Z jakimi objawami warto się zgłosić do lekarza?
– Wśród dolegliwości w funkcjonowaniu układu pokarmowego, które powinny nas zaniepokoić znajdują się np. bóle w jamie brzusznej, wzdęcia, dokuczliwe uczucie pełności żołądka, zgaga. Sygnałem alarmującym będą też trudności z wypróżnianiem się, biegunki, zaparcia czy krew w stolcu. Do gastrologa możemy się też zgłosić z problemami w górnym odcinku przewodu pokarmowego czyli np. odbijaniem się czy trudnościami z przełykaniem – mówi doktor Grzegorz Naprawa, specjalista chorób wewnętrznych i gastroenterologii Grupa American Heart of Poland.
Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na dolegliwości, które nie ustępują przez dłuższy czas lub powtarzają się.
– Podczas wizyty u lekarza powiedzmy o wszystkich niepokojących nas objawach. Warto też przygotować sobie informacje na temat naszych nawyków żywieniowych i codziennej diety oraz zabrać ze sobą wyniki badań – szczególnie tych inwazyjnych, nawet jeśli były wykonywane kilka lat temu – dodaje doktor Naprawa.
Badania profilaktyczne
W przypadku górnego odcinka przewodu pokarmowego inwazyjne badania nie są konieczne w celu profilaktycznym. Warto natomiast pomyśleć o USG jamy brzusznej oraz kontrolnych badaniach krwi, moczu i stolca.
– W związku z tym, że w Polsce nowotwór przewodu pokarmowego, a szczególnie jelita grubego jest bardzo rozpowszechniony, wskazane jest profilaktyczne wykonywanie kolonoskopii przesiewowej. Takie badanie warto zrobić po ukończeniu 50. roku życia. Jeśli wówczas nie zostaną wykryte żadne nieprawidłowości, badanie należy powtarzać co 10 lat – tłumaczy ekspert American Heart of Poland.
Główne błędy w diecie Polaków
Do najczęściej popełnianych błędów w diecie, które mogą się przekładać na nieprawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego należą m.in. potrawy z nadmierną ilością tłuszczu, zbyt częste spożywanie dań typu fast-food oraz nadmierne objadanie się w ramach jednego posiłku.
–Wśród młodych i dorosłych coraz częściej można zaobserwować dolegliwości czynnościowe, czyli bóle brzucha, biegunki czy zaparcia. Często jest to wynik niezdrowego stylu życia, ale duży wpływ ma na to również przemysł spożywczy, ponieważ znaczna część produktów na rynku jest przetworzona i poprawiana chemicznie. Wśród głównych „grzechów” żywieniowych Polaków możemy wymienić właśnie m.in. nadmierne spożywanie tego typu produktów, przy jednoczesnym niedoborze warzyw i owoców. Powinniśmy przyjmować też więcej wody, a mniej napojów z dużą zawartością cukru. Na układ trawienny, a w szczególności wątrobę i trzustkę destrukcyjnie wpływa też wysokoprocentowy alkohol – tłumaczy doktor.
Suplementacja z głową
Jak podkreśla Grzegorz Naprawa, prawidłowa dieta powinna być odpowiednio zbilansowana i bogata we wszystkie niezbędne dla zdrowia składniki.
–W okresie zimowym warto suplementować witaminę D, a z mikroelementów selen, który ma m.in. działanie przeciwnowotworowe. Uważajmy jednak na nadmierną suplementację. Zdrowa pełnowartościowa dieta powinna spełniać znakomitą większość naszego zapotrzebowania na makro i mikro elementy – apeluje lekarz ze Szpitala im. Matki Teresy z Kalkuty w Drawsku Pomorskim.
Kompleksowe podejście do leczenia
Podejmując się leczenia problemów z układem pokarmowym, warto mieć na uwadze, że w przypadku niektórych chorób nieodzowna może być konsultacja z lekarzami kilku specjalizacji. Tak np. jest w przypadku choroby jelita drażliwego, przy którym przydatna będzie pomoc psychologa. Podobnie przy leczeniu powikłań otyłości – również warto pomyśleć o wsparciu terapeuty, a także konsultacji z dietetykiem i endokrynologiem.
Magdalena Iwańska
Specjalista ds. Komunikacji i PR