Jeśli cierpimy na nietolerancję glutenu bądź jesteśmy chorzy na celiakię musimy zrezygnować ze spożywania tego alergenu. Z pomocą przychodzą bezglutenowe musli, których produkcja wiążę się ze specjalnym procesem izolacji i kontroli na każdym etapie produkcji.
Sprawia on, że płatki owsiane pozostają bezglutenowe. W innym przypadku występuje możliwość skażenia glutenem, chociażby poprzez kontakt z innymi zbożami podczas produkcji.
Bezglutenowe musli z napojem roślinnym i owocami
Składniki:
• pół szklanki bezglutenowego musli z owocami (np. marki Ocelio)
• 200 ml napoju roślinnego lub mleka
• ulubione owoce, np. maliny, borówki, truskawki, kiwi
• opcjonalnie: jogurt, nasiona chia, miód
Przygotowanie:
1. Bezglutenowe musli wsyp do miseczki i zalej napojem roślinnym. Odstaw na 10 minut, aż płatki zmiękną lub zagotuj w rondelku jak zwykłą owsiankę.
2. Przygotowane musli podawaj ze świeżymi lub mrożonymi owocami.
3. Musli dla jeszcze lepszego smaku można podawać z nasionami chia i miodem.