iswinoujscie.pl • Sobota [14.01.2023, 19:05:45] • Polska

Karnawałowy deser makowy w pucharkach

Karnawałowy deser makowy w pucharkach

fot. Organizator

Pomysł na szybk± i pyszn± przek±skę karnawałow±? Polecamy deser z makowym biszkoptem, otulonym kremow± pierzynk±. Słodycz przełamuje orzeĽwiaj±cy smak malin. To przysmak doskonały na karnawałowy bal!

Składniki:

Biszkopt makowy (blaszka 15x25):

• 3 jajka
• 3 łyżki cukru
• 3 łyżki m±ki
• 40 g maku mielonego BackMit
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem ze ¶mietany i mascarpone:

• 250 g mascarpone
• 250 g ¶mietany 30%
• 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

• konfitura malinowa
• mandarynki do dekoracji
• płatki migdałów KRESTO do dekoracji

Wykonanie:

1. Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier i żółtka. M±kę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i powoli dodaj do masy. Na koniec dodaj mak i wymieszaj łyżk±. Piecz około 20 min w 180 °C. Po ostudzeniu ciasto pokrusz.
2. Mascarpone, ¶mietanę oraz cukier puder zmiksuj aż do momentu uzyskania sztywnego kremu.
3. W szklankach na dnie umie¶ć pokruszone ciasto makowe, krem, konfiturę. Drug± warstwę ułóż w tej samej kolejno¶ci. Udekoruj mandarynkami i migdałami.

Marta Maik
FlyPR

¬ródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/77732/