajlowych
• 30g sera feta
M±kę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli i kawałki zimnego (!) masła. Wszystko dokładnie rozgnieć - im szybciej, tym lepiej. Ciasto kruche nie powinno być ogrzewane. Wyrobion± kulkę ciasta odstaw na 30 minut do lodówki i nagrzej piekarnik do 190 stopni. Następnie, ciasto rozwałkuj i przełóż na formę do tarty. Zrób trochę dziurek widelcem, połóż kawałek papieru do pieczenia i wsyp obci±żenie, np ryż lub fasolę. Piecz przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obci±żenie z papierem i pieczemy kolejne 12 minut. W międzyczasie przygotuj farsz... Szpinak i cebulkę drobni posiekaj. Dodaj rozbełtane jajka, ¶mietankę, cało¶ć przypraw i wymieszaj. Na upieczony spod tarty wylej masę. Połóż kawałki wędzonej ryby, pomidorki koktajlowe oraz pokruszony ser feta. Włóż znów do piekarnika (temperatura 180 stopni) i piecz przez 20 minut.
Przepis: MajAcademy
RACUCHY
SKŁADNIKI (10 placków):
• 25g drożdży ¶wieżych lub 7g suszonych
• 100g letniej wody
• 3g cukru
• 60g m±ki pszennej
• 20g m±ki jaglanej
• 20g m±ki żytniej razowej (wszystkie m±ki można zmienić np. na orkiszow± jasn±)
• 300g jabłek
• 1 jajko
• 100g jogurtu naturalnego
• 5g oleju rzepakowego
• cynamon, aromat waniliowy, słodzik
Drożdże i cukier rozpu¶ć w letniej wodzie i odstaw na 15-20 minut, aby zaczęły pracować. Zwiększ± swoj± objęto¶ć i powstanie pianka. W oddzielnej misce wymieszaj wszystkie składniki, a następnie - poł±cz z drożdżami i odstaw na kolejne 30-40 minut. Ciasto powinno zwiększyć swoj± objęto¶ć. Po tym czasie, smażymy racuchy! Patelnię posmaruj olejem - robię to przy pomocy pędzelka lub ręcznika papierowego i smaż niewielkie racuchy.
Przepis: MajAcademy
MUFFINY MARCHEWKOWE
SKŁADNIKI (12 muffinek):
• 300g marchewki
• 25g oleju rzepakowego
• 3 jajka
• 15g masła orzechowego
• 100g jogurtu Maluta
• 300g m±ki (wymieszałam mniej więcej po równo orkiszow± jasn±, jaglan± i kukurydzian±)
• pół łyżeczki proszku do pieczenia i pół łyżeczki sody
• 100g mleka sojowego
• 15g cukru pudru
• szczypta soli
• cynamon
• słodzik do smaku
Marchew obierz, ugotuj, a gdy wystygnie - zblenduj na papkę. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki - m±kę przesiej! W drugiej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki z marchewk±. Wykorzystaj same żółtka jaj! Białka ubij na sztywn± pianę ze szczypt± soli. Następnie, dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj. Teraz tylko piana... Wymieszaj bardzo delikatnie i przełóż do foremek. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni... Muffiny piekłam 25 minut, a chlebek 40 minut.
Przepis: MajAcademy
Karolina Cempel
Koordynator
Zespół Prasowy Commplace