Poświęcenie pokarmów poprzedza krótka modlitwa. Następnie kapłan przedziera się przez tłum starając się by do każdego koszyczka doleciała choć kropla poświęconej wody.
fot. iswinoujscie.pl
Od godzin przedpołudniowych w kościołach gromadziły się grupy mieszkańców. Przychodziły przeważnie całe rodziny z dziećmi . Dla maluchów kolorowy koszyczek z wielkanocnymi przysmakami to jeden z ważniejszych symboli tych świąt.
Poświęcenie pokarmów poprzedza krótka modlitwa. Następnie kapłan przedziera się przez tłum starając się by do każdego koszyczka doleciała choć kropla poświęconej wody.
fot. iswinoujscie.pl
W koszyczkach tradycyjnie mieszkańcy przynoszą jajeczka, odrobinę wędliny, sól, pieczywo. Święconkę przyozdabia odrobina zielonego, przeważnie bukszpanu.
fot. iswinoujscie.pl
Tradycja święcenia pokarmów sięga w Polsce XIV wieku. Początkowo to księża chodzili po domach i święcili całe suto zastawiane stoły, tak aby wszystkie znajdujące się na nich pokarmy zostały pobłogosławione i spadły na nie krople poświęconej wody.