iswinoujscie.pl • Środa [27.04.2022, 12:06:39] • Polska

Przepis kulinarny Bezglutenowa focaccia z rozmarynem i suszonymi pomidorami

Przepis kulinarny Bezglutenowa focaccia z rozmarynem i suszonymi pomidorami

fot. Organizator

Focaccia, czyli rodzaj płaskiego chlebka to włoska klasyka, która jest bardzo prosta w przygotowaniu. W wersji bezglutenowej wystarczy skorzystać z gotowych mieszanek do wypieku! Z aromatycznym rozmarynem i suszonymi pomidorami, będzie pyszną przekąską na wiosenne wieczory.

Składniki:
• 1 opakowania bezglutenowej mieszanki do wypieku pizzy (np. marki Ocelio)
• 25 g świeżych drożdży
• świeży rozmaryn
• pomidory suszone
• sól gruboziarnista
• oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
1. 25 g świeżych drożdży rozpuścić w 300 ml ciepłej wody. Dodać 20 g oliwy z oliwek i wymieszać z 500 g bezglutenowej mieszanki.
2. Po uzyskaniu gładkiej i jednorodnej konsystencji, ciasto rozwałkować i przykryć folią spożywczą nasmarowaną olejem. Odstawić do wyrośnięcia.
3. Po wyrośnięciu nałożyć na ciasto pomidory suszone, świeży rozmaryn, doprawić solą i podlać oliwą.
4. Piec do zrumienienia w 200st Celsjusza. Podawać z oliwą z oliwek.

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Manager

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/75016/