iswinoujscie.pl • Wtorek [31.05.2022, 00:50:22] • Polska

Pyszne i lekkie śniadanie na wiosenne poranki – bezglutenowe musli

Pyszne i lekkie śniadanie na wiosenne poranki – bezglutenowe musli

fot. Organizator

Owsiane musli przygotowane z napojem roślinnym to doskonała propozycja na lekkie i zdrowy posiłek. Poza dużą ilością płatków owsianych, musli zawiera kawałki suszonych truskawek, malin, żurawinę oraz rodzynki. Zdrowym dodatkiem jest również mielone, złote siemię lniane. Duża zawartość błonnika i węglowodanów złożonych sprawia, że musli jest jednym z najlepszych dodatków śniadaniowych.

Jeśli cierpimy na nietolerancję glutenu bądź jesteśmy chorzy na celiakię musimy zrezygnować ze spożywania tego alergenu. Z pomocą przychodzą bezglutenowe musli, których produkcja wiążę się ze specjalnym procesem izolacji i kontroli na każdym etapie produkcji.

Sprawia on, że płatki owsiane pozostają bezglutenowe. W innym przypadku występuje możliwość skażenia glutenem, chociażby poprzez kontakt z innymi zbożami podczas produkcji.

Bezglutenowe musli z napojem roślinnym i owocami
Składniki:
• pół szklanki bezglutenowego musli z owocami (np. marki Ocelio)
• 200 ml napoju roślinnego lub mleka
• ulubione owoce, np. maliny, borówki, truskawki, kiwi
• opcjonalnie: jogurt, nasiona chia, miód

Przygotowanie:
1. Bezglutenowe musli wsyp do miseczki i zalej napojem roślinnym. Odstaw na 10 minut, aż płatki zmiękną lub zagotuj w rondelku jak zwykłą owsiankę.
2. Przygotowane musli podawaj ze świeżymi lub mrożonymi owocami.
3. Musli dla jeszcze lepszego smaku można podawać z nasionami chia i miodem.

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/75376/