iswinoujscie.pl • Piątek [02.09.2022, 12:44:29] • Polska

Kopytka z kaszy jaglanej

Kopytka z kaszy jaglanej

fot. Organizator

Popularne i znane każdemu kopytka to wspaniały składnik wielu dań i dodatek do sosów. Przygotowaliśmy dla Was kopytka w zaskakującej wersji, z kaszy jaglanej. Co powiecie na taki sposób przygotowania? Koniecznie spróbujcie sami!

Składniki:
• 180g suchej kaszy jaglanej (np. marki Halina)
• 120g mąki ziemniaczanej
• Sól

Metoda:
1. Kaszę prażyć na suchej patelni aż zacznie mocno pachnieć. Ściągnąć i opłukać pod bieżącą wodą.
2. Umieścić kaszę ponownie w garnku, dodać dwie szklanki wody, łyżeczkę soli i gotować na małym ogniu przez 15 minut pod przykryciem. Wyłączyć ogień i trzymać jeszcze 10 minut.
3. Kaszę zmielić na papkę w malakserze lub blenderem, przełożyć do miski i dodać mąkę ziemniaczaną. Wyrobić ciasto. Będzie dość klejące.
4. Stólnicę podsypać mąka, uformować wałek i wykrawać kopytka.
5. Kopytka gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.

Podawać z bułką tartą, okrasą lub jako dodatek do dań

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Manager

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/76363/