Składniki:
• 200g ryżu białego (np. Britta)
• 400g piersi z kurczaka
• 1 cukinia
• 1 puszka kukurydzy
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka suszonego tymianku
• 1 łyżeczka suszonej papryki
• 1 łyżeczka oregano
• 600ml bulionu
• sól i pieprz
• natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem.
2. Cukinię pokroić w dużą kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać.
3. Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć kurczaka tak aby ładnie się zarumienił. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na tej samej patelni obsmażyć cebulę z cukinią i również przełożyć do naczynia. Tak samo obsmażyć kukurydzę.
4. W naczyniu wymieszać wszystkie składniki z ryżem i posiekaną natką pietruszki i pozostałymi przyprawami.
5. Dodać bulion lub wodę z kostką rosołową doprawić solą i pieprzem, szczelnie przykryć i piec przez 40 minut w 200 st. Celsjusza.
Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Manager