iswinoujscie.pl • Wtorek [12.04.2022, 16:28:08] • Polska

Wielkanocna zupa chrzanowa

Wielkanocna zupa chrzanowa

fot. Organizator

Staropolska zupa chrzanowa to pyszne wielkanocne danie. Choć nie jest tak popularna jak żurek to na pierwszy rzut oka jest do niego bardzo podobna. Przygotowana na wędzonym boczku (mogą to być również wędzone żeberka), z dodatkiem cebuli, czosnku, majeranku i doprawiona solidną porcją chrzanu jest doskonałą propozycją na świąteczne śniadanie. Tak jak w klasycznym żurku, jej dopełnienie stanowi tradycyjna biała kiełbasa, np. kiełbasa z szynki Kurpiowskie Specjały.

Składniki:

• 2 białe kiełbasy Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
• 200 g wędzonego boczku
• 1,5 l bulionu
• 3 łyżki chrzanu
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 4-5 ziemniaków
• 2 łyżki śmietany do zupy
• Łyżka majeranku, pieprz i sól do smaku, liść laurowy, ziele angielskie
• 2 ugotowane jajka na twardo

Przygotowanie:

1. Wędzony boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć go na patelni wytapiając tłuszcz.
2. Cebulę i czosnek posiekać i lekko podsmażyć w garnku. Dodać boczek wraz z wytopionym tłuszczem i całość wymieszać.
3. Ziemniaki obrać i pokroić.
4. Do garnka z cebulą, czosnkiem i boczkiem wlać bulion, dodać ziemniaki oraz białą kiełbasę, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować około 20-25 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
5. Po ugotowaniu dodać chrzan oraz zaprawić zupę śmietaną. Doprawić solą i pieprzem według uznania.

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Manager

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/74825/