iswinoujscie.pl • Sobota [11.02.2023, 17:58:08] • Polska

Walentynki & Karnawał

Walentynki & Karnawał

fot. Organizator

Kilka ciekawych przepisów na karnawał i walentynki.

Przystawka: Krewetki z karmelizowanymi winogronem, świeżymi truskawkami w sosie serowym

• 6 szt. krewetki
• 200ml śmietanki 18%
• 100g sera Gouda
• 50g cukru
• 100g posiekanej truskawki
• 100g winogrona bez pestek
• 50g pistacji
• Oliwa z oliwek
• Sól, pieprz, czosnek
• Świeże zioła np. mięta lub rucola
Obieramy krewetki, marynujemy w oliwie z oliwek z czosnkiem w lodówce przez 2h.
Na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy winogrona oraz pistacje i szybko mieszamy, uważając żeby się nie przypaliły. W osobnym garnku zagotowujemy śmietankę, wrzucamy ser, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy aż ser się roztopi. Rozgrzewamy patelnię i kładziemy krewetki, smażymy z każdej strony po 2-3 minuty. Na dno talerza wylewamy sos serowy, układamy owoce z orzechami i krewetki. Dekorujemy miętą lub rucolą.

Danie główne: Filet z kaczki z serowym arancini i skompresowaną gruszką z sosem malinowym

• 1 szt. filetu z kaczki
Arancini
• 50g ryżu
• 30g cebuli
• 20g masła
• Woda zgodnie z przepisem
• 50g sera Gouda
• 1 jajko
• 30g mąki
• 50g bułki tartej
Gruszka
• 50g gruszki
• 50 ml białego wytrawnego wina
• Sól, pieprz
Sos malinowy
• 30g malin
• 50ml czerwonego wina
• 20g miodu
• Sól, pieprz
Arancini
Rozpuszczamy masło dodajemy cebulkę, podsmażamy na złoty kolor, dodajemy ryż i prażymy go, dolewamy wodę zgodnie z opisem na opakowaniu i dusimy aż będzie miękki. Po wystygnięciu ryżu dodajemy starty ser, mieszamy i doprawiamy do smaku. Po doprawieniu, formujemy kulki. Zrobione kulki panierujemy w mące jajku i bułce po czym je smażymy na patelni na głębokim oleju, aż uzyskają złoty kolor.
Gruszkę obieramy marynujemy w białym winie i przyprawach, następnie smażymy ją na patelni do odparowania wina.
Sos malinowy
Wlewamy czerwone wino do garnka dodajemy maliny cukier, sól i pieprz, zagotowujemy wszystko razem po czym blendujemy i odparowujemy, gdy sos zgęstnieje odstawiamy go .
Filet z kaczki doprawiamy solą i pieprzem, kładziemy na zimną patelnie od strony skóry i zaczynamy smażyć, aż skóra się wytopi i ładnie zrumieni przekładamy na drugą stronę i również smażymy do zrumienienia. Po obsmażeniu wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 ℃ i pieczemy 15 min. Po wyjęciu z piekarnika, zostawiamy mięso na 5 minut aby odpoczęło.
Układamy na talerzu kaczkę, dodajemy gruszkę, arancini, i polewamy sosem malinowym. Dekorujemy świeżymi ziołami np. tymiankiem, rozmarynem, rukolą lub tym co lubimy .

Danie główne: Rolada z ciasta filo z serem Aldamer i szpinakiem, purée z batata, kalafiorem romanesco i sosem z zielonej oliwki
• 1arkusz ciasta filo
• 100g Szpinak liść
• 50g cebuli
• 60g masło
• 1 ząbek czosnku
• 100g sera Aldamer
• 100g batat
• 50 g kalafior romanesco
• 100ml śmietany 18%
• 30g oliwki
• Sól i pieprz do smaku
Smażymy szpinak z cebulką na połowie masła, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.
Ser Aldamer kroimy w prostopadłościan o grubości 1cm
Bataty obieramy ze skórki, gotujemy około 30 min, ubijamy na gładką masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kalafior romanesco gotujemy około 8 min, po czym podsmażamy go na masełku i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sos
Oliwki dodajemy do śmietany i zagotowujemy po czym blendujemy mikserem do uzyskania jednolitej masy, doprawiamy do smaku .
Rozkładamy 1 pergamin ciasta filo, składamy go na pół, kładziemy na niego ostygnięty szpinak. Na środek szpinaku kładziemy ser, zwijamy w rulon. Po czym kładziemy na blaszkę i pieczemy w 180 ℃ około 15 min. Po upieczeniu kroimy walec na pół , kładziemy purée na talerz rozsmarowując je po talerzu, na purée kładziemy roladkę dodajemy kalafior i polewamy sosem oliwkowym. Dekorujemy świeżymi ziołami lub roszponką, lub kiełkami groszku zielonego.

Przekąska: Carpaccio z pieczonego buraka na ciastku z ciasta francuskiego z serem Edamskim
• 100g pieczonego buraka
• 1szt ciasta francuskiego
• 150g sera Edamskiego
• 50g rucoli
• 50g podprażonych orzechów włoskich
• Oliwa z oliwek
• Pieprz gruboziarnisty
• Ocet balsamiczny
Ciasto francuskie rozwałkowujemy, kładziemy na nim okrągłą tortownicę i wycinamy nadmiar ciasta. Przekładamy na blaszkę i posypujemy startym serem. Pieczemy 15 minut w 180 ℃. Buraka kroimy w cienkie plasterki i układamy na schłodzonym cieście. Posypujemy płatkami lub wiórkami sera, orzechami, rucolą. Całość polewamy oliwą z oliwek, skrapiamy octem balsamicznym i obsypujemy pieprzem.

Przekąska: Quesadilla z serem edamskim, papryką, cukinią i chutneyem z mango i mięty
• 1szt tortilla
• 50g chorizo
• 100g ser Edamski
• 50g pomidorów pelatti
• 1 ząbek czosnku
• 5g bazylii lub pęczek bazylii
• 1 papryczka chili
• 1 papryka czerwona
• 50 g cukinii
• 30g rukoli
• 30g czerwonej cebuli
• 50g mango
• 5g mięty lub pęczek mięty
• Sól, pieprz
Sos pomidorowy
Blendujemy pomidory z czosnkiem, bazylią i przyprawami.
Tortillę rozkładamy , robimy jedno nacięcie od środka do rantu, smarujemy sosem, na ¼ dodajemy starty ser na następną ¼ dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i rukolę, na następną ¼ chorizo i czerwoną cebulę, na ¼ dodajemy cukinie . Po rozłożeniu składników składamy na 4, żeby wyszedł trójkąt. Pieczemy w 180 ℃ około 15 min lub grillujemy lub zapiekamy w tosterze.
Chutney
Mango razem z czerwoną cebulą obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy mięty, drobno posiekanej papryczki chilli, przyprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy z góry quesadille i dekorujemy rukolą.

Karolina Cempel
Koordynator
Zespół Prasowy Commplace

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/77997/