Składniki:
Biszkopt makowy (blaszka 15x25):
• 3 jajka
• 3 łyżki cukru
• 3 łyżki m±ki
• 40 g maku mielonego BackMit
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem ze ¶mietany i mascarpone:
• 250 g mascarpone
• 250 g ¶mietany 30%
• 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
• konfitura malinowa
• mandarynki do dekoracji
• płatki migdałów KRESTO do dekoracji
Wykonanie:
1. Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier i żółtka. M±kę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i powoli dodaj do masy. Na koniec dodaj mak i wymieszaj łyżk±. Piecz około 20 min w 180 °C. Po ostudzeniu ciasto pokrusz.
2. Mascarpone, ¶mietanę oraz cukier puder zmiksuj aż do momentu uzyskania sztywnego kremu.
3. W szklankach na dnie umie¶ć pokruszone ciasto makowe, krem, konfiturę. Drug± warstwę ułóż w tej samej kolejno¶ci. Udekoruj mandarynkami i migdałami.
Marta Maik
FlyPR