Składniki (2 porcje):
• 2 średnie filety z kurczaka
• około 12 plastrów boczku surowego
• 150 g szpinaku baby
• 4 plastry sera cheddar
• 2 ząbki czosnku
• olej Rapso
• sól
• pieprz
Dodatkowo:
• ulubione sałaty
• cytryna
• pieczywo
Wykonanie:
1. Wypłukany szpinak przełóż na patelnię, dodaj szczyptę soli, zamieszaj i przykryj pokrywką.
2. Gdy się skurczy, odstaw z ognia i wyciśnij nadmiar wody.
3. Dodaj starty czosnek, wymieszaj.
4. Filety z kurczaka natnij, nie do końca, tworząc duży płat mięsa i lekko rozbij dłonią. Mięso posól i popieprz.
5. Na jedną z połówek rozciętego płata mięsa połóż po 1 plastrze sera cheddar, na to połóż porcję szpinaku i po drugim plastrze sera.
6. Mięso złóż i owiń plastrami boczku, na patelnię grillową dodaj łyżkę oleju Rapso, rozsmaruj go, połóż na zimną patelnię mięso złożeniem boczku ku dołowi.
7. Grilluj mięso pod przykryciem z obu stron na niewielkim ogniu, tak aby środek był upieczony, a boczek zarumieniony.
8. Kieszonki podawaj z sałatą skropioną olejem Rapso i sokiem z cytryny oraz z grillowanym pieczywem.
Marta Maik
FlyPR