- Kiedy w II połowie IV wieku sobór laodycejski zabronił biesiadowania w świątyniach, bo najpierw agape była sprawowana po Eucharystii, zwyczaj przeniesiono do domów - o genezie Wigilii - mówi ks. Robert Masalski, doktor historii Kościoła i dyrektor Archiwum Archidiecezjalnego w Szczecinie.
Jedną z polskich tradycji w tym dniu jest wstrzymanie się od potraw mięsnych. Ks. Robert Masalski, który dodaje, że biskupi w liście z 2003 roku na temat przykazań kościelnych jako dni wstrzemięźliwości od potraw mięsnych podają każdy piątek, a post ścisły obowiązuje w Wielki Piątek oraz w Środę Popielcową. - Powstrzymanie się od spożywania potraw mięsnych w Wigilię to nasza piękna narodowa tradycja - dodaje ks. Robert.
Kościół zachęca również w tym dniu do wstrzymania się od napojów alkoholowych.
Zwyczaj pasterki wywodzi się z Jerozolimy i ma charakter wyznania wiary. - Zwyczaj najpierw zachował się w Jerozolimie, gdzie w Betlejem o północy odprawiano msze świętą. W Kościele zachodnim zwyczaj ten związany jest z papieżem Grzegorzem I Wielkim, który rządził w latach 590-604 i to jest czas przyjęty za wprowadzenie pasterki w Kościele rzymskokatolickim - mówi ks. dr Masalski.
W Sanktuarium Najświętszego Serca Pana Jezusa w Szczecinie pasterka odbędzie się o godzinie 22 i 24, a w katedrze o północy.
2008-12-24, 09:03: Piotr Kołodziejski