Składniki
• 200g ryżu długoziarnistego (np. Ocelio BIO)
• 20 szt. średniej wielkości krewetek (może być więcej)
• 1 cebula
• 3 cebule dymki
• 2 ząbki czosnku
• 2c m świeżego imbiru
• 200g mrożonej marchewki z groszkiem
• 3 jajka
• 3 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżeczki oleju sezamowego
• sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją. Do przygotowania dania najlepszy będzie ryż przygotowany dzień wcześniej.
2. Cebulę pokroić w kostkę, dymkę posiekać. Szczypior z dymki odłożyć.
3. Krewetki doprawić tylko solą i pieprzem. Smażyć na oleju przez 2-3 minuty i odłożyć.
4. Na patelni po krewetkach podsmażyć cebulę, dodać czosnek, mieszankę marchewki i grochu, starty imbir. Całość smażyć 2-3 minuty.
5. Na patelni zrobić miejsce na jajka. Wbić, rozbełtać i pozwolić im się delikatnie ściąć.
6. Całość wymieszać na patelni i dodać ugotowany wcześniej ryż. Dodać sos sojowy i olej sezamowy. Na koniec dodać krewetki oraz szczypior.
Smacznego!
Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Manager