Składniki:
• 150g kaszy kuskus (np. marki Halina BIO)
• 500g wołowiny mielonej
• 2 cebule pokrojone w drobną kostkę
• 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
• 3 łyżki bułki tartej
• 1 jajko
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżka posiekanej kolendry
• 1 łyżeczka kminu rzymskiego
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
• 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
• 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
• 1 łyżeczka soli
• 500ml przecieru pomidorowego
• szklanka wody
Metoda:
1. W misce mieszamy wołowinę, połowę cebuli, czosnek, bułkę tartą, jajko, natkę, kolendrę i przyprawy. Formujemy klopsiki wielkości piłki golfowej.
2. Smażymy klopsy na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. Dodajemy cebulę, smażymy jeszcze minutę i dodajemy przecier z wodą. Przykrywamy i gotujemy przez 20 minut, w połowie gotowania przekładamy klopsiki na drugą stronę.
3. Kuskus mieszamy w misce. Doprawiamy solą, mieszamy, zalewamy wrzątkiem tak aby woda była centymetr ponad kaszą. Miskę zawijamy folią spożywczą i pozostawiamy na 5-7 minut.
4. Klopsy podajemy z ciepłym kuskusem.
Smacznego!
Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Manager